OESF | ELSI | pdaXrom | OpenZaurus | Zaurus Themes | Community Links | Ibiblio

IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Unable To Detect Files On Memory Cards
jeevandras
post Sep 28 2006, 08:00 AM
Post #1





Group: Members
Posts: 21
Joined: 15-July 06
Member No.: 10,417



Hi,
I am still pretty new with my zaurus and linux trying to figure a lot out.

I m running OZ 3.5.4.1 Kernel 2.6.16 and Opie 1.2.1 on a C860.

I find that when I transfer a file from my XP through a card reader to my CF or SD card and then plug the card onto my Z, I don't see these files.

However, when I reboot Z, the files finally appear and whatever changes i have made on my cards are shown on my File Manager.

Does anybody know why this is happening? Do I need to reboot everytime I copy files over. I assume this has something to do with mounting the device. Is there someting I should do 1st before i plug and unplug my card.

I appreciate any advice you can give. Thanks!

Jeev
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
lardman
post Sep 28 2006, 08:59 AM
Post #2





Group: Members
Posts: 4,515
Joined: 25-October 03
From: Bath, UK
Member No.: 464



QUOTE
I find that when I transfer a file from my XP through a card reader to my CF or SD card and then plug the card onto my Z, I don't see these files.

However, when I reboot Z, the files finally appear and whatever changes i have made on my cards are shown on my File Manager.


Are you talking about the doc tab, or the proper file manager here?

Check the output of 'mount' in the terminal after you insert the card to check that it has been mounted.


Si
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jeevandras
post Sep 28 2006, 10:29 AM
Post #3





Group: Members
Posts: 21
Joined: 15-July 06
Member No.: 10,417



QUOTE(lardman @ Sep 28 2006, 09:59 AM)
QUOTE
I find that when I transfer a file from my XP through a card reader to my CF or SD card and then plug the card onto my Z, I don't see these files.

However, when I reboot Z, the files finally appear and whatever changes i have made on my cards are shown on my File Manager.


Are you talking about the doc tab, or the proper file manager here?

Check the output of 'mount' in the terminal after you insert the card to check that it has been mounted.


Si
*



Thanks Si and Xamindar,
I was just wondering, should the CF card be unmounted everytime I unplug it from my Z and remounted when I replug it?

I have reformatted the CF card with FAT on my XP. And then plugged it on Z and mounted on for example /media/cf by calling mount /dev/hda /media/cf

Then I suspend my Z and unplugged my CF card. Plugged it onto my XP copied a test file onto it. And unplugged it from XP and replugged it onto Z. Turn my Z on looked at the 'proper' File Manager software on Opie and went into the /media/cf but didn't find the file I copied over. The Z shows that CF is mounted on /media/cf

However, I then umount /media/cf and remount the CF onto /media/cf again and I see the transferred file!

I assume that there is an unmounting and remounting of the CF that needs to be carried out whenever i unplug and replug my CF but doesn't seem to be carried out.

Any idea what I can do?

Btw, how do I find out what ROM i have installed. The information I can gather so far from my Z is shown in my signature below. Is my ROM version one of them?

Sorry I am a newbie!

Once again, thanks for your advice.

Jeev
Go to the top of the page
 
+Quote Post
brashley46
post Sep 28 2006, 09:59 PM
Post #4





Group: Members
Posts: 277
Joined: 29-May 05
From: Toronto
Member No.: 7,227



jeevandras, I don't run OZ, rather CACkO 1.23; but I don't think it's a good idea generally to just pull out a memory card (or a camera or wifi card, for that matter) without unmounting it first. In CACkO there's a little icon on the taskbar which I can touch and bring up the mounted cards ... if I hit on the mounted card it will "eject" it (unmount it). Much easier than running a command I might mistype. Is there no GUI for this on Opie?

QUOTE(jeevandras @ Sep 28 2006, 01:29 PM)
QUOTE(lardman @ Sep 28 2006, 09:59 AM)
QUOTE
I find that when I transfer a file from my XP through a card reader to my CF or SD card and then plug the card onto my Z, I don't see these files.

However, when I reboot Z, the files finally appear and whatever changes i have made on my cards are shown on my File Manager.


Are you talking about the doc tab, or the proper file manager here?

Check the output of 'mount' in the terminal after you insert the card to check that it has been mounted.


Si
*



Thanks Si and Xamindar,
I was just wondering, should the CF card be unmounted everytime I unplug it from my Z and remounted when I replug it?

I have reformatted the CF card with FAT on my XP. And then plugged it on Z and mounted on for example /media/cf by calling mount /dev/hda /media/cf

Then I suspend my Z and unplugged my CF card. Plugged it onto my XP copied a test file onto it. And unplugged it from XP and replugged it onto Z. Turn my Z on looked at the 'proper' File Manager software on Opie and went into the /media/cf but didn't find the file I copied over. The Z shows that CF is mounted on /media/cf

However, I then umount /media/cf and remount the CF onto /media/cf again and I see the transferred file!

I assume that there is an unmounting and remounting of the CF that needs to be carried out whenever i unplug and replug my CF but doesn't seem to be carried out.

Any idea what I can do?

Btw, how do I find out what ROM i have installed. The information I can gather so far from my Z is shown in my signature below. Is my ROM version one of them?

Sorry I am a newbie!

Once again, thanks for your advice.

Jeev
*

Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic


Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 26th December 2014 - 05:00 PM