OESF | ELSI | pdaXrom | OpenZaurus | Zaurus Themes | Community Links | Ibiblio

IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
> Updating Prism Firmware ..., ... to get older cards to do WPA
..bk..
post Jul 12 2006, 10:26 AM
Post #1





Group: Members
Posts: 16
Joined: 20-March 06
From: /dev/null
Member No.: 9,404



hi there,

as http://wiki.openzaurus.org/FAQ#WiFi_related_questions states under WPA encryption support, the card's station firmware must be at least 1.7.0 to do WPA.

it further links to a page ( http://linux.junsun.net/intersil-prism ) describing how to update your card's firmware, but not without saying that oz doesn't provide a hostap driver with support for flashing firmwares.

unfortunately, this appears to really be the case: the userspace tool (prism2_srec) is available and able to check for firmware compatibility, but it seems the kernel driver (is this hostap.ko ? or hostap_cs.ko ?) isn't compiled with support for fw flashing.

i can understand this: "we do not want to hear that users bricked their cards by mistake", but in some other way it reduce the freedom of users to willingly update their cards or brick them (if they really like to ;-) ).

i was a bit unsure to report this as a bug, as its a mere feature wish, and i'm not sure if this would ever qualify as a candidate for the 3.5.4.x upgrade feed, so i started a new topic.

to sum this up, i think the most probable solution is someone building a special hostap kernel module with this feature enabled. as i don't have an OE environment and fear a bit setting it up, i carefully ask people that have one to do this. if you have some spare computation time, i (and probably others) would be quite delighted to be able to update their cards to do WPA.

muchas gracias in advance...

PS: i have a c760 with (by now) 3.5.4 installed. think the situations is the same in 3.5.4.1. (at least according to pacthes in OE repo).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ins0mniaque
post Jul 18 2006, 12:14 PM
Post #2





Group: Members
Posts: 27
Joined: 18-May 05
Member No.: 7,162



I can confirm this. I installed OZ 3.5.4.1 on my SL-C3000 to get WPA support (which I could unfortunatly not get with OpenBSD). I'm having the same problems.

If someone could provide binaries, I (and obviously others) would be happy.


Thank you in advance,

JP
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mikeones
post Jul 20 2006, 11:29 PM
Post #3





Group: Members
Posts: 20
Joined: 20-July 06
Member No.: 10,468



QUOTE(ins0mniaque @ Jul 18 2006, 03:14 PM)
I can confirm this. I installed OZ 3.5.4.1 on my SL-C3000 to get WPA support (which I could unfortunatly not get with OpenBSD). I'm having the same problems.

If someone could provide binaries, I (and obviously others) would be happy.


Thank you in advance,

JP
*

I just upgraded my firmware today on my WCL1100C CF card. You can find information here and here. I do not have access to a winblows pc to flash the firmware so I had the same problems you have described. I was able to find the hoostap drivers here but it was not easy using them. I had to remove the old hostap-utils and kernel-module-(cs)2.6 and use the patched driver but ipkg failed (I had no net connection on the Z). The new hostap-utils installed fine but the kernel-moduals failed. Not letting that stop me I downloaded the files to a winblows pc and renamed the to .tar.gz files. Then I used 7zip to unpack them (winzip failed). Inside the tarballs was a data.tar.gz containing the bianary .ko driver. I just put the data.tar.gz on mu usb, moved it to my Z, "cd /", moved the tar file to / and "tar zxvf data.tar.gz". Then I proceeded to prism2_srec -v to test the firmware flash. Having done it before and not worried about breaking my card I went all-the-way. It worked out fine for me. biggrin.gif

Good luck
Go to the top of the page
 
+Quote Post
speculatrix
post Jul 21 2006, 03:47 AM
Post #4





Group: Admin
Posts: 3,281
Joined: 29-July 04
From: Cambridge, England
Member No.: 4,149



I used a cf-to-pcmcia adaptor in my suse 9.3 laptop to reflash my Mercury/Zonet ZCF1100 card, and it "worked for me" ™. I was then able to use hostap with WPA no problem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
..bk..
post Jul 21 2006, 12:09 PM
Post #5





Group: Members
Posts: 16
Joined: 20-March 06
From: /dev/null
Member No.: 9,404



cool!

i already started to setup my own OE env to build the modded drivers myself, but as it turned out, building sth with OE is a quite nice stress test and after 1,5 days one of my hard drives went into nirvana... i'll give the akita modules a try, despite me owning a c760, but that shouldn't make much of a difference.

thanks a lot...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koen
post Jul 21 2006, 12:15 PM
Post #6





Group: Members
Posts: 1,014
Joined: 4-January 05
From: Enschede, The Netherlands
Member No.: 6,107



QUOTE(..bk.. @ Jul 21 2006, 08:09 PM)
cool!

i already started to setup my own OE env to build the modded drivers myself, but as it turned out, building sth with OE is a quite nice stress test and after 1,5 days one of my hard drives went into nirvana... i'll give the akita modules a try, despite me owning a c760, but that shouldn't make much of a difference.
*


Yes it does, it uses a different cpu, so I would be surprised if it worked.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
..bk..
post Jul 21 2006, 12:30 PM
Post #7





Group: Members
Posts: 16
Joined: 20-March 06
From: /dev/null
Member No.: 9,404



QUOTE(koen @ Jul 21 2006, 10:15 PM)
QUOTE(..bk.. @ Jul 21 2006, 08:09 PM)
cool!

i already started to setup my own OE env to build the modded drivers myself, but as it turned out, building sth with OE is a quite nice stress test and after 1,5 days one of my hard drives went into nirvana... i'll give the akita modules a try, despite me owning a c760, but that shouldn't make much of a difference.
*


Yes it does, it uses a different cpu, so I would be surprised if it worked.
*



hm, i thought strongarm (collie) vs. xscale (c7x0) was _really_ different (as it's a different architecture && instruction set), but to me the difference between pxa255 and pxa 270 is more like between i586 and i686, or am i getting sth wrong ?

btw, the *.conf files in OE for c7x0 and akita seem very similar too, both inherit zaurus-clamshell.conf (and in there only some sound stuff is different) ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
..bk..
post Jul 28 2006, 11:35 AM
Post #8





Group: Members
Posts: 16
Joined: 20-March 06
From: /dev/null
Member No.: 9,404



QUOTE(koen @ Jul 21 2006, 10:15 PM)
Yes it does, it uses a different cpu, so I would be surprised if it worked.
*

be suprised, it works ;-)

i just downloaded the modified modules from http://zaurus.aircrack-ng.org/akita , unpacked the ipkgs and copied hostap.ko and hostap_cs.ko over to my z.
made a backup of the original modules and overwrote them. a quick depmod -a did not complain, also the drivers loaded without problems. the rest is described under http://linux.junsun.net/intersil-prism/

happy flashing ;-)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zedkatuf2
post Aug 9 2006, 01:47 AM
Post #9





Group: Members
Posts: 155
Joined: 6-March 05
Member No.: 6,578



QUOTE(..bk.. @ Jul 28 2006, 08:35 PM)
QUOTE(koen @ Jul 21 2006, 10:15 PM)
Yes it does, it uses a different cpu, so I would be surprised if it worked.
*

be suprised, it works ;-)

i just downloaded the modified modules from http://zaurus.aircrack-ng.org/akita , unpacked the ipkgs and copied hostap.ko and hostap_cs.ko over to my z.
made a backup of the original modules and overwrote them. a quick depmod -a did not complain, also the drivers loaded without problems. the rest is described under http://linux.junsun.net/intersil-prism/

happy flashing ;-)
*



Sorry to be thck, but could you post details of more or less exactly what you did, as I'm slightly at a loss as to which firmware I need for my Ambicom 1100C.

Cheers,

zedkatuf
Go to the top of the page
 
+Quote Post
..bk..
post Aug 30 2006, 03:38 AM
Post #10





Group: Members
Posts: 16
Joined: 20-March 06
From: /dev/null
Member No.: 9,404



QUOTE(zedkatuf2 @ Aug 9 2006, 11:47 AM)
Sorry to be thck, but could you post details of more or less exactly what you did, as I'm slightly at a loss as to which firmware I need for my Ambicom 1100C.

Cheers,

zedkatuf
*


just read http://linux.junsun.net/intersil-prism/ _toroughly_ ;-)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 21st October 2014 - 07:14 PM