Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Usb-storage And Scsi_mod
OESF Forums > Distros, Development, and Model Specific Forums > Distro Support and Discussion > pdaXrom
doppiaemme
Hi!

I'm trying to set up my 7-in-1 USB card reader on my 6000. This device includes a 2.5" HD and works fine on my laptop (2.6.12).

On Z, initially I tried with sd_mod loaded but not usb-storage.
When I connected the USB, with the HD and a SD inserted, and AFTER modprobed usb-storage, dmesg said:
------------------
Initializing USB Mass Storage driver...
usb.c: registered new driver usb-storage
scsi0 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
Vendor: Model: 7-in-1 Rev: 1.00
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
Unable to get major 8 for SCSI disk
Attached scsi removable disk sda at scsi0, channel 0, id 0, lun 0
SCSI device sda: 60800 512-byte hdwr sectors (31 MB)
sda: Write Protect is off
/dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0: p1
WARNING: USB Mass Storage data integrity not assured
USB Mass Storage device found at 2
USB Mass Storage support registered.
------------------
Then I could mount SD on /dev/sda1 but not the HD!

So I removed the SD, repeated the procedure and I saw:

------------------
Initializing USB Mass Storage driver...
usb.c: registered new driver usb-storage
scsi0 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
Vendor: Model: 7-in-1 Rev: 1.00
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
Unable to get major 8 for SCSI disk
Attached scsi removable disk sda at scsi0, channel 0, id 0, lun 0
sda : READ CAPACITY failed.
sda : status = 1, message = 00, host = 0, driver = 08
Current sd00:00: sns = 70 2
ASC=3a ASCQ= 0
Raw sense data:0x70 0x00 0x02 0x00 0x00 0x00 0x00 0x0a 0x00 0x00 0x00 0x00 0x3a 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00
sda : block size assumed to be 512 bytes, disk size 1GB.
sda: Write Protect is on
/dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0: I/O error: dev 08:00, sector 0
I/O error: dev 08:00, sector 0
unable to read partition table
WARNING: USB Mass Storage data integrity not assured
USB Mass Storage device found at 3
USB Mass Storage support registered.
------------------------

Uhm, maybe I need scsi_mod.o? I downloaded it from http://www.paipai.org/~humorum/zaurus/modu...scsi/scsi_mod.o
and modprobed it.

So I repeated the above steps (sd_mod and scsi_mod loaded) and when I connected the USB and modprobe usb-storage dmesg said:
-------------------------
Initializing USB Mass Storage driver...
usb.c: registered new driver usb-storage
scsi0 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
Vendor: Model: 7-in-1 Rev: 1.00
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
WARNING: USB Mass Storage data integrity not assured
USB Mass Storage device found at 4
USB Mass Storage support registered.
-------------------------

The same with or without the SD inserted.
After this I couldn't mount either HD or SD and if I try to rmmod usb-storage it fails!

I don't know if I'm making some mistakes or the scsi_mod I'm using isn't correct or I need to compile something else....

Tips are welcome :-) thanks!

Max
poplav
Does your hard drive have the abilty to use external power? I use a 2.5" HD with my 6000 and if I power the drive externaly, it works, otherwise it doesn't. With the laptop however, there is no problem using bus power. I guess the Z just can pump enough power through its usb host. If it uses a Y-connector for usb power you can try pluging the power side into the laptop and only the data side into the hub attached to your 6000. Just a suggestion.
You may have a different issue though. Did this particular 2.5 " HD work before on the Z's bus power, like under the Sharp ROM?
Stubear
To see more than one device you'll probably need to recompile the kernel with "multiple luns per device".

I have a 6 in 1 usb-reader but it only ever sees one card at a time on the zaurus

Try rmmodding usb-storage as it controlss the scsi drivers

Stu
doppiaemme
QUOTE(Stubear @ Aug 9 2005, 01:10 AM)
To see more than one device you'll probably need to recompile the kernel with "multiple luns per device".

I have a 6 in 1 usb-reader but it only ever sees one card at a time on the zaurus

Try rmmodding usb-storage as it controlss the scsi drivers

Stu
*


I can only access the SD cards but not the HD, also when there are no SD inserted. I will try to use another external only-HD unit to check if this is the problem.

I think it isn't a power problem because the unit has its own battery which is used when it can't use USB power. I didn't try the unit under sharp rom because I bought it after flashing to pdaxrom.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.