OESF | ELSI | pdaXrom | OpenZaurus | Zaurus Themes | Community Links | Ibiblio

IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
> Samba No Samba?
keef
post Sep 25 2005, 10:16 AM
Post #1





Group: Members
Posts: 124
Joined: 31-January 04
Member No.: 1,634



Hi


Since installing Cacko I can no longer connect to the Z from osx 10.4.2.

No connection through usb or wlan. Previously with a sharp rom this worked fine.

I have tried uninstalling and reinstalling but with no luck.

Have also tried the troubleshooting suggestions in Zmac sync help.


Console log:


Sep 25 18:53:46 Mac kernel[0]: USBF: 207.617 [0x1bdd400] The IOUSBFamily is having trouble enumerating a USB device that has been plugged in. It will keep retrying.
Sep 25 18:53:50 Mac kernel[0]: USBF: 211.349 [0x1bdd400] The IOUSBFamily was not able to enumerate a device.
Sep 25 18:54:11 Mac sudo: keithb : TTY=ttyp1 ; PWD=/ ; USER=root ; COMMAND=/usr/sbin/sysctl -w net.inet.tcp.recvspace=36000
Sep 25 18:54:11 Mac sudo: keithb : TTY=ttyp1 ; PWD=/ ; USER=root ; COMMAND=/usr/sbin/sysctl -w net.inet.tcp.sendspace=36000
Sep 25 18:54:11 Mac sudo: keithb : TTY=ttyp1 ; PWD=/ ; USER=root ; COMMAND=/usr/sbin/sysctl -w net.inet.tcp.delayed_ack=0
Sep 25 18:54:11 Mac sudo: keithb : TTY=ttyp1 ; PWD=/ ; USER=root ; COMMAND=/usr/sbin/sysctl -w net.inet.tcp.rfc1323=1
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::init
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 1aa6800 1a2e300 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::start - this, provider.
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 1 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::configureDevice
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 1 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::initDevice
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 1 dumpDevice: Enumerating configurations ...
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 Config found
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: USBF: 513.149 Zaurus SL-C7x0/C860[0x1a2e300]::GetFullConfigurationDescriptor - Error (e00002ed) getting first 9 bytes of config descriptor
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 Enumeration failure
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: USBF: 513.151 Zaurus SL-C7x0/C860[0x1a2e300]::GetFullConfigurationDescriptor - Error (e00002ed) getting first 9 bytes of config descriptor
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::initDevice - Error getting the full configuration descriptor
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::configureDevice - initDevice failed
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::start - failed
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::stop
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::free
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: USBF: 513.153 Zaurus SL-C7x0/C860[0x1a2e300]::GetFullConfigurationDescriptor - Error (e00002ed) getting first 9 bytes of config descriptor
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: 0 0 AppleUSBCDC: start - initDevice failed
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: USBF: 513.161 Zaurus SL-C7x0/C860[0x1a2e300]::GetFullConfigurationDescriptor - Error (e00002ed) getting first 9 bytes of config descriptor
Sep 25 18:59:11 Mac kernel[0]: USBF: 532.847 [0x1bdd400] The IOUSBFamily is having trouble enumerating a USB device that has been plugged in. It will keep retrying.
Sep 25 18:59:14 Mac kernel[0]: USBF: 535.379 [0x1bdd400] The IOUSBFamily was not able to enumerate a device.
Sep 25 19:02:49 Mac kernel[0]: netsmb_dev: loaded


If anyone has any suggestions I would be very grateful.

keef
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dhns
post Sep 25 2005, 10:33 AM
Post #2





Group: Members
Posts: 699
Joined: 26-February 04
From: near Munich, Germany
Member No.: 2,043



QUOTE(keef @ Sep 25 2005, 07:16 PM)
Hi
Since installing Cacko I can no longer connect to the Z from osx 10.4.2.

No connection through usb or wlan. Previously with a sharp rom this worked fine.

I have tried uninstalling and reinstalling but with no luck.

Have also tried the troubleshooting suggestions in Zmac sync help.
*

Hm,
WLAN and the USB driver have nothing in common. So it might be two different issues.

For USB:
* did you set the Zaurus to client USB mode (in host mode or USB-Disk mode it might conflict)?
* did you check the network settings on both devices?
* did you reboot the Mac after installation?
* ... anybody else an idea?

One hint to all: please don't install the the full zmacsync_arm.ipk on Cacko - just the dtm2xml_arm.ipk. Otherwise it will try to install a second OpenSSH system where one already comes with Cacko. This seems to damage other settings.

For WLAN:
* Samba over WLAN is not enabled by default. This requires changing the smb settings.

-- hns
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keef
post Sep 25 2005, 11:50 AM
Post #3





Group: Members
Posts: 124
Joined: 31-January 04
Member No.: 1,634



Hi

Thanks for the reply.

Yes I have tried all the usb configurations on the zaurus.

Cannot even mount a disk as usb storage (is that the right term?).

Network settings are at default and I have tried several others.

Have rebooted several times.

Occasionally it will connect via Zmacsync but always fails when I try to mount t he disk on the desktop.

Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::createNetworkInterface
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 1c3c630 1c42b00 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::configureInterface
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::start - register as power controller
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::setPowerState - power on
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 100023 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::setPowerState - medium type and pointer
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::setPowerState - LinkStatus set
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::setPowerState - transmit queue started
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::setPowerState - packet filter applied
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: Ethernet address 34:30:30:30:30:00
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 1c42b00 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::enable
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::wakeUp
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 100023 223e300 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::enable - medium type and pointer
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::enable - LinkStatus set
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::enable - transmit queue started
Sep 25 20:43:10 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::clearPipeStall - Pipe not stalled
Sep 25 20:43:11 Mac kernel[0]: USBF: 6773.164 AppleUSBOHCI[0x1ad8000]::CreateGeneralTransfer - trying to queue to a stalled pipe
Sep 25 20:43:11 Mac kernel[0]: USBF: 6773.164 AppleUSBOHCI[0x1ad8000]::DoIOTransfer - error 0xe000404f queueing request
Sep 25 20:43:11 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 1 e000404f org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::USBTransmitPacket - Write failed
Sep 25 20:43:11 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::clearPipeStall - Pipe not stalled
Sep 25 20:43:14 Mac kernel[0]: USBF: 6776.165 AppleUSBOHCI[0x1ad8000]::CreateGeneralTransfer - trying to queue to a stalled pipe


keef
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dhns
post Sep 25 2005, 11:31 PM
Post #4





Group: Members
Posts: 699
Joined: 26-February 04
From: near Munich, Germany
Member No.: 2,043



QUOTE(keef @ Sep 25 2005, 08:50 PM)
Hi

Thanks for the reply.

Yes I have tried all the usb configurations on the zaurus.

Cannot even mount a disk as usb storage (is that the right term?).

Hm,
then it might be an issue on the Mac side.

* Which Mac model do you use (OS is 10.4.2)?
* which version of AJZaurus?
* do you have connected other USB devices?

-- hns

PS: Which version of Cacko do you use?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keef
post Sep 26 2005, 01:32 AM
Post #5





Group: Members
Posts: 124
Joined: 31-January 04
Member No.: 1,634



Hi,

the mac is flat panel imac 800mhz

all other usb connections are fine, camera printer,etc.

The macsync and ajzaurus are the latest ones- from your site I believe.

really got me mystified as it has worked well in the past with a sharp rom.

I have used onyx to repair and reset the mac.

the cacko is the latest 'lite' version


Just tried again and connected the z via usb - checked the console output -no connection

i switched off the z and back on again - the console shows the ajzaurus driver loading.

also the pc link window on the zaurus opens automatically - currently set to usb-i/o default

zmacsync shows connection became available and i can open a terminal to the z and issue

commands. When i try to mount the z on the desktop i get operation failed.


2005-09-26 10:26:04.918 ZMacSync[1772] writeStatus: Mount Zaurus as Volume.
2005-09-26 10:26:05.025 ZMacSync[1772] cmd: mkdir -p /Volumes/Zaurus && /sbin/mount -t smbfs -o noautomounted -o browse //user:passcode@192.168.129.201/HOME /Volumes/Zaurus
mount_smbfs: negotiate phase failed: syserr = Operation timed out
2005-09-26 10:26:39.511 ZMacSync[1772] writeStatus: Failed.
2005-09-26 10:27:54.388 ZMacSync[1772] shell command=ssh -l root 192.168.129.201

keef
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dhns
post Sep 26 2005, 04:03 AM
Post #6





Group: Members
Posts: 699
Joined: 26-February 04
From: near Munich, Germany
Member No.: 2,043



QUOTE(keef @ Sep 26 2005, 10:32 AM)
2005-09-26 10:26:04.918 ZMacSync[1772] writeStatus: Mount Zaurus as Volume.
2005-09-26 10:26:05.025 ZMacSync[1772] cmd: mkdir -p /Volumes/Zaurus && /sbin/mount -t smbfs -o noautomounted -o browse //user:passcode@192.168.129.201/HOME /Volumes/Zaurus
mount_smbfs: negotiate phase failed: syserr = Operation timed out
2005-09-26 10:26:39.511 ZMacSync[1772] writeStatus: Failed.
2005-09-26 10:27:54.388 ZMacSync[1772] shell command=ssh -l root 192.168.129.201

Ok,
that is a good point to look at. The timeout is a good hint that the SMB subsystem does not identify the Zaurus.

Please try to SMB-mount the device directly through Finder (Connect to Server menu).

And you can try to call 'findsmb' on the Mac terminal.

One idea comes to my mind: Did you already install the latest security update from Apple? It does not say that it modifes anything in the SMB or Networking system - but who really knows?

-- hns
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keef
post Sep 26 2005, 07:40 AM
Post #7





Group: Members
Posts: 124
Joined: 31-January 04
Member No.: 1,634



Hi,

Connect to server will not connect even though the zmacsync is showing a connection.

terminal gives:

Last login: Mon Sep 26 10:55:24 on ttyp1
Welcome to Darwin!
[Mac:~] keithb% findsmb

*=DMB
+=LMB
IP ADDR NETBIOS NAME WORKGROUP/OS/VERSION
---------------------------------------------------------------------
192.168.0.11 ZAURUS +Unknown Workgroup
[Mac:~] keithb%

it finds the zaurus wlan address but not the usb address.
when i try connect to server on this address i get:

some data in smb://192.168.0.11 could not be read or written

i did install the latest mac update as i thought it may help in some way as it was not working before.

keef
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dhns
post Sep 26 2005, 10:56 AM
Post #8





Group: Members
Posts: 699
Joined: 26-February 04
From: near Munich, Germany
Member No.: 2,043



Here is what my console on the Mac says (with a Sharp ROM):
CODE
hns:~ hns$ findsmb

                               *=DMB
                               +=LMB
IP ADDR         NETBIOS NAME     WORKGROUP/OS/VERSION
---------------------------------------------------------------------
192.168.129.201 ZAURUS         [WORKGROUP] [Unix] [Samba 2.0.7-ja-2.2]
hns:~ hns$

The samba config file on the Zaurus (with Sharp ROM) says:
CODE
# cat /home/root/usr/lib/samba/smb.conf
[global]
# workgroup is either a domain name or a workgroup name
       workgroup = WORKGROUP
       log file = /dev/null
#
# encrypt passwords is required for Win98, NT and Windows 2000
#
       encrypt passwords = yes

       coding system = utf8
       client code page = 932
       force create mode = 0755
       strict sync = yes
       sync always = yes

       interfaces = usbd0
#       wins support = yes
[system]
       comment = System Folder
       path = /root/samba
       read only = no
       browseable = no
       guest ok = yes
       force user = root
[home]
       comment = for User Data
       path = /home/samba
       short preserve case = no
       read only = no
       guest ok = yes
       force user = zaurus

#
[code]
The Zaurus has Settings/PC Link as follows:
Mode Setting: PC Link Setting
Hotname: zaurus
USB IP: 192.168.129.201
Connections: USB - TCP/IP (advanced)

Is there anything different to that on your Zaurus?

BTW: can you ssh to the Zaurus?

-- hns
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bam
post Sep 26 2005, 11:28 AM
Post #9





Group: Members
Posts: 1,213
Joined: 9-June 05
From: Gobi Desert, Mongolia
Member No.: 7,306



nah looks good, stock config.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keef
post Sep 26 2005, 03:05 PM
Post #10





Group: Members
Posts: 124
Joined: 31-January 04
Member No.: 1,634



hereis my samba conf

i have tried to edit the workgroup name on this but the system wil not allow any changes to this file even logging in as root.

[global]
# workgroup is either a domain name or a workgroup name
workgroup = ZAURUS
log file = /dev/null
#
# encrypt passwords is required for Win98, NT and Windows 2000
#
encrypt passwords = yes

coding system = utf8
character set = 866
client code page = 866
# preserve case = yes
# short preserve case = yes

force create mode = 0755
strict sync = yes
sync always = yes

interfaces = usbd0 eth0 bnep0 irda0 irda1
# wins support = yes
browseable = yes
# hosts allow = 192.168.

null passwords = yes
# guest account = zaurus
map to guest = Bad User

socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192

[system]
comment = System Folder
path = /root/samba
read only = no
browseable = no
guest ok = yes
force user = root

[home]
comment = for User Data
path = /home/samba
short preserve case = no
read only = no
guest ok = yes
force user = zaurus


seems quite different to me.

yes i can ssh to the from mac to z


keef
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dhns
post Sep 27 2005, 03:36 AM
Post #11





Group: Members
Posts: 699
Joined: 26-February 04
From: near Munich, Germany
Member No.: 2,043



QUOTE(keef @ Sep 27 2005, 12:05 AM)
yes i can ssh to the from mac to z
Ok, then it is neither a driver nor WLAN nor TCP/IP issue but a samba config issue.

One more idea:
does ps -ef show 'nmbd' and 'smbd' after plugging in USB? These are the naming daemon and the samba daemon.

BTW: which Cacko version did you install? You could also post a question about samba config to the ROMs Support and Discussion forum.

-- hns
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keef
post Sep 27 2005, 10:19 AM
Post #12





Group: Members
Posts: 124
Joined: 31-January 04
Member No.: 1,634



hi


ps -ef does show nmbd and smdb after plugging in usb

sometimes have to switch z on and off a few times tho'

the cacko version is 1.22 lite version

not sure wether to install the hotfix?

bit concerned that the samba config is so different ie workgroup name

i may try and subtitute yours if i can figure out how to write over the original

as the partition is mounted read only!


keef
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keef
post Oct 8 2005, 04:38 AM
Post #13





Group: Members
Posts: 124
Joined: 31-January 04
Member No.: 1,634



ok

managed finally to edit the samba config file (smb.conf)
after much messing around i managed to change the name of the
workgroup to match the network. i also edited out the interfaces line
in the file. now i can connect fine from the mac over wi-fi.

havent tried zmac sync yet but pretty sure i can get this to work.


keef
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 19th December 2014 - 06:19 PM