Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Cacko FAQ and Bugz Database are available
OESF Forums > Distros, Development, and Model Specific Forums > Distro Support and Discussion > Sharp ROMs
maslovsky
Based on 1.22 ROM thread, I've set up initial verison of Cacko ROM 1.22 FAQ. Please, visit it at: http://cacko.biz/cacko/faq

Comments are welcome.
ev1l
here is the bugDB

might be a good idea to put ncurses 4 in the cacko feed if you recommend it.
that last QA is a bit confusing though. You open th equestion with joe, and the answer is 90% about vim laugh.gif
Disabling dimming seems to make the screen-shutoff problem come back. unsure.gif
maslovsky
This FAQ is far from being complete. I just wanted to make sure that we have some information about all the issues we found in 1.22.
_Psycho
Its quite good if you ask me smile.gif
ev1l
QUOTE(maslovsky @ Jan 6 2005, 04:12 AM)
This FAQ is far from being complete. I just wanted to make sure that we have some information about all the issues we found in 1.22.

Wasn't meant as a complaint. Just pointing things out smile.gif
\Kritikal\
I noticed the page was slow to load as well as having a Geocities/Yahoo style advert in the upper right corner. I can provide space on my domain, you'd get a login of course, so that we can enjoy an advert free site. Plus, I love giving back and since I don't know Linux enough to contribute anything technical, I'd love to help out in any other way I can. Send me a PM if you're interested!
mrente07
Thanks a lot for the really nice ROM. I used the previous version and I like the newone.

I 'm using a CFU USB adapter with some USB memory sticks and need some help. With Cacko V1.21 I hadn't any problems to use them. But with V1.22 I couldn't connect to any sticks anymore. The CFU adapter will be detected but no sticks. I looked at the FAQ page, but I couldn't find some information about the hotplug system.

Can you give me a hint how this should work with CFU and USB sticks or where I can more details to solve my problem?

Thanks, regards
maslovsky
QUOTE(mrente07 @ Feb 5 2005, 06:53 PM)
Thanks a lot for the really nice ROM.  I used the previous version and I like the newone.

I 'm using a CFU USB adapter with some USB memory sticks and need some help. With Cacko V1.21 I hadn't any problems to use them. But with V1.22 I couldn't connect to any sticks anymore.  The CFU adapter will be detected but no sticks. I looked at the FAQ page, but I couldn't find some information about the hotplug system.

Can you give me a hint how this should work with CFU and USB sticks or where I can more details to solve my problem?

Thanks, regards
*


Do you mean Ratoc USB Host? It should be working, I will check.
mrente07
QUOTE(maslovsky @ Feb 6 2005, 10:01 AM)
Do you mean Ratoc USB Host? It should be working, I will check.
*


Yes, it is the CFU1 USB host cf card of Ratoc systems. I tried the new patch V1.22A also but no changes. Could I check anything else for you additionally?
maslovsky
QUOTE(mrente07 @ Feb 6 2005, 01:36 PM)
QUOTE(maslovsky @ Feb 6 2005, 10:01 AM)
Do you mean Ratoc USB Host? It should be working, I will check.
*


Yes, it is the CFU1 USB host cf card of Ratoc systems. I tried the new patch V1.22A also but no changes. Could I check anything else for you additionally?
*



Today checked my USB Host card with two card readers and one USB Stick - all worked fine.

Try to start syslog (/etc/rc.d/init.d/syslog start) and see what messages appear (tail -f /var/log/messages) when you insert your USB stick.
mrente07
QUOTE(maslovsky @ Feb 7 2005, 12:48 PM)
Try to start syslog (/etc/rc.d/init.d/syslog start) and see what messages appear (tail -f /var/log/messages) when you insert your USB stick.
*


Thanks for your checks. I have done what you proposed and I got following messages ....
.... by inserting the USB stick:
hub.c: USB new device connect on bus1/1, assigned device number 4
usb.c: USB device 4 (vend/prod 0xea0/0x2168) is not claimed by any active driver
/etc/hotplug/usb/.agent: Setup for USB product ea0/2168/200

.... by removing the USB stick:
hub.c: USB disconnect on device 4

I hope, this will help.
Lutz-W.
QUOTE(maslovsky @ Feb 7 2005, 12:48 PM)
Try to start syslog (/etc/rc.d/init.d/syslog start) and see what messages appear (tail -f /var/log/messages) when you insert your USB stick.
*


Hi maslovsky,

I use Cacko 1.22 Lite and have the same problem with the with the RATOC CFU1-Card and a USB stick. I found the following in /var/log/messages:

Feb 7 20:03:07 zaurus daemon.info cardmgr[164]: initializing socket 0
Feb 7 20:03:07 zaurus daemon.info cardmgr[164]: socket 0: RATOC USB HOST CF+ Card
Feb 7 20:03:07 zaurus daemon.info cardmgr[164]: executing: 'modprobe usbcore'
Feb 7 20:03:07 zaurus syslog.info klogd: usb.c: registered new driver usbdevfs
Feb 7 20:03:07 zaurus syslog.info klogd: usb.c: registered new driver hub
Feb 7 20:03:07 zaurus daemon.info cardmgr[164]: executing: 'modprobe hc_sl811'
Feb 7 20:03:07 zaurus daemon.info cardmgr[164]: executing: 'modprobe sl811_cs'
Feb 7 20:03:07 zaurus syslog.info klogd: cf_usb0: index 0x04: Vcc 3.3, irq 39, io 0xf6000000-0xf6000007
Feb 7 20:03:07 zaurus syslog.info klogd: usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 1
Feb 7 20:03:07 zaurus syslog.info klogd: hc_sl811.c: USB SL811 at f6000000,f6000001, IRQ 39
Feb 7 20:03:07 zaurus syslog.info klogd: hub.c: USB hub found
Feb 7 20:03:07 zaurus syslog.info klogd: hub.c: 1 port detected
Feb 7 20:03:08 zaurus daemon.info cardmgr[164]: executing: './usb-host start cf_usb0'
Feb 7 20:03:08 zaurus user.notice /etc/hotplug/usb.agent: Setup for USB product 0/0/0
Feb 7 20:03:13 zaurus syslog.info klogd: hub.c: USB new device connect on bus1/1, assigned device number 2
Feb 7 20:03:13 zaurus syslog.info klogd: hub.c: USB hub found
Feb 7 20:03:13 zaurus syslog.info klogd: hub.c: 1 port detected
Feb 7 20:03:13 zaurus syslog.info klogd: hub.c: USB new device connect on bus1/1/1, assigned device number 3
Feb 7 20:03:13 zaurus syslog.warn klogd: usb.c: USB device 3 (vend/prod 0x67b/0x2517) is not claimed by any active driver.
Feb 7 20:03:14 zaurus user.notice /etc/hotplug/usb.agent: Setup for USB product 67b/2515/100
Feb 7 20:03:14 zaurus user.notice /etc/hotplug/usb.agent: Setup for USB product 67b/2517/100

On /proc there is no scsi file or directory.

I hope also, this will help.
Lutz
stupkid
Does running "sudo modprobe usb-storage" do anything for you? I see that the scsi modules and the usb-storage module is there. So all the necessary kernel modules should be there.
Lutz-W.
QUOTE(stupkid @ Feb 7 2005, 10:45 PM)
"sudo modprobe usb-storage"
*


Okay! That is it.
It functions again. smile.gif

Thanks!
Lutz

P.S. Stupkid: What makes BestCrypt? rolleyes.gif
maslovsky
Looks like your USB stick don't have an enry in hotplg configuration file. Try to copy /etc/hotplug/usb.distmap from a PC wth a recent liux distro installed. That should bind you class/vendor etc id with usb-storage hotplug scripts and load modules automaticaly.
mrente07
QUOTE(stupkid @ Feb 7 2005, 08:45 PM)
Does running "sudo modprobe usb-storage" do anything for you?
*

I tried this running and controlled with "lsmod" the modules were loaded. Now I got following messages after inserting the USB stick:
... hub.c: USB new device connect on bus1/1, assigned device number 3
... WARNING: USB Mass Storage data integrity not assured
... USB Mass Storage device found at 3
... /etc/hotplug/usb.agent: Setup for USB product ea0/2168/200

But I got no connection. Then I reflash my zaurus with V1.22 and tried again but without any improvements. Tomorrow I will check the hardware with the cacko V1.21 (to see, if there are no defects). Simultaneous I will compare the system messages and loaded modules (of V1.21) with the information of V1.22. Thanks till then ...
mrente07
QUOTE(mrente07 @ Feb 8 2005, 07:22 PM)
Tomorrow I will check the hardware with the cacko V1.21 (to see, if there are no defects). Simultaneous I will compare the system messages and loaded modules (of V1.21) with the information of V1.22. Thanks till then ...
*

Now I have done my checks. With cacko V1.21 the CFU USB card and the memory sticks work fine. With V1.22 I haven't got any connections. Then I compared the loaded modules and found out, that "sd_mod" isn't loaded as default. I used "modprobe" to load "sd_mod" and "usb-storage". After it I saw the connection signal of the memory sticks but I have no mount entry.

So I believe something is missing (maybe at "usb.distmap") to load all necessary modules and to create the mount. At my linux PC I have no file named "usb.distmap" (it is SuSE 9.2). Have anybody an idea, which entries in which file(s) are necessary to use my USB sticks (like vend/prod 0xea0/0x2168)?

Thanks a lot for any helps ...
mrente07
Okay, after a long search I found the entry for my USB memory which has to add into "usb.distmap". After adding I got no automatical connection, despite reboot.

I have to enter following commands to get a connection:
1. modprobe sd_mod (only once, but again after reboot)
2. modprove usb-storage (only once, but again after reboot)
3. mount -f auto /dev/sda1 /mnt/usb ("/mnt/usb" should be exists)

Then I can work with the USB memory so long the zaurus is ON. After this I have to umount and to mount again. I hope this could help to give me any hint how I can realise a "plug + play" connection. Regards
maslovsky
You need to double-check that you've entered entries for your USB device properly. All the above modules should be loaded automaticaly and sctipts should be invoked, which mount the storage.

What are the messages in syslog when you connect your USB stick with the updated config?
mrente07
QUOTE(maslovsky @ Feb 12 2005, 10:54 PM)
What are the messages in syslog when you connect your USB stick with the updated  config?
*

The message are the same:
... hub.c: USB new device connect on bus1/1, assigned device number 4
... usb.c: USB device 4 (vend/prod 0xea0/0x2168) is not claimed by any active driver
... /etc/hotplug/usb/.agent: Setup for USB product ea0/2168/200

It is a USB product: Trascend JetFlash 2.0 256M. Therefore I added the following line in usb.distmap (I think the position could be whatever):
usb-storage 0x000f 0x0ea0 0x2168 0x0200 0x0200 0x00 0x00 0x00 0x08 0x06 0x50 0x00000000
I had compared the entry with the USB information when I connected the USB memory on a PC. But I believe the entry data doesn't match with USB data what the zaurus got. I checked it also by rebooting the zaurus.

How can I see the detailed USB information at zaurus? Is it possible to activate the changed usb.distmap data without reboot? Thanks ...
maslovsky
Try adding that line into /etc/hotplug/usb.handmap or usb.usermap files. No need to reboot, just unplug your stick. Let me know if it helps. If it doesn't read further smile.gif

--------------------------------------

The long story is that I found out that usb.distmap file is not actualy used, but instead /lib/modules/.../modules.usbmap is used instead. The problem is that file is generated by depmod and I don't know how to make it support new USB vendor/devices classes. Depmode seems to get that info from kernel modules, so probably updated kerne modules are needed... That's what I could find so far.

Note that as I understand the issue you have isn't strictly Zaurus related, but a generic problem for USB devices support onrelatively old kernel (2.4.18). You may do some searches on your own regarding linux USB hotplug.
mrente07
QUOTE(maslovsky @ Feb 13 2005, 01:25 PM)
Try adding that line into /etc/hotplug/usb.handmap or usb.usermap files.
*

Good news. I move the entry in usb.handmap and it works. Thanks a lot for your help.
So the conclusion of attaching USB sticks is (could be something for the FAQ page):
1. Get your USB product info by PC with usbview (under linux)
2. Enter your this data in usb.handmap in /etc/hotplug
Have a nice day ... biggrin.gif
maslovsky
QUOTE(mrente07 @ Feb 13 2005, 09:04 PM)
QUOTE(maslovsky @ Feb 13 2005, 01:25 PM)
Try adding that line into /etc/hotplug/usb.handmap or usb.usermap files.
*

Good news. I move the entry in usb.handmap and it works. Thanks a lot for your help.
So the conclusion of attaching USB sticks is (could be something for the FAQ page):
1. Get your USB product info by PC with usbview (under linux)
2. Enter your this data in usb.handmap in /etc/hotplug
Have a nice day ... biggrin.gif
*



Great! Will be a useful entry for the FAQ.
maslovsky
Thanks a lot to stupkid for setting it up and configuring. Also thanks to Laze for maintaining DNS redirections for us smile.gif

Here is it:

http://cacko.biz/cacko/bugs/

The user interface is currently under construction - we'll be updating titles, logos, etc. in the nesrest time.
ev1l
it might be an idea to put the FAQ, bugbreporting, and general info in the main cacko threads. you'd be able tomun-pin the respective dedicated threads to unclutter the forum display.
other idea: publish a list of known bugs smile.gif
great job so far on Cacko.
maslovsky
QUOTE(ev1l @ Mar 10 2005, 07:09 AM)
it might be an idea to put the FAQ, bugbreporting, and general info in the main cacko threads. you'd be able tomun-pin the respective dedicated threads to unclutter the forum display.
other idea: publish a list of known bugs smile.gif
great job so far on Cacko.
*


Good ideas! I was also thinking on how not to use up half of the screen with pinned Cacko topics smile.gif
ev1l
So, what about actually moving the info wink.gif
maslovsky
QUOTE(ev1l @ Mar 14 2005, 06:44 PM)
So, what about actually moving the info wink.gif
*


OK, merged two topics smile.gif
ev1l
QUOTE(maslovsky @ Mar 14 2005, 09:42 AM)
OK, merged two topics smile.gif
*

IMHO, you could dump all the info in the main Cacko thread once 1.23 is out.
You might also want to copy the bugtracker info to the first post laugh.gif
maslovsky
QUOTE(ev1l @ Mar 14 2005, 10:04 PM)
QUOTE(maslovsky @ Mar 14 2005, 09:42 AM)
OK, merged two topics smile.gif
*

IMHO, you could dump all the info in the main Cacko thread once 1.23 is out.
You might also want to copy the bugtracker info to the first post laugh.gif
*



Yes, I know optimisations are endless smile.gif
ev1l
QUOTE(maslovsky @ Mar 15 2005, 02:54 AM)
Yes, I know optimisations are endless smile.gif
*

Sorry to be be such a maniac, guys. You're doing a great job.
ev1l
Are we supposed to report package troubles as well to you guys? I just installed mooview and it hardlocked my Z within minutes of starting it.
craigtyson
I have a similar query with advanced file manager off the cacko site. It does a good bricking job once installed all the fonts on the Z (750 Cacko 1.22a) no longer work ie no text anywhere and a reeboot puts you in a loop.
Sy Ali
1.23 was released a while ago. Will the FAQ be updated?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.