OESF | ELSI | pdaXrom | OpenZaurus | Zaurus Themes | Community Links | Ibiblio

IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

3 Pages V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Internet sharing Mac osx
keef
post Apr 16 2004, 01:10 AM
Post #1





Group: Members
Posts: 124
Joined: 31-January 04
Member No.: 1,634



Hi

I am trying to set up internet sharing through usb.
I have turned on sharing on the mac. Not sure if I need to run the network to the Zaurus first as I normally do or the Z will grab the internet connection.

Do not seem to have any options for usb connection in network prefs -everytime i try and connect it goes straight to irda connection -even with dummy dev installed.

Not really sure what to try next as all the how tos I have read refer to windows and generally say type in a few lines of code and it should work.

Is it possible to reset the network prefs back to default as I think I may have messed them up.

Thanks in advance for any help.

Ps I have c860 with the sharp Rom and panther on the Mac-connects fine with network and usb.


keef
Go to the top of the page
 
+Quote Post
freizugheit
post Apr 16 2004, 05:42 PM
Post #2





Group: Members
Posts: 409
Joined: 7-November 03
Member No.: 811



I am a SL-5600 user. I use the USB driver at http://www.lucid-cake.net/osx_zaurus_usb/index_en.html to establish Ethernet linkage. It presumed that Zaurus is inserting in the docking station which is connected to Mac's USB port.

After that, I try pinging individual machine, whereby Mac is assigned 192.168.129.1 and Zaurus 192.168.129.201.

If the pinging is Ok. Please proceed to issue the following command with root access:

route add default gw 192.168.129.1

Type "route" to check whether the route table.

Activate your browser to surf the Internet.

I hope the above will help.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keef
post Apr 17 2004, 01:22 PM
Post #3





Group: Members
Posts: 124
Joined: 31-January 04
Member No.: 1,634



Hi
Thanks for the reply
I can connect and ping the mac on 192.168.129.1 ok.
However when I try the browser it says cannot find the device card for communication.
The e-mail app does the same.
I have tried installing dummy dev but the machine reads this as irda not a usb connection.

keef
Go to the top of the page
 
+Quote Post
freizugheit
post Apr 18 2004, 05:04 PM
Post #4





Group: Members
Posts: 409
Joined: 7-November 03
Member No.: 811



Which Zaurus are you using and which OS is in use?

Have you checked the route table?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keef
post Apr 19 2004, 02:09 AM
Post #5





Group: Members
Posts: 124
Joined: 31-January 04
Member No.: 1,634



Hi


I am using C860 with the original sharp rom.
Linux Kernel 2.4 18-rmk7-pxa3-embedix
ROM Version: !.10 JP

I have Panther installed on the Mac.

This is the readout from the console:

bash-2.05$ su
# route add default gw 192.168.129.1
# route
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
192.168.129.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 usbd0
default 192.168.129.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 usbd0
#

keef
Go to the top of the page
 
+Quote Post
freizugheit
post Apr 19 2004, 05:07 PM
Post #6





Group: Members
Posts: 409
Joined: 7-November 03
Member No.: 811



I hope your C860 also has PC-Link application.

Try the following:

Make sure that the Zaurus is in the docking station.
Activate PC-link and check USB (IO-default) is selected, click OK to quit.
Activate PC-link again, now select USB (TCP/IP advacned) option and click OK to quit.

I hope the above might help.

By the way, with the above instructions, you can mount your Zaurus on Mac's desktop using SMB.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ovi
post Apr 20 2004, 04:13 AM
Post #7





Group: Members
Posts: 27
Joined: 18-March 04
Member No.: 2,381



Hi
you should check also if you're using a DNS server for your mail. This should be added in /etc/resolv.conf on your zaurus.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keef
post Apr 20 2004, 12:21 PM
Post #8





Group: Members
Posts: 124
Joined: 31-January 04
Member No.: 1,634



Thanks
I do have Pclink it works fine and mounts on the mac desktop no problem.

I checked the file /etc/resolv.conf.
says: Domain name searches will fail until you point this to a real DNS server.
nameserver 127.0.0.1
Tried to edit this but text editor will not allow any changes?
Shoud this not be entered somewhere in network prefs?

keef
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ovi
post Apr 20 2004, 11:29 PM
Post #9





Group: Members
Posts: 27
Joined: 18-March 04
Member No.: 2,381



Hi
I did it using (as root) "vi" and it was working!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
freizugheit
post Apr 21 2004, 07:41 PM
Post #10





Group: Members
Posts: 409
Joined: 7-November 03
Member No.: 811



keef,

Please check whether you have activated Internet shaing uisng Sharing under System Preferences.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keef
post Apr 22 2004, 11:40 AM
Post #11





Group: Members
Posts: 124
Joined: 31-January 04
Member No.: 1,634



Success!!!

I have managed to connect and send recieve email.

I edited the file as Ovi suggested --thanks.

(I have sharing enabled on the Mac)

Still cannot connect with browser -get tcp connect error although I have
entered the info into the Dummy Device pane?

Does this involve editing another file?

Is it possible to downloadOpera to run on C860?

Thanks again


keef
Go to the top of the page
 
+Quote Post
asfrank16
post May 11 2004, 11:02 AM
Post #12





Group: Members
Posts: 25
Joined: 29-April 04
Member No.: 3,071



i am still having problems with internet sharing. I have installed dummy dev but not sure I have configured it correctly. I have entered an ip (the one the Zaurus uses and said to automatically detect the DNS server names. I left the account information blank. It says it connects, but then it disconnect within 2 minutes or so and I cannot connect to the internet, or get email. How should this be configured (I have also tried to use my account info for my mac in the account info part, to no avail).

In the resolv.conf file, how do I know what to put there as well?

Thank you.

-Adam Frank
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keef
post May 11 2004, 02:32 PM
Post #13





Group: Members
Posts: 124
Joined: 31-January 04
Member No.: 1,634



hi

I found after much agonising that I did not need to put any information in the dummy dev preferences.
Basically left everything blank except dns servers of my internet provider.
entered these also into the resolv.conf file as:
nameserver xxx.xx.xxx.xx nameserver xxx.xxx.xx
(replace these xxs with your dns servernumbers.)


keef
Go to the top of the page
 
+Quote Post
freizugheit
post May 11 2004, 05:41 PM
Post #14





Group: Members
Posts: 409
Joined: 7-November 03
Member No.: 811



asfrank16,

Have you followed my steps in checking and pining IPs of both machines, ie Zaurus and Mac via the USB docking station?
Which Z is in use and ROM version?
The USB driver assigned 192.168.129.1 and 192.168.129.201 to Mac's and Zaurus's USB port.

Try at terminal from Mac "ifconfig > if.txt" and post the content of if.txt here.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
asfrank16
post May 12 2004, 05:57 AM
Post #15





Group: Members
Posts: 25
Joined: 29-April 04
Member No.: 3,071



Keef, I tried to configure everything that way, no good. But thanks.

Freizugheit, I am able to ping both ways (did try this) I have a C700 with the cacko rom

here is the print out:

lo0: flags=8049<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST> mtu 16384
inet6 ::1 prefixlen 128
inet6 fe80::1 prefixlen 64 scopeid 0x1
inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000
gif0: flags=8010<POINTOPOINT,MULTICAST> mtu 1280
stf0: flags=0<> mtu 1280
en0: flags=8863<UP,BROADCAST,SMART,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
inet6 fe80::230:65ff:fea4:31b4 prefixlen 64 scopeid 0x4
inet 192.168.1.42 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.1.255
ether 00:30:65:a4:31:b4
media: autoselect (100baseTX <full-duplex>) status: active
supported media: none autoselect 10baseT/UTP <half-duplex> 10baseT/UTP <full-duplex> 10baseT/UTP <full-duplex,hw-loopback> 100baseTX <half-duplex> 100baseTX <full-duplex> 100baseTX <full-duplex,hw-loopback>
fw0: flags=8822<BROADCAST,SMART,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 2030
lladdr 00:30:65:ff:fe:a4:31:b4
media: autoselect <full-duplex> status: inactive
supported media: autoselect <full-duplex>
en1: flags=8863<UP,BROADCAST,SMART,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
inet6 fe80::3630:30ff:fe30:3000 prefixlen 64 scopeid 0x6
inet 192.168.129.1 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.129.255
ether 34:30:30:30:30:00
media: autoselect (10baseT/UTP <full-duplex>) status: active
"if.txt" 22L, 1322C
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Pages V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 25th December 2014 - 04:13 PM