OESF | ELSI | pdaXrom | OpenZaurus | Zaurus Themes | Community Links | Ibiblio

IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
> Ssl Email On Cacko 1.22, Trying to use stunnel
fir
post Feb 21 2005, 03:50 PM
Post #1





Group: Members
Posts: 32
Joined: 20-November 04
Member No.: 5,540



I am trying to use stunnel to enable SSL email between my Z and my mail server. I am launching by typing "stunnel .stunnel" in the zaurus home directory. stunnel immediately exits without any error mesage. The file .stunnel contains this:

QUOTE
client = yes

[imap]
accept = localhost:143
connect = mail.myserver.com:993
delay=yes

[smtp]
accept=localhost:25
connect=mail.myserver.com:465
delay=yes


I've set the email client up for unencrypted smtp and imap at localhost.

I've not created an stunnel parameter file before. Have I done something wrong? Any idea how to get this working? (My server does not accept cleartext connections, so this is pretty important to me.)

Btw, I also gave sylpheed a try. Although the feed describes it as supporting SSL, there was no SSL tab in account config window.

Frank.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
maslovsky
post Feb 21 2005, 11:33 PM
Post #2





Group: Members
Posts: 1,426
Joined: 22-October 03
Member No.: 89



Please, read Cacko FAQ carefully. It explains how to enable stunnel on Cacko ROM.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fir
post Feb 22 2005, 05:52 AM
Post #3





Group: Members
Posts: 32
Joined: 20-November 04
Member No.: 5,540



QUOTE(maslovsky @ Feb 22 2005, 07:33 AM)
Please, read Cacko FAQ carefully. It explains how to enable stunnel on Cacko ROM.
*

So it does - sorry about that!

This gives rise to two new questions:

1) SMTPS

It worked fine for imap, but gives a "socket packet error" on sending, and "telnet localhost 25" gives me "Connection closed by foreign host."

After a while, trying to send email gives me "connction refused" instead, and the telnet command still gets the same result as before.

Any ideas?

2) Handling lots of email

I have years worth of email, and get hundreds of new ones each day. Is there any way to tell the email client not to fetch it all? Is there any way to tell it to store the email on the SD card? The Z becomes very unresponsive when I try to download. It has received thousands of headers, but there are many more. If I tell it to close, it does so perhaps a minute later. Perhaps I am swapping? Any suggestions?

Frank.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
maslovsky
post Feb 22 2005, 08:34 AM
Post #4





Group: Members
Posts: 1,426
Joined: 22-October 03
Member No.: 89



QUOTE(fir @ Feb 22 2005, 04:52 PM)
QUOTE(maslovsky @ Feb 22 2005, 07:33 AM)
Please, read Cacko FAQ carefully. It explains how to enable stunnel on Cacko ROM.
*

So it does - sorry about that!

This gives rise to two new questions:

1) SMTPS

It worked fine for imap, but gives a "socket packet error" on sending, and "telnet localhost 25" gives me "Connection closed by foreign host."

After a while, trying to send email gives me "connction refused" instead, and the telnet command still gets the same result as before.

Any ideas?



Didn't you forget to uncomment proper lines in /etc/inted.conf and restart inetd process? Does remote host actualy repond to smpts connection?

QUOTE
2) Handling lots of email

I have years worth of email, and get hundreds of new ones each day.  Is there any way to tell the email client not to fetch it all?  Is there any way to tell it to store the email on the SD card?


Have a closer look at Sharp email client, you'll see a combo box to the left top corner...

QUOTE
The Z becomes very unresponsive when I try to download.  It has received thousands of headers, but there are many more.  If I tell it to close, it does so perhaps a minute later.  Perhaps I am swapping?  Any suggestions?


Let it download all your emails once. Next time it will only download new ones.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fir
post Feb 22 2005, 04:01 PM
Post #5





Group: Members
Posts: 32
Joined: 20-November 04
Member No.: 5,540



QUOTE(maslovsky @ Feb 22 2005, 04:34 PM)
Didn't you forget to uncomment proper lines in /etc/inted.conf and restart inetd process?  Does remote host actualy repond to smpts connection?


I uncommented the imap and smtp lines, and left the pop3 line commented. Imap is now working, but smtp is not.

My server does respond to SMTP over SSL. For example, I use every day mozilla thunderbird set to connect to port 993 with the "Use secuure connection (SSL)" checkbox enabled. If I *disable* this then it the server will not accept outgoing email. That's why it is important to me to get this working.

QUOTE
Have a closer look at Sharp email client, you'll see a combo box to the left top corner...


That's great! I changed it to SD. Does that mean the data already stored in internal flash was moved over? It took just a few seconds to respond, and didn't tell me what it was doing.

QUOTE
Let it download all your emails once. Next time it will only download new ones.

I will try again, but what I saw last time was that after a few thousand emails, the network activity monitor applet showed that there was litle or no traffic. My guess was that the Z was swapping, and would therefor not make much progress.

(I just counted 50 seconds between short bursts of network activity.)

So at the moment, email is working fine as long as I don't want to send or receive any. sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fir
post Feb 23 2005, 05:33 AM
Post #6





Group: Members
Posts: 32
Joined: 20-November 04
Member No.: 5,540



When the downloads got slow again, I ended the program using the X widget. Ever since then, even after a reboot, when I start the email application it displays a small "Please wait" application and sticks there forever. sad.gif

Can I remove some .files and start fresh, or will I lose something necessary if I do that?

Frank.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fir
post Feb 23 2005, 07:27 AM
Post #7





Group: Members
Posts: 32
Joined: 20-November 04
Member No.: 5,540



Well, more data. First of all I solved my email hang on start problem with this script:
CODE
cd ~zaurus
rm -rf Mail
rm -rf Settings/qtmail*
for x in slinbox sloutbox slmtrash slinunrd;do
       rm -rf Applications/dtm/$x.*
       rm -rf /usr/mnt.rom/card/QtPalmtop/dtm/$x.*
done

I'm not sure about the Mail directory - I expect it was created by sylpheed, but I wanted to be sure. qtmail ran fine after this.

I reconfigured my account and started the download again. I let it run for quite a while, and it slowly fetched my mail:
CODE
$ while true;do
> ls -l dtm/slinbox.box
> sleep 60
> done
-rwxrwxrwx    1 zaurus   qpe        934747 Feb 23 14:56 dtm/slinbox.box
-rwxrwxrwx    1 zaurus   qpe        975450 Feb 23 14:57 dtm/slinbox.box
-rwxrwxrwx    1 zaurus   qpe       1129104 Feb 23 14:58 dtm/slinbox.box
-rwxrwxrwx    1 zaurus   qpe       1307628 Feb 23 14:59 dtm/slinbox.box
-rwxrwxrwx    1 zaurus   qpe       1474221 Feb 23 15:00 dtm/slinbox.box
-rwxrwxrwx    1 zaurus   qpe       1543758 Feb 23 15:01 dtm/slinbox.box
-rwxrwxrwx    1 zaurus   qpe       1606012 Feb 23 15:02 dtm/slinbox.box

Looks like about 3K per second. CPU was maxed, and the load average was over 3. After 20 or 30 minutes the Z killed the mail app. Free memory was only about 1 meg at that point, so maybe that was the reason. Total mail downloaded at that point, a little under 2 megs.

When i restart the application it takes about 5 seconds before it displays my messages, and about 5 seconds to change to a new folder. It shows as unread some (but not all) messages which I have already read on other machines. When I tell it to download new messages, I see a small "start connecting" window that stays there, and the size of slinbox.box does not change.

After ten minutes I gave up, and tried to exit the application. It would not exit. I had to kill it.

This application seems quite incapable of handling my imap email,and it's downloaded fewer than 6000 messages so far. Can it be improved? Is there something better? surely I am not the only person using IMAP on a Z?

Frank.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 27th November 2014 - 05:28 PM