OESF | ELSI | pdaXrom | OpenZaurus | Zaurus Themes | Community Links | Ibiblio

IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Partition Sd 4gig - Hmmm, sandisk Ultra II 4gig
loji
post Oct 25 2006, 08:38 PM
Post #1





Group: Members
Posts: 130
Joined: 11-May 04
Member No.: 3,244



I just got a new 4 gig card YAY!! now I want to partition it, so I have a vfat partition, and an ext2 partition ...

I'm using fdisk as shipped with pdaXrom beta3 - I have replaced the SD driver with the newer tetsu/cresho one (from the newer 3200 series)

I fdisk /dev/mmcda

and create two new partitions. (at cylinders 1600 and 2407)

This should give me two partitions roughly 3 gigs and 1 gig .. or close enough.

then I use the type option to set primary partition 1 to type 6 (fat16) and primary partition 2 to type 83 (linux)

Then I do mkfs.msdos /dev/mmcda1
and a mkfs.ext2 /dev/mmcda2

mkdir /mnt/ext2

a mount -t ext2 /dev/mmcda2 /mnt/ext2 fails with a generic error .. wrong fs, too many mounted file systems ... etc ... Not sure why this is happening. . .

And when I put the SD card into my windows machine, it only reconizes 1 gig. (.99 to be exact) I figured this was because of choosing fat16 and a limitation. so I chose hex option b (fat32) the next time I fdisked the card ... and still the same problem.


I have since re-built the partition info, and formatted in windows to get the full 4gigs in vfat. However -- I don't like that it didn't work ... I followed all the instructions I've found perfectly, and I understand what it is doing and how it's happening ... but I don't see where my error is occuring.

Anyone else have some input that might help me out on this? I would like to install GIMP + extra brushes on the SD card since I don't have enough room for it internally.


Thanks! biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
loji
post Oct 26 2006, 08:46 AM
Post #2





Group: Members
Posts: 130
Joined: 11-May 04
Member No.: 3,244



Well I tried to change the bitsize of the ext2 partition ... and it's still giving me the same error .... I tried these same commands on a 1 gig SD card I had prior ot this,and it's working on that card ... so I think that the size is an issue .... the print option of fdisk shows that it's seeing 4 Gigs. however it shows 128704 cylinders while the 1 gig card shows 167680 cylinders ... that's because the size of each is much smaller on the 1 gig than the 4 gig. (12 * 512 as opposed to 64 * 512)

it's driving me a little batty :: I can't figure out where it's having trouble.

I tried switching the order of the partitions .. making the primary 1 the ext2 and the second as vfat ... and now I am able to mount -t ext2 /dev/mmcda /mnt/ext2 fine ... however I get the same error when I try to do mount -t vfat /dev/mmcda2 /mnt/card --- so it seems the end of the card isn't happy mounting ... grrr what causes this?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic


Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 22nd December 2014 - 04:01 AM