OESF | ELSI | pdaXrom | OpenZaurus | Zaurus Themes | Community Links | Ibiblio

IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
> Mojibake Issue With 3k Rom Port, Anyone got any more info?
iamasmith
post Apr 2 2005, 05:18 AM
Post #1





Group: Members
Posts: 1,248
Joined: 6-July 04
Member No.: 3,928



Hi, pretty much everything is running quite well on the new SL-C3000 ROM port except a few conditions show up mojobake (square blocks instead of font characters).

Using language en in locale.conf.

Have replaced entire font directory with Cacko ROM fonts to get Antialiasing.

First one that I spotted was that certain applications like the Tab Settings were exhibiting mojibake until I replaced the addressbook.so.. then that problem went away.

Now the remaining areas seem to be...

1. Network Settings.. on page where you enter the name you get mojibake, until you go to page 2, set the WLAN AP name, then you can go back to page 1 and you get regular characters.

2. Photo Storage shows mojibake entirely.

3. Neocal doesn't show any numbers on the keypads... Anton thought this might be the pics/pics144 missing for Neocal... nope they are there. I think this is a mojibake issue.

I have a feeling that some applet or plugin is loading an caching a font against a specific name within Qtopia and Qtopia is attempting to re-use the loaded font resource when requested again. This would explain why replacing addressbook.so (as it fastloads) fixed the mojibake issues with some other apps.

Anyone got any ideas what other offenders might be ?

BTW: Have already temporarily swapped out libqpe.so.1.5.0 for the Cacko version... all that did was to make the flash partition show up instead of the HDD... this didn't fix the mojibake issues.

- Andy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iamasmith
post Apr 2 2005, 05:31 AM
Post #2





Group: Members
Posts: 1,248
Joined: 6-July 04
Member No.: 3,928



This seems to bear out... if I disable fast load on Addressbook and restart Qtopia then the mojibake issue returns on Tab Setting.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iamasmith
post Apr 2 2005, 01:54 PM
Post #3





Group: Members
Posts: 1,248
Joined: 6-July 04
Member No.: 3,928



Ok I was trying to use Photo Storage 1.0.1 from the Sharp Website.

Even on the Sharp ROM with English conversion that Trisoft did (which I have to say is pretty good) that produces mojibake characters.

OK now that gives me something to work with.. I'll see how prevalant the problem is with stock fonts... can't trigger it on the Trisoft converted install.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iamasmith
post Apr 2 2005, 02:30 PM
Post #4





Group: Members
Posts: 1,248
Joined: 6-July 04
Member No.: 3,928



OK finally did some back reading.. I can see that 1.0.0 has undergone some conversion for EN locale.. fine.. I'll leave it out.. it can be installed from the Cacko feed.

The Mojibake in other applets... solved. overlaid the Cacko fonts on TOP of the originals to get the Antialias fonts.. but here's the crucial bit.. left out the cacko 'fontdir' file.

(goes back to look at Neocal.. feeling pretty darned sure that he's done something really stupid.)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iamasmith
post Apr 2 2005, 02:52 PM
Post #5





Group: Members
Posts: 1,248
Joined: 6-July 04
Member No.: 3,928



Er, yes, it was something stupid.

In my rush to rip all the icons from Cacko 1.22 I had assumed that they were all there when I applied Neocal to the build.. unfortunately I chose a later version of Neocal so the Icons has changed.. DOH !

Ah well back on track.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
euroclie
post Apr 3 2005, 05:42 AM
Post #6





Group: Members
Posts: 205
Joined: 5-January 05
From: Paris, France
Member No.: 6,125



QUOTE(iamasmith @ Apr 2 2005, 03:18 PM)
1. Network Settings.. on page where you enter the name you get mojibake, until you go to page 2, set the WLAN AP name, then you can go back to page 1 and you get regular characters.
Yes, I had this happen too when I converted my C3000 to English. I'm sure that the network application default entries name are hardcoded (or stored in a config file) in Japanese, so you have to manually edit the entry to put English characters in there as well.

QUOTE
2. Photo Storage shows mojibake entirely.
Did you use the original Sharp version or the English version from this forum (see http://www.oesf.org/forums/index.php?showtopic=10787&st=15)?

QUOTE
3. Neocal doesn't show any numbers on the keypads... Anton thought this might be the pics/pics144 missing for Neocal... nope they are there. I think this is a mojibake issue.
Neocal works fine (as I can tell, at least) on my English locale C3000, so if you want me to do some testing to investigate where the issue could be, just let me know what you need and I'll try to help...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iamasmith
post Apr 3 2005, 08:43 AM
Post #7





Group: Members
Posts: 1,248
Joined: 6-July 04
Member No.: 3,928



euroclie, pls see previous two postings.. all sorted now thanks.

Regards,

Andy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
euroclie
post Apr 3 2005, 12:14 PM
Post #8





Group: Members
Posts: 205
Joined: 5-January 05
From: Paris, France
Member No.: 6,125



QUOTE(iamasmith @ Apr 3 2005, 06:43 PM)
euroclie, pls see previous two postings.. all sorted now thanks.

I started to answer your post, got interrupted for quite some time, and didn't catch up the thread to see if there was any progress when I posted... sad.gif

Glad you could fix everything, anyway! biggrin.gif

Keep up the good work!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iamasmith
post Apr 3 2005, 12:39 PM
Post #9





Group: Members
Posts: 1,248
Joined: 6-July 04
Member No.: 3,928



Like I said, thanks for offering help anyway.

Regards,

Andy
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 28th December 2014 - 02:58 PM