Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Samba No Samba?
OESF Forums > General Forums > Desktop Operating Systems Issues > Mac Issues
keef
Hi


Since installing Cacko I can no longer connect to the Z from osx 10.4.2.

No connection through usb or wlan. Previously with a sharp rom this worked fine.

I have tried uninstalling and reinstalling but with no luck.

Have also tried the troubleshooting suggestions in Zmac sync help.


Console log:


Sep 25 18:53:46 Mac kernel[0]: USBF: 207.617 [0x1bdd400] The IOUSBFamily is having trouble enumerating a USB device that has been plugged in. It will keep retrying.
Sep 25 18:53:50 Mac kernel[0]: USBF: 211.349 [0x1bdd400] The IOUSBFamily was not able to enumerate a device.
Sep 25 18:54:11 Mac sudo: keithb : TTY=ttyp1 ; PWD=/ ; USER=root ; COMMAND=/usr/sbin/sysctl -w net.inet.tcp.recvspace=36000
Sep 25 18:54:11 Mac sudo: keithb : TTY=ttyp1 ; PWD=/ ; USER=root ; COMMAND=/usr/sbin/sysctl -w net.inet.tcp.sendspace=36000
Sep 25 18:54:11 Mac sudo: keithb : TTY=ttyp1 ; PWD=/ ; USER=root ; COMMAND=/usr/sbin/sysctl -w net.inet.tcp.delayed_ack=0
Sep 25 18:54:11 Mac sudo: keithb : TTY=ttyp1 ; PWD=/ ; USER=root ; COMMAND=/usr/sbin/sysctl -w net.inet.tcp.rfc1323=1
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::init
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 1aa6800 1a2e300 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::start - this, provider.
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 1 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::configureDevice
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 1 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::initDevice
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 1 dumpDevice: Enumerating configurations ...
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 Config found
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: USBF: 513.149 Zaurus SL-C7x0/C860[0x1a2e300]::GetFullConfigurationDescriptor - Error (e00002ed) getting first 9 bytes of config descriptor
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 Enumeration failure
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: USBF: 513.151 Zaurus SL-C7x0/C860[0x1a2e300]::GetFullConfigurationDescriptor - Error (e00002ed) getting first 9 bytes of config descriptor
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::initDevice - Error getting the full configuration descriptor
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::configureDevice - initDevice failed
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::start - failed
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::stop
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::free
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: USBF: 513.153 Zaurus SL-C7x0/C860[0x1a2e300]::GetFullConfigurationDescriptor - Error (e00002ed) getting first 9 bytes of config descriptor
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: 0 0 AppleUSBCDC: start - initDevice failed
Sep 25 18:58:51 Mac kernel[0]: USBF: 513.161 Zaurus SL-C7x0/C860[0x1a2e300]::GetFullConfigurationDescriptor - Error (e00002ed) getting first 9 bytes of config descriptor
Sep 25 18:59:11 Mac kernel[0]: USBF: 532.847 [0x1bdd400] The IOUSBFamily is having trouble enumerating a USB device that has been plugged in. It will keep retrying.
Sep 25 18:59:14 Mac kernel[0]: USBF: 535.379 [0x1bdd400] The IOUSBFamily was not able to enumerate a device.
Sep 25 19:02:49 Mac kernel[0]: netsmb_dev: loaded


If anyone has any suggestions I would be very grateful.

keef
dhns
QUOTE(keef @ Sep 25 2005, 07:16 PM)
Hi
Since installing Cacko I can no longer connect to the Z from osx 10.4.2.

No connection through usb or wlan. Previously with a sharp rom this worked fine.

I have tried uninstalling and reinstalling but with no luck.

Have also tried the troubleshooting suggestions in Zmac sync help.
*

Hm,
WLAN and the USB driver have nothing in common. So it might be two different issues.

For USB:
* did you set the Zaurus to client USB mode (in host mode or USB-Disk mode it might conflict)?
* did you check the network settings on both devices?
* did you reboot the Mac after installation?
* ... anybody else an idea?

One hint to all: please don't install the the full zmacsync_arm.ipk on Cacko - just the dtm2xml_arm.ipk. Otherwise it will try to install a second OpenSSH system where one already comes with Cacko. This seems to damage other settings.

For WLAN:
* Samba over WLAN is not enabled by default. This requires changing the smb settings.

-- hns
keef
Hi

Thanks for the reply.

Yes I have tried all the usb configurations on the zaurus.

Cannot even mount a disk as usb storage (is that the right term?).

Network settings are at default and I have tried several others.

Have rebooted several times.

Occasionally it will connect via Zmacsync but always fails when I try to mount t he disk on the desktop.

Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::createNetworkInterface
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 1c3c630 1c42b00 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::configureInterface
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::start - register as power controller
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::setPowerState - power on
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 100023 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::setPowerState - medium type and pointer
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::setPowerState - LinkStatus set
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::setPowerState - transmit queue started
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::setPowerState - packet filter applied
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: Ethernet address 34:30:30:30:30:00
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 1c42b00 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::enable
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::wakeUp
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 100023 223e300 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::enable - medium type and pointer
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::enable - LinkStatus set
Sep 25 20:42:21 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::enable - transmit queue started
Sep 25 20:43:10 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::clearPipeStall - Pipe not stalled
Sep 25 20:43:11 Mac kernel[0]: USBF: 6773.164 AppleUSBOHCI[0x1ad8000]::CreateGeneralTransfer - trying to queue to a stalled pipe
Sep 25 20:43:11 Mac kernel[0]: USBF: 6773.164 AppleUSBOHCI[0x1ad8000]::DoIOTransfer - error 0xe000404f queueing request
Sep 25 20:43:11 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 1 e000404f org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::USBTransmitPacket - Write failed
Sep 25 20:43:11 Mac kernel[0]: org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB: 0 0 org_lucidcake_driver_AJZaurusUSB::clearPipeStall - Pipe not stalled
Sep 25 20:43:14 Mac kernel[0]: USBF: 6776.165 AppleUSBOHCI[0x1ad8000]::CreateGeneralTransfer - trying to queue to a stalled pipe


keef
dhns
QUOTE(keef @ Sep 25 2005, 08:50 PM)
Hi

Thanks for the reply.

Yes I have tried all the usb configurations on the zaurus.

Cannot even mount a disk as usb storage (is that the right term?).

Hm,
then it might be an issue on the Mac side.

* Which Mac model do you use (OS is 10.4.2)?
* which version of AJZaurus?
* do you have connected other USB devices?

-- hns

PS: Which version of Cacko do you use?
keef
Hi,

the mac is flat panel imac 800mhz

all other usb connections are fine, camera printer,etc.

The macsync and ajzaurus are the latest ones- from your site I believe.

really got me mystified as it has worked well in the past with a sharp rom.

I have used onyx to repair and reset the mac.

the cacko is the latest 'lite' version


Just tried again and connected the z via usb - checked the console output -no connection

i switched off the z and back on again - the console shows the ajzaurus driver loading.

also the pc link window on the zaurus opens automatically - currently set to usb-i/o default

zmacsync shows connection became available and i can open a terminal to the z and issue

commands. When i try to mount the z on the desktop i get operation failed.


2005-09-26 10:26:04.918 ZMacSync[1772] writeStatus: Mount Zaurus as Volume.
2005-09-26 10:26:05.025 ZMacSync[1772] cmd: mkdir -p /Volumes/Zaurus && /sbin/mount -t smbfs -o noautomounted -o browse //user:passcode@192.168.129.201/HOME /Volumes/Zaurus
mount_smbfs: negotiate phase failed: syserr = Operation timed out
2005-09-26 10:26:39.511 ZMacSync[1772] writeStatus: Failed.
2005-09-26 10:27:54.388 ZMacSync[1772] shell command=ssh -l root 192.168.129.201

keef
dhns
QUOTE(keef @ Sep 26 2005, 10:32 AM)
2005-09-26 10:26:04.918 ZMacSync[1772] writeStatus: Mount Zaurus as Volume.
2005-09-26 10:26:05.025 ZMacSync[1772] cmd: mkdir -p /Volumes/Zaurus && /sbin/mount -t smbfs -o noautomounted -o browse //user:passcode@192.168.129.201/HOME /Volumes/Zaurus
mount_smbfs: negotiate phase failed: syserr = Operation timed out
2005-09-26 10:26:39.511 ZMacSync[1772] writeStatus: Failed.
2005-09-26 10:27:54.388 ZMacSync[1772] shell command=ssh -l root 192.168.129.201

Ok,
that is a good point to look at. The timeout is a good hint that the SMB subsystem does not identify the Zaurus.

Please try to SMB-mount the device directly through Finder (Connect to Server menu).

And you can try to call 'findsmb' on the Mac terminal.

One idea comes to my mind: Did you already install the latest security update from Apple? It does not say that it modifes anything in the SMB or Networking system - but who really knows?

-- hns
keef
Hi,

Connect to server will not connect even though the zmacsync is showing a connection.

terminal gives:

Last login: Mon Sep 26 10:55:24 on ttyp1
Welcome to Darwin!
[Mac:~] keithb% findsmb

*=DMB
+=LMB
IP ADDR NETBIOS NAME WORKGROUP/OS/VERSION
---------------------------------------------------------------------
192.168.0.11 ZAURUS +Unknown Workgroup
[Mac:~] keithb%

it finds the zaurus wlan address but not the usb address.
when i try connect to server on this address i get:

some data in smb://192.168.0.11 could not be read or written

i did install the latest mac update as i thought it may help in some way as it was not working before.

keef
dhns
Here is what my console on the Mac says (with a Sharp ROM):
CODE
hns:~ hns$ findsmb

                               *=DMB
                               +=LMB
IP ADDR         NETBIOS NAME     WORKGROUP/OS/VERSION
---------------------------------------------------------------------
192.168.129.201 ZAURUS         [WORKGROUP] [Unix] [Samba 2.0.7-ja-2.2]
hns:~ hns$

The samba config file on the Zaurus (with Sharp ROM) says:
CODE
# cat /home/root/usr/lib/samba/smb.conf
[global]
# workgroup is either a domain name or a workgroup name
       workgroup = WORKGROUP
       log file = /dev/null
#
# encrypt passwords is required for Win98, NT and Windows 2000
#
       encrypt passwords = yes

       coding system = utf8
       client code page = 932
       force create mode = 0755
       strict sync = yes
       sync always = yes

       interfaces = usbd0
#       wins support = yes
[system]
       comment = System Folder
       path = /root/samba
       read only = no
       browseable = no
       guest ok = yes
       force user = root
[home]
       comment = for User Data
       path = /home/samba
       short preserve case = no
       read only = no
       guest ok = yes
       force user = zaurus

#
[code]
The Zaurus has Settings/PC Link as follows:
Mode Setting: PC Link Setting
Hotname: zaurus
USB IP: 192.168.129.201
Connections: USB - TCP/IP (advanced)

Is there anything different to that on your Zaurus?

BTW: can you ssh to the Zaurus?

-- hns
bam
nah looks good, stock config.
keef
hereis my samba conf

i have tried to edit the workgroup name on this but the system wil not allow any changes to this file even logging in as root.

[global]
# workgroup is either a domain name or a workgroup name
workgroup = ZAURUS
log file = /dev/null
#
# encrypt passwords is required for Win98, NT and Windows 2000
#
encrypt passwords = yes

coding system = utf8
character set = 866
client code page = 866
# preserve case = yes
# short preserve case = yes

force create mode = 0755
strict sync = yes
sync always = yes

interfaces = usbd0 eth0 bnep0 irda0 irda1
# wins support = yes
browseable = yes
# hosts allow = 192.168.

null passwords = yes
# guest account = zaurus
map to guest = Bad User

socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192

[system]
comment = System Folder
path = /root/samba
read only = no
browseable = no
guest ok = yes
force user = root

[home]
comment = for User Data
path = /home/samba
short preserve case = no
read only = no
guest ok = yes
force user = zaurus


seems quite different to me.

yes i can ssh to the from mac to z


keef
dhns
QUOTE(keef @ Sep 27 2005, 12:05 AM)
yes i can ssh to the from mac to z
Ok, then it is neither a driver nor WLAN nor TCP/IP issue but a samba config issue.

One more idea:
does ps -ef show 'nmbd' and 'smbd' after plugging in USB? These are the naming daemon and the samba daemon.

BTW: which Cacko version did you install? You could also post a question about samba config to the ROMs Support and Discussion forum.

-- hns
keef
hi


ps -ef does show nmbd and smdb after plugging in usb

sometimes have to switch z on and off a few times tho'

the cacko version is 1.22 lite version

not sure wether to install the hotfix?

bit concerned that the samba config is so different ie workgroup name

i may try and subtitute yours if i can figure out how to write over the original

as the partition is mounted read only!


keef
keef
ok

managed finally to edit the samba config file (smb.conf)
after much messing around i managed to change the name of the
workgroup to match the network. i also edited out the interfaces line
in the file. now i can connect fine from the mac over wi-fi.

havent tried zmac sync yet but pretty sure i can get this to work.


keef
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.