OESF | ELSI | pdaXrom | OpenZaurus | Zaurus Themes | Community Links | Ibiblio

IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
> Sl-c1000/3000/3100 And Qtopia Desktop On Windows, Can it be done?
rob_figlabs
post Feb 27 2006, 09:50 AM
Post #1





Group: Members
Posts: 92
Joined: 20-May 05
From: London, UK
Member No.: 7,168



Hi,

Has anyone managed to sync an SL-Cxxx model to Qtopia Desktop on Windows? If so, which version did you use and where did you get it? As far as I can tell the Japanese CDs that come with the Zaurus don't have a version of Qtopia Desktop. Trying to use other versions of QD with the Zaurus results in the 'incompatible versions' dialog box.

Using Ethereal I saw that the Zaurus is sending it's model string and perhaps a version number too to QtopiaDesktop.exe on the PC. So far all my attempts at hacking the two to talk together have failed.

Anyone do any better?

Cheers
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iamasmith
post Feb 27 2006, 10:52 AM
Post #2





Group: Members
Posts: 1,248
Joined: 6-July 04
Member No.: 3,928



You will probably be able to do it with OPIE because it is more true to the real Qtopia environment than Sharp ROMs are.

Sharp changed all their PIM stuff to DTM PIM and made the file exchange SAMBA based rather than ftp on port 4242 (I think that was the original location).

The original Qtopia sync used a qcop call sent over a TCP connection then did a transfer and then finalised with another qcop call to my recollection (from a couple of years ago hacking iPaqs running familiar). Sharp based ROMs just don't support this but I think OPIE still might.

Your failure is probably at the first stage that tries to get the contents of a file (some version file) in /home/root rather than /root. On familiar it was always necessary to get a symlink in and dummy the file to get Qtopia desktop to sync..., however, as I said I don't think the Sharp ROM supports the rest of the sync process now.

- Andy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rob_figlabs
post Feb 28 2006, 01:26 AM
Post #3





Group: Members
Posts: 92
Joined: 20-May 05
From: London, UK
Member No.: 7,168



Ok, that sounds fair enough, but...

1) The SL-C1000 / 3000 / 3100 can all sync with Intellisync, so unless Qtopia Desktop and Intellisync are using different methods to access the device they should both work

2) The Qtopia Desktop I'm using is managing to connect and handshake with the Zaurus, but is getting version information it doesn't like and so stops. So they must be talking at least approximately the same language to get that far.

Nobody else had a go at this?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iamasmith
post Feb 28 2006, 01:45 AM
Post #4





Group: Members
Posts: 1,248
Joined: 6-July 04
Member No.: 3,928



The intellisync version is specifically for Sharp DTM. Older versions of Intellisync that shipped with the 5500 Models used the older syncing scheme (this was before Sharp went to DTM based applications).

Although the new Sharp DTM based ROMs probably won't support Qtopia Desktop for sync they do support QCOP control over the network which is why you are getting some communications between Qtopia Desktop and the Zaurus.

If you want to trace it to the next stage just install something like Ethereal onto your Windows PC. The QCOP command stream is plain text. From what I recall you can see plain text within the frames of the version file that the QCOP command is trying to access... alternatively I think that one of the OPIE folks will probably know what file needs to be present... as I recall a plain text file.. single line of text version approximating the version of Qtopia Desktop that you are using.

As I say it's some time since I did this though.

-Andy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iamasmith
post Feb 28 2006, 02:09 AM
Post #5





Group: Members
Posts: 1,248
Joined: 6-July 04
Member No.: 3,928



Actually, just looking over the Wiki to see if there's anything on their that would help and I noticed a comment that Sharp did produce a version of Qtopia Desktop specifically tweaked to the DTM PIM.

You may want to take a look at the 5600 sync software and see if it's present in there.

-Andy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rob_figlabs
post Feb 28 2006, 05:20 AM
Post #6





Group: Members
Posts: 92
Joined: 20-May 05
From: London, UK
Member No.: 7,168



Hi Andy,

I downloaded the software for the Sl6000, as well as the software Sharp put in the 3.1 ROM update for the 5600. They both seem similar and both have a DTM plugins subfolder which has DLLs for dealing with DTM PIM data.

I've used ethereal on the protocol - it doesn't look like we're at the stage of sending qcop commands over the link, but the two sides are definitely chattering to each other and stopping after the Zaurus sends some version information.

If anyone knows more about this symlink business to get it running on Familiar that would be a great help.

Cheers
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iamasmith
post Feb 28 2006, 06:05 AM
Post #7





Group: Members
Posts: 1,248
Joined: 6-July 04
Member No.: 3,928



OK, I'm a bit bored with what I'm working on... I'll stick Cacko onto my old 860 and try this from a VMWare machine.

-Andy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iamasmith
post Feb 28 2006, 08:48 AM
Post #8





Group: Members
Posts: 1,248
Joined: 6-July 04
Member No.: 3,928



OK, this has changed quite a bit since I last looked at it. You used to be able to see qcop channel commands being issued over those sessions. It looks like they refined the QCOP presentation protocol a little.

I have reached the limit of the time I'm going to spend on it but if you want to move on a little further you may want to take a look at some of the Qtopia sources and get an idea about that QCOP presentation protocol. That way you will be able to understand how QCOP is being marshalled over the link.

-Andy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rob_figlabs
post Feb 28 2006, 09:10 AM
Post #9





Group: Members
Posts: 92
Joined: 20-May 05
From: London, UK
Member No.: 7,168



Cheers for your help Andy, I'll keep plugging away.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 28th November 2014 - 10:10 PM