Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Alpha Sd Driver For Collie
OESF Forums > Distros, Development, and Model Specific Forums > Model Specific Forums > 5x00 Hardware
thesing
Hello,

I wrote a SPI Driver for Collie. It's very slow, because it runs at the lowest clock ATM. You can play with different speed using:
/sys/bus/locomo-bus/drivers/locomo-spi/clockmult
/sys/bus/locomo-bus/drivers/locomo-spi/clockbase
I don't know yet what the numbers mean, but I will soon.

Patches can be found at http://www2.informatik.hu-berlin.de/~tkunze/zaurus/patches .
The important ones are:
locomo-r0.patch:
-fixes GPIO direction setting
-implements SPI irq setting
locomo_spi-r0.patch
-the spi driver
mmc_spi-r1.patch
-from LKML with very little changes by me

I will provide a bootstrap-image for testing soon:
http://www2.informatik.hu-berlin.de/~tkunze/zaurus/images

Cheers,

Thomas
paganoll
My Collie send's you a kiss laugh.gif
Is kexec patch working? Better i test it. Thanks!!

-edit-
Module locomo-spi loads ok but device does not auto-mount (1Gb SD)
I can't find the /dev/xxx file to mount it. ┐Should it be easy?

#modprobe locomo-spi
- Modules loaded:
mmc_spi
mmc_core
locomo_spi

Messages:
no card power management
can't initialize the card: no card?

I wana test to load diferent kernels with filesystems with kexec (2.6 kernel)
using your image as "grub" smile.gif
thesing
QUOTE(paganoll @ Apr 14 2007, 04:17 PM)
My Collie send's you a kiss  laugh.gif 
Is kexec patch working? Better i test it. Thanks!!

If you use the image I uploaded on friday, kexec should work.

QUOTE(paganoll @ Apr 14 2007, 04:17 PM)
#modprobe locomo-spi
- Modules loaded:
  mmc_spi
  mmc_core
  locomo_spi

mmc_block is missing.

QUOTE(paganoll @ Apr 14 2007, 04:17 PM)
Messages:
  no card power management
  can't initialize the card: no card?

It seems, that your card is not recognized. Try reinserting it. Some cards doesn't work yet. I will get some new test cards soon. The patch is in OE now, so you can recompile the modules with debugging support. If you do "echo "1" > /sys/bus/locomo-bus/drivers/locomo-spi/verbose" you get additional debug messages.

QUOTE(paganoll @ Apr 14 2007, 04:17 PM)
I wana test to load diferent kernels with filesystems with kexec (2.6 kernel)
using your image as "grub"  smile.gif
*


This should work without problems.
telemetric_au
what does this do ??
thesing
It enables MMC/SD-card support for collie on kernel 2.6
charlie
QUOTE(thesing @ Apr 18 2007, 09:47 AM)
It enables MMC/SD-card support for collie on kernel 2.6
*


That's what we've all been hoping for to rejuvenate the platform as Collie interest has waned considerably on the board recently.
telemetric_au
[where] can i find out more about 2.6 on collie ?
thesing
AFAIK there is no status page for 2.6 on collie. Maybe I should set up one. You can find some pieces of information with google, but much is out of date. There are angstrom-test images at: http://www.angstrom-distribution.org/unstable/images/collie/

The kernel is not ready for end-users yet:

Things that work more or less:
- LCD
- Keys
- Leds
- PCMCIA
- MMC/SD
- Serial Port
- Flash
- Battery/Charging

Things that should work (havent tested):
- Touchscreen
- Irda
- USB Client

Things that doen't work yet:
- Suspend/Resume
- Audio (buzzer + headphone jack)

The SD driver should support at least 4 GB SD-Cards. You have to load the modules locomo-spi and mmc-block to use SD-Cards.
rolf
QUOTE(thesing @ Apr 18 2007, 11:18 PM)
AFAIK there is no status page for 2.6 on collie.

There is one now: http://linuxtogo.org/gowiki/ZaurusCollie
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2015 Invision Power Services, Inc.