OESF | ELSI | pdaXrom | OpenZaurus | Zaurus Themes | Community Links | Ibiblio

IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Cd Players And C3000
John Galt
post Sep 9 2006, 01:56 PM
Post #1





Group: Members
Posts: 34
Joined: 13-April 05
Member No.: 6,868



Is it possible to play CDs by connecting a CD player to the SL C3000? 」 have seen in Meanie's Zbook that you one can connect a DVD/CD through USB, but when I tried to mount the devise I got the following error message:

"mount: Mounting /dev/scd0 on /mnt/cdrom failed: Invalid argument ".

Thanks
Go to the top of the page
 
+Quote Post
InSearchOf
post Sep 9 2006, 03:11 PM
Post #2





Group: Admin
Posts: 1,209
Joined: 20-January 06
From: York, Pennsylvania
Member No.: 8,961



what was the full mount command you used?

Late
Go to the top of the page
 
+Quote Post
John Galt
post Sep 9 2006, 04:10 PM
Post #3





Group: Members
Posts: 34
Joined: 13-April 05
Member No.: 6,868



QUOTE(InSearchOf @ Sep 9 2006, 07:11 PM)
what was the full mount command you used?

Late
*


This is what I used:

su
mkdir -p /mnt/cdrom
mount -o ro /dev/scd0 /mnt/cdrom
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Da_Blitz
post Sep 9 2006, 11:22 PM
Post #4





Group: Members
Posts: 1,565
Joined: 7-April 05
From: Sydney, Australia
Member No.: 6,806



you dont need the -o ro, its implied automatically

it looks like the device node is there and the usb driver has attached to it but i would check it, first do a ls -l /dev/scd0 then check your dmesg logs when you attach/detach the device (try with the cd in)

if you have mplayer try mplayer cdda://1 or mplayer cddb://1 and see if any sound comes out, note that the cdrom drive dosent have to be mounted for it to play music or DVDs as it reads from the raw device (and enforces 1x mode so its quite)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
John Galt
post Sep 10 2006, 10:26 AM
Post #5





Group: Members
Posts: 34
Joined: 13-April 05
Member No.: 6,868



QUOTE(Da_Blitz @ Sep 10 2006, 03:22 AM)
you dont need the -o ro, its implied automatically

it looks like the device node is there and the usb driver has attached to it but i would check it, first do a ls -l /dev/scd0 then check your dmesg logs when you attach/detach the device (try with the cd in)

if you have mplayer try mplayer cdda://1 or mplayer cddb://1 and see if any sound comes out, note that the cdrom drive dosent have to be mounted for it to play music or DVDs as it reads from the raw device (and enforces 1x mode so its quite)
*


That's great, thank you!. Not using -o ro seemed to work. At least the device mounts without a problem when there is an mp3 CD in. The message I get is:

mount: /dev/scd0 is write-protected, mounting read-only

After that I am able to find the mp3s by using zplayer, adding them to a playlist and enjoy them.

If I have a non-mp3 CD in the drive I get this:
a series of the above message and then,

Mounting /dev/scd0 on /mnt/cdrom failed: Invalid argument.

Also, the mplayer commands returned errors:

MPlayer 1.0pre7-3.4.2 © 2000-2005 MPlayer Team
for Zaurus 1.1.5 © 2004-2005 AGAWA Koji (atty)
CPU: ARM
CPUflags: iWMMXt

85 audio & 196 video codecs
CommandLine: 'cdda://1'
Failed to open /dev/rtc: Device or resource busy (it should be readable by the user.)
Playing cdda://1.
Option stream url: This URL doesn't have a hostname part.
[file] No filename
Failed to open cdda://1

Exiting... (End of file)

I suppose if i had more familiarity with Linux I may be able to determine why I get that error.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Da_Blitz
post Sep 10 2006, 11:48 PM
Post #6





Group: Members
Posts: 1,565
Joined: 7-April 05
From: Sydney, Australia
Member No.: 6,806



the failed to open cdda device might be because there isnt a symlink from /dev/cdrom to /dev/scd0 (ln -s /dev/cdrom /dev/scd0)

if this still dosent work, specify the cd by -dvd-device=/dev/scd0 ar try cddb://1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
John Galt
post Sep 11 2006, 07:18 PM
Post #7





Group: Members
Posts: 34
Joined: 13-April 05
Member No.: 6,868



cddb://1 unfortunately returned the same error as cdda, even after symlinking the cdrom. How do I specify the cd using your command Da_Blitz? When I try it in the terminal I get:

# -dvd-device=dev/scd0
-dvd-device=dev/scd0: not found
#
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adf
post Sep 11 2006, 07:25 PM
Post #8





Group: Members
Posts: 2,821
Joined: 13-September 04
From: Wasilla Ak.
Member No.: 4,572



QUOTE(John Galt @ Sep 12 2006, 03:18 AM)
cddb://1 unfortunately returned the same error as cdda, even after symlinking the cdrom. How do I specify the cd using your command Da_Blitz? When I try it in the terminal I get:

# -dvd-device=dev/scd0
-dvd-device=dev/scd0: not found
#
*

er... is it as simple as putting a slash before dev?--/dev/scd0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Da_Blitz
post Sep 12 2006, 12:42 AM
Post #9





Group: Members
Posts: 1,565
Joined: 7-April 05
From: Sydney, Australia
Member No.: 6,806



yeah, if you forget to put the / its reletive to the current dir, if you add the slash, it starts from the root dirictorey (which is what you want)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
John Galt
post Sep 17 2006, 06:02 AM
Post #10





Group: Members
Posts: 34
Joined: 13-April 05
Member No.: 6,868



QUOTE(Da_Blitz @ Sep 12 2006, 04:42 AM)
yeah, if you forget to put the / its reletive to the current dir, if you add the slash, it starts from the root dirictorey (which is what you want)
*



OK. I undestand the / . I had missed initially. But when I try this command from the terminal, I still get

-dvd-device=/dev/scd0: not found

I do appreciate your patience. Here's what I've tried so far and nothing seems to be working in terms of playing music CDs. I can play mp3 CDs without a problem, maybe because the Z recognizes the mp3 CD as a usb storage device.

Anyway:

1. I created a symlink from /dev/cdrom to /dev/scd0
2. I tried the following commands,
mkdir -p /mnt/cdrom
mount /dev/scd0 /mnt/cdrom
This works for an mp3 CD but when I tried it without a music CD, I got the following error message: "mount: Mounting /dev/scd0 on /mnt/cdrom failed: No medium found" and with a CD: "mount: Mounting /dev/scd0 on /mnt/cdrom failed: invalid argument"

3. I tried mplayer cdda://1 and mplayer cddb://1 and I got the same message as posted previously.

Any ideas?

Thanks!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Da_Blitz
post Sep 17 2006, 08:46 PM
Post #11





Group: Members
Posts: 1,565
Joined: 7-April 05
From: Sydney, Australia
Member No.: 6,806



it seems to me that scd0 is not in fact the cdrom and most likly dosent exsist, i know on some older distros and those with older udev rules that a scusi cdrom somtimes comes up as sr0 or simmilar however it seems wierd that you can mount it to /mnt/cdrom sad.gif

perhaps change dvd-device to cdrom-device

anyway, from the mplayer manual:
mplayer [cdda|cddb]://track[-endtrack][:speed][/device] [options]

so perhaps mplayer cdda://1/dev/cdrom

and make sure that /dev/scd0 or whatever device node you use has actually been created, if unsure try cat <device node> if there is no driver attached to it it should print an error otherwise it will emit garbage
Go to the top of the page
 
+Quote Post
John Galt
post Sep 18 2006, 05:47 AM
Post #12





Group: Members
Posts: 34
Joined: 13-April 05
Member No.: 6,868



QUOTE(Da_Blitz @ Sep 18 2006, 12:46 AM)
it seems to me that scd0 is not in fact the cdrom and most likly dosent exsist, i know on some older distros and those with older udev rules that a scusi cdrom somtimes comes up as sr0 or simmilar  however it seems wierd that you can mount it to /mnt/cdrom sad.gif

perhaps change dvd-device to cdrom-device

anyway, from the mplayer manual:
mplayer [cdda|cddb]://track[-endtrack][:speed][/device] [options]

so perhaps mplayer cdda://1/dev/cdrom

and make sure that /dev/scd0 or whatever device node you use has actually been created, if unsure try cat <device node> if there is no driver attached to it it should print an error otherwise it will emit garbage
*



Thank you for the suggestions. I will try them and post back.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
neo_com_3
post Nov 24 2006, 10:44 PM
Post #13





Group: Members
Posts: 49
Joined: 16-August 06
Member No.: 10,823



Hi m8s...

Did you do anything finally?

I play mp3, but no audio cd so far...

I tried mplayer & xmms...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
John Galt
post Nov 27 2006, 11:04 AM
Post #14





Group: Members
Posts: 34
Joined: 13-April 05
Member No.: 6,868



QUOTE(neo_com_3 @ Nov 25 2006, 02:44 AM)
Hi m8s...

Did you do anything finally?

I play mp3, but no audio cd so far...

I tried mplayer & xmms...
*


Same thing. The USB CDROM loads without a problem, but Zaurus sees it only as another storage device - in my case. I can play mp3s and I can play mpgs only because the CDROM is recognized as a storage - no CDs or DVDs.

Maybe someone has luck and could share their findings.


N.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
neo_com_3
post May 4 2007, 07:07 AM
Post #15





Group: Members
Posts: 49
Joined: 16-August 06
Member No.: 10,823



QUOTE(John Galt @ Nov 27 2006, 09:04 PM)
QUOTE(neo_com_3 @ Nov 25 2006, 02:44 AM)
Hi m8s...

Did you do anything finally?

I play mp3, but no audio cd so far...

I tried mplayer & xmms...
*


Same thing. The USB CDROM loads without a problem, but Zaurus sees it only as another storage device - in my case. I can play mp3s and I can play mpgs only because the CDROM is recognized as a storage - no CDs or DVDs.

Maybe someone has luck and could share their findings.


N.
*


I know it is an old matter, but I found solution. I install Goobox - full, all packages - for pdaxrom. Well it is not working, but afterwards I try xmms and then It was possible for xmms to mount and recognize Audio CD!!! Well, when I insert an Audio CD and I inport it to my playlist, xmms goes on line and update all titles and plays like a charm...
Good luck!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Pages V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 17th April 2014 - 08:08 AM