OESF | ELSI | pdaXrom | OpenZaurus | Zaurus Themes | Community Links | Ibiblio

IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

> How Much Ram Is In Your Eee Pc?
How much RAM is in your Eee PC?
How much RAM is in your Eee PC?
512MB [ 3 ] ** [42.86%]
1GB [ 2 ] ** [28.57%]
2GB [ 2 ] ** [28.57%]
Other (please specify in post) [ 0 ] ** [0.00%]
Total Votes: 7
Guests cannot vote 
ZDevil
post Apr 3 2008, 11:49 AM
Post #1





Group: Members
Posts: 2,003
Joined: 16-April 04
From: the Netherlands && /dev/null
Member No.: 2,882



I wonder how much RAM the fellow Eee PC folks here are using in their buddies.

Today I put off the temptation of adding more memory by buying a cheap 2GB RAM.
And wow... it does make quite a difference in actual speed. Just run Synaptics and I can really tell by my eyes how faster this clumsy app runs now.

How about yours? Does it make a difference too, and how?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies (1 - 6)
Tom61
post Apr 3 2008, 02:30 PM
Post #2





Group: Members
Posts: 253
Joined: 22-December 04
Member No.: 6,002



I've upgraded to 1GB, because I was thinking about using VMWare Player to emulate Windows, and it was cheap at Staples. I've not noticed any real difference in speed, though I haven't done much in Synaptic since then. Prior to getting the 1GB stick, it had ground to a halt a couple of times trying to unload and reload libraries when it ran out of memory.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Snappy
post Apr 4 2008, 10:20 AM
Post #3





Group: Members
Posts: 793
Joined: 28-November 04
From: NM, US, sometimes Asia
Member No.: 5,633



2gb .... running vanilla xandros ... so far so good.
Installed abiword ... thinking of dumping ooffice.

I use firefox quite exclusively everyday ... word, excel and ppt are the other apps I use frequently as well, in order. gnumeric is next ... ppt -> still need to find a replacement.

Oh, and besides being rather fast with 2gb, did I mention someone mistaken it for a mac? wink.gif ... eyeballs dropping when they heard that it's only $300+ US. smile.gif

Was thinking of trying vista 'cos I got a retail vista premium basic sitting around ... tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tux
post Apr 4 2008, 11:21 AM
Post #4





Group: Members
Posts: 450
Joined: 12-August 03
From: Leeds, UK
Member No.: 346



cool.gif I put a cheap 1GB stick into my machine. I run Xandros(Asus version) off the SSD and dual boot off the SDHC card. I have had no problems with locking up since increasing the ram. I used occasionally to have to do resets before the upgrade.

Cheers
biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Snappy
post Apr 7 2008, 05:33 AM
Post #5





Group: Members
Posts: 793
Joined: 28-November 04
From: NM, US, sometimes Asia
Member No.: 5,633



tux, I was gonna ask u about the distro u are running off your SDHC, but saw that you are using Ubuntu. So how is the hw compat for ubuntu on eeepc? All hw working? ACPI? Cold/warm Boot time? Video res, rotation etc? biggrin.gif

... you do have quite a list of devices! ohmy.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
scheck.r
post Apr 7 2008, 09:54 AM
Post #6





Group: Members
Posts: 320
Joined: 5-December 04
From: Paris, France
Member No.: 5,776



Currently using 512Mo of RAM in an eeeXubuntu set up, I find it okay for most things except for browsing websites that use flash intensively and of course when compiling. I also experiment with Pupeee(based on puppy linux 3.01 with eeepc drivers) booting from SD and running totally in RAM. That is incredibly fast.
How is battery life using 2Go of RAM ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tux
post Apr 8 2008, 10:58 AM
Post #7





Group: Members
Posts: 450
Joined: 12-August 03
From: Leeds, UK
Member No.: 346



QUOTE(Snappy @ Apr 7 2008, 02:33 PM) *
tux, I was gonna ask u about the distro u are running off your SDHC, but saw that you are using Ubuntu. So how is the hw compat for ubuntu on eeepc? All hw working? ACPI? Cold/warm Boot time? Video res, rotation etc? biggrin.gif

... you do have quite a list of devices! ohmy.gif

cool.gif I used the scripts from the ubuntu-eee wiki and apart from the over clocking thing, everything seems to work fine. As far as I can work out, I need to use a patched kernel for the over clocking to work. smile.gif

The function keys work, wifi, brightness mute volume... Because I am dual booting the menus offers me the choice to boot into Xandros or to check the SSD partitions. There seem to be two choices for making sure the wifi works in ubuntu. If you use the scripts, it does it all for you and seems to use the asus driver. I have installed and use the latest madwifi ones. I'm not noticing any differences in operation. I am aware that an upgrade to the kernel means I need to remake the madwifi modules!!!

Video resolution is 800 x 640 and the scripts tweak the font sizes on the desktop and in the terminal to be more convenient for the small screen. I also use the LittleFox theme and the F11 key works to give full screen. I also put the hide buttons on the panels: that makes it seem a bit roomier.

I have installed FBreader and the rotation option just works: quite impressive for reading with!

At the moment I am still trying to persuade Debian to work from an SD card by directly booting from the card: using the ESC option. If I persuade it to do that I'm going to do the same for Ubuntu on the 16GB card and swap the card out if I want to use Xandros with the rapid boot ( nearly instant on) or to try another distro on another card or stick.

I have not taken a stopwatch to check boot times but the eeepc boots into Ubuntu a few seconds slower than my desktop. YMMV. I haven't yet tried to do any fine tuning.

I have been using swap on the 16GB card with Ubuntu but I keep reading that it doesn't improve performance if you have at least 1GB ram. So I'll run without swap and see if that is true for me.

Cheers cool.gif

rolleyes.gif Yes, I am addicted to these gadgets aren't I? tongue.gif Still they do seem to teach me more about linux than the desktop and ordinary laptops.... I suppose it is because you can easily break the setup and have to learn how to restore them! laugh.gif

This post has been edited by tux: Apr 8 2008, 11:00 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 16th April 2014 - 05:17 AM