OESF | ELSI | pdaXrom | OpenZaurus | Zaurus Themes | Community Links | Ibiblio

IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
> Czech Keyboard Layout On Openzaurus, OZ 3.5.4 gpe (or opie) sl5500
nax
post Mar 19 2006, 02:49 AM
Post #1





Group: Members
Posts: 29
Joined: 4-November 04
Member No.: 5,339



I didn't find anywhere way how to write czech characters on my Zaurus SL5500. Have anyone working solution? Right now I have on my zaurus OZ 3.5.4 gpe but I flash to opie if it will be nessesary. I have found keyz project, byt its only for qpe so I think on OpenZaurus it doesn't work.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hrw
post Mar 19 2006, 03:01 AM
Post #2





Group: Members
Posts: 1,376
Joined: 11-January 04
From: Poznań, Poland
Member No.: 1,413



under opie you can create own keymap for multikey inputmethod (look into /opt/QtPalmtop/share/multikey/ iirc)

under gpe look into /usr/share/xkbd/ and adapt one of keymaps for own usage
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nax
post Mar 19 2006, 09:31 AM
Post #3





Group: Members
Posts: 29
Joined: 4-November 04
Member No.: 5,339



QUOTE(Hrw @ Mar 19 2006, 12:01 PM)
under opie you can create own keymap for multikey inputmethod (look into /opt/QtPalmtop/share/multikey/ iirc)

under gpe look into /usr/share/xkbd/ and adapt one of keymaps for own usage
*


Xkbd is onscreen soft keyboard for X11. OK, I found this keymaps so I have czech virual keyboard on the screen but is there any way how to map some keymap to hardware sl5500 keyboard?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hrw
post Mar 19 2006, 09:55 AM
Post #4





Group: Members
Posts: 1,376
Joined: 11-January 04
From: Poznań, Poland
Member No.: 1,413



ah.. hardware keyboard..

install 'keymaps' package on Z (its dependencies will take ~300-400KB iirc) so you will get /etc/keymap-2.4.map which will get load on every boot. You can change it for own usage.

You can also install 'keymap-locales' package - it contain deutsch keymap addons and show a way how to change keymap in easier way.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nax
post Mar 20 2006, 12:24 PM
Post #5





Group: Members
Posts: 29
Joined: 4-November 04
Member No.: 5,339



Thanks for the tip. Now I'm looking for some new CF card which will be usable for flashing (I have 3 new card, but none of them are usable - only blinking both led since I want to flash) but after I buy some I'll try Opie.

What I looking for seems to be opie-multikey (for virtual keyboard) which looks already have czech keymap. At feed there is also opie-keyz which is tool for changing maping of hardware keyboard.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nax
post Mar 27 2006, 12:37 PM
Post #6





Group: Members
Posts: 29
Joined: 4-November 04
Member No.: 5,339



Now I have finally installed opie with czech locale (opie/opie-i18n-cz_1.2.1-r0_arm.ipk) and multikey then show czech virtual keyboard on the screen. But I would like to have also hardware keyboard writing czech characters and also some type of changing from english to czech maping. Is there any way how to do that?

There is package keymaps. Yes, but if I change this I loose en keyboard maping, isn't it? Isn't there any way how to map actualy selected multikey to hardware keyboard?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hrw
post Mar 27 2006, 01:53 PM
Post #7





Group: Members
Posts: 1,376
Joined: 11-January 04
From: Poznań, Poland
Member No.: 1,413



opie-zkbapplet - editing its keymaps are not hardcore
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nax
post Mar 31 2006, 05:23 AM
Post #8





Group: Members
Posts: 29
Joined: 4-November 04
Member No.: 5,339



QUOTE(Hrw @ Mar 27 2006, 10:53 PM)
opie-zkbapplet - editing its keymaps are not hardcore
*

I really thank you for this tip. I had tried it on Cacko, byt after your post I gave up playing with keymaps on OpenZaurus and try to edit one of zkey keymaps. And it works now! I gone to sleep at about 4 in morning, but it worth.

I'm attaching that keymap. It is changed latin1 keymap (it was well commented). Now if you want to write characters with caron (ě, š, č ... and also ů) you must hold on right sift and press Tab button, then press character without caron eqivalent (e, s, c ...). Same with characters with accent (ý, á, í) but since holding right shipt press / button instead Tab.

Now I'm going to improve this keymap and make second mapping to it with czech characters instead of numbers (like in normal czech keyboard it is). But there is one problem. zkeyapplet can only switch between 2 diffrent keymap, but I want to have visual control in which state I'm now (insade one keymap). I'm planing to take a look to zkeyapplet sources after I find some (does OpenZaurus have some respository, where I can download them?). I have this idea: define another state on cz.xml keymap and switching will be maped to same key combination (like Fn+left ship) and if I press this combination on zkeyapplet label is changed even though keymap is not changed.
Attached File(s)
Attached File  cz.xml ( 25.22K ) Number of downloads: 31
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hrw
post Mar 31 2006, 05:28 AM
Post #9





Group: Members
Posts: 1,376
Joined: 11-January 04
From: Poznań, Poland
Member No.: 1,413



nax: looks at pl.xml - I added 'Alt Gr' for national chars (like on PC etc keyboard).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nax
post Mar 31 2006, 06:28 AM
Post #10





Group: Members
Posts: 29
Joined: 4-November 04
Member No.: 5,339



There is only polish.xml but there is no comments and I don't understand which key is used for AltGr (may be some other models of zaurus have Alt key, but mine SL5500 doesn't).

Did you have done some additional hw changes (labels at zaurus keyboard) which facilitating writing other characters then that are native (or there are some zaurus with polish keyboard labelink nativly?).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hrw
post Mar 31 2006, 07:13 AM
Post #11





Group: Members
Posts: 1,376
Joined: 11-January 04
From: Poznań, Poland
Member No.: 1,413



oops.. forgot that we speak about hardware - sorry.

In polish I have RShift+a for ą and LShift+RShift for Ą iirc - will check at home.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nax
post Apr 1 2006, 08:12 AM
Post #12





Group: Members
Posts: 29
Joined: 4-November 04
Member No.: 5,339



Yes, I have tried it and it looks good, but with Czech keyboard layout there is problem, that characters like e have both - caron and accent variant (ě, é).

Now I'm thinking about keymapping which have 2 states - english with all Fn symbols and functions and second czech which will have caron variant mapped to Fn+character (so Fn+e makes ě) and accent variant RShift+character (RShift+e makes é). This way I like, because I won't need to thinking about relabeling of hw keyboard.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 27th December 2014 - 05:45 AM