Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Cacko Kernel For Sl-5500/5000d
OESF Forums > Distros, Development, and Model Specific Forums > Distro Support and Discussion > Sharp ROMs
Pages: 1, 2, 3, 4
krautsjo
which one of the kernels do i have to use to flash the rom .I used both but i do not see smaller icons or a new boot image ,could someone tell me if i have to use one or two and in what order ,which one first.
Qman
QUOTE
which one of the kernels do i have to use to flash the rom .I used both but i do not see smaller icons or a new boot image ,could someone tell me if i have to use one or two and in what order ,which one first.


<snip>
Cacko Kernel is an updated kernel image for Sharp ROM 3.10/3.13 and compatible ROMs.

This NOT a full ROM update, this is only a kernel. You'll be able to continue to use your existing "Sharp ROM 3.10 or 3.13" after you flash this kernel update.
<end>

With that said I used the default memory layout zImage-sl5500-32-30 kernel. Note you must rename zImage-sl5500-32-30 to just zImage!



HTH
Qman...
krautsjo
Thank you for the reply ,but that was not the answer to my question.I know it is only only an kernel updat not a rom update , but to me it is confusing because in the downloadsection there are severa different kernelupdates and i do not know which one to choose . I am just a little bit ignorant but I also read the preceding questions and answers .I also noticed that the icons still keep changing from the normal size to the smaller updated version size .And after asyncing the sdcard/home ,I did not notice any improvement on the rw-speed .I have an apacer sdcard maybe that can cause it?
maslovsky
QUOTE
Thank you for the reply ,but that was not the answer to my question.I know it is only only an kernel updat not a rom update , but to me it is confusing because in the downloadsection  there are severa different kernelupdates and i do not know which one to choose . I am just a little bit ignorant but I also read the preceding questions and answers .I also noticed that the icons still keep changing from the normal size to the smaller updated version size .And after asyncing the sdcard/home ,I did not notice any improvement on the rw-speed .I have an apacer sdcard maybe that can cause it?


What ROM do you have?
krautsjo
I have the cacko/crow rom 64-0 for sl 5500
Qman
In that case he would use the Cacko Kernel for SL5500 with 64/0 memory layout (home on SD), Right!



Regards,
Qman...
maslovsky
QUOTE
In that case he would use the Cacko Kernel for SL5500 with 64/0 memory layout (home on SD), Right!



Regards,
Qman...



YES
Harlequin
Hi,
Has anyone had difficulty running the proc modification for the sony-ericsson patch?

echo 1 > /proc/sys/net/irda/max_tx_window

I get the error

cannot create /proc/sys/net/irda/max_tx_window: directory non-existent.

I've tried this under the normal bash prompt and as su. /proc/sys/net/irda/ exists but I can't create anything in there (returns 'no such file or directory'). To be fair, I'm not sure whether I'd be able to touch a file in proc anyway.

Am I doing something stupid? This worked with the tkr rom and the previous cacko kernel. Using 64-0 on a 5500.

H.
amdonati
Is there a way to use the 32-30 kernel with the cacko rom?
I like the rom setup but the home on sd is way to slow on my Sandisk card, even with Async and the new MMCSD module.

Adalberto
nicklogan
Can the 5500 / 64-0 Hybrid ROM with Qtopia 1.6.2 also use the 2.4.18 kernel update and async config? Is it neccessary to start the installation with a sharp 3.10 already installed? I've played around with the Hybrid rom a little and it's great - like having a new Zaurus again.
maslovsky
QUOTE
Can the 5500 / 64-0 Hybrid ROM with Qtopia 1.6.2 also use the 2.4.18 kernel update and async config?  Is it neccessary to start the installation with a sharp 3.10 already installed? I've played around with the Hybrid rom a little and it's great - like having a new Zaurus again.


No, Cacko kernel will not work with Hybrid ROM. The kernels are a bit different - Hybrid ROM has JFFS2 support and different partitions layout.
xedx
maslovsky >

can you please make the cumulative patch to 2.4.18 available for download.
I would like to recompile my own kernel
thanks for the great work
maslovsky
QUOTE
maslovsky >

can you please make the cumulative patch to 2.4.18 available for download.  
I would like to recompile my own kernel  
thanks for the great work


I did not make a commulative patch, I prefer to apply existing patches separately. There are only a few patches applied, which are available for download in OZ and OE buildroots.

- battarey % patch

- IRDA QOS FIX

- Orinico/Spectrum drivers 13e with monitoring mode

I'm attaching a config file for the SL-5500 - the only few differences from Sharp's default are:

- smaller console fonts
- Sharp logo removed
- Wireless Extentions enabled
- CONFIG_FS_SYNC option is off

Let me know if that helps you
xedx
Thanks!

can i use gcc 3.3.2 to compile the kernel?

are the patches for the vanilla 2.418 kernel or this http://docs.zaurus.com/downloads/linux-sl5...0020910.tar.bz2
maslovsky
QUOTE
Thanks!

can i use gcc 3.3.2 to compile the kernel?

are the patches for the vanilla 2.418  kernel or this http://docs.zaurus.com/downloads/linux-sl5...0020910.tar.bz2


You can only use this set of tools to compile the kernel:

http://www.zaurususergroup.com/modules.php...ompiler%20Setup

Patches are supposed to be applied on top of Sharp's kernel.
xedx
where can i get the patch to fix cf cards suspended upon resume
maslovsky
QUOTE
where can i get the patch to fix cf cards suspended upon resume


To disable auto-suspending of serial pcmcia devices upon resume, apply
the following one-liner to linux/drivers/pcmcia/cs.c:


+++ cs.c Wed Mar 31 11:15:10 2004
@@ -749,8 +749,8 @@
}
#endif
/* power off serial card */
- if (pcmcia_resume_handling)
- serial_card_power_off(s);
+// if (pcmcia_resume_handling)
+// serial_card_power_off(s);
}
#else
if (verify_cis_cache(s) != 0)
chyang
Very strange problem with the kernel:
1)Initialization of home directory seems to be too slow. Something wrong with my card? I changed the driver to the one in download section, which would boost the r/w speed in sharp's rom, still helps little. I have updated the initrd.bin file to contain the .rom_options, also with the driver. But it is still so slow. sad.gif It has been in the updating for about 5 minutes. sad.gif

2)Suspend hang: When I push the cancel button to suspend it, it only turn off the light, and then all other operations are useless. Only by turn the switch to replace battery mode, then push the button again, it will begin to reboot. sad.gif

3)Crash: it seems that this is the famous 2 reboots crash. I need to reboot it when I need, but there is no suspend in it, then when issuing a reboot, it will crash, only push the reset button will solve the problem. sad.gif

4)Backup content can't be restored. sad.gif

It seems there are too many problems with my Zaurus(SL5500).
maslovsky
QUOTE
1)Initialization of home directory seems to be too slow. Something wrong with my card? I changed the driver to the one in download section, which would boost the r/w speed in sharp's rom, still helps little. I have updated the initrd.bin file to contain the .rom_options, also with the driver. But it is still so slow.  It has been in the updating for about 5 minutes.  

2)Suspend hang: When I push the cancel button to suspend it, it only turn off the light, and then all other operations are useless. Only by turn the switch to replace battery mode, then push the button again, it will begin to reboot


Try another SD card.

QUOTE
3)Crash: it seems that this is the famous 2 reboots crash. I need to reboot it when I need, but there is no suspend in it, then when issuing a reboot, it will crash, only push the reset button will solve the problem


Did I write that this kernel resolves the issue?

QUOTE
4)Backup content can't be restored.


Please, read this topic carefully from the very beginning. This problem has been solved next day after the kernel was out...
chyang
Thanks maslovsky!
Your great work benefits us all. smile.gif
It seems that the problem comes from the SD card. Any one can confirm: Kingston 256MB SD-M256B1 seems to be too slow to work in ordinary usage. sad.gif

Sorry for my carelessness. I just read it.
Thanks again for your help.
chyang
I changed back to Sharp 3.13 rom with the updated 32-30 kernel, great plasure to use the SD card. The read/write speed is great. It seems that there is something strange inside the 64-0 rom or kernel?
maslovsky
QUOTE(chyang @ Jun 22 2004, 03:02 AM)
I changed back to Sharp 3.13 rom with the updated 32-30 kernel, great plasure to use the SD card. The read/write speed is great. It seems that there is something strange inside the 64-0 rom or kernel?

The only real difference is the amount of write operations to the SD card. If 64/0 memory layout is too slow for you, just stick to the default one. Use swapfile when you need more memory...
chyang
QUOTE(maslovsky @ Jun 22 2004, 06:41 PM)
QUOTE(chyang @ Jun 22 2004, 03:02 AM)
I changed back to Sharp 3.13 rom with the updated 32-30 kernel, great plasure to use the SD card. The read/write speed is great. It seems that there is something strange inside the 64-0 rom or kernel?

The only real difference is the amount of write operations to the SD card. If 64/0 memory layout is too slow for you, just stick to the default one. Use swapfile when you need more memory...

Thanks maslovsky!
I have met with IRDA connection with my laptop.Last time I won't have met with so many file transfer error, but upgraded to the new kernel,it seems that I have met too many! Often aborts in the very beginning, the dmsg shows that read error: expect 1 byte while read 2 bytes ? My hardware problem? Thanks!

submit by my Zaurus SL-5500! smile.gif
maslovsky
QUOTE
I have met with IRDA connection with my laptop.Last time I won't have met with so many file transfer error, but upgraded to the new kernel,it seems that I have met too many! Often aborts in the very beginning, the dmsg shows that read error: expect 1 byte while read 2 bytes ? My hardware problem? Thanks!


Sorry, I've only used IRDA connection a couple of times. I use bluetooth or WiFi since then, so I don;t know what might be wrong...
jscriv
Just wanted to add my thanks to Anton for all his work on this - this rom *finally* allows me to connect to GPRS over IRDA to my Sony Ericsson T300.

Jeremy.
Snake
Hi maslovsky,

first your 64-0-ROM for SL-5500 is great work! Thanks for it. :-)

Well, I've some questions about it...


With the new ROM I've found a "Language"-Application on settings-menu, but no information about. What can I do with it, but how can I install more lanugages (shows only english at this time).

With this kernel I should get the whole 64 MB as RAM/Main Memory, right? Well, I'm sure It was at first time I've startet system information. But now, after some installations, system information shows around 47 MB as whole RAM. Any ideas why this could be?

Thanks
Frank
maslovsky
QUOTE
With the new ROM I've found a "Language"-Application on settings-menu, but no information about. What can I do with it, but how can I install more lanugages (shows only english at this time).


Yes, you can try language packages from OPIE, but they may not work...

QUOTE
With this kernel I should get the whole 64 MB as RAM/Main Memory, right? Well, I'm sure It was at first time I've startet system information. But now, after some installations, system information shows around 47 MB as whole RAM. Any ideas why this could be?


Unfortunately, this is an issue with this kernel (slightly wrong build configuration). It was only found a couple of weeks ago or so after the kernel was out for a while. I hope to get it fixed with the next version, but I can't tell exactly when...
chyang
maslovsky:
Would you like to kindly merge v2.6 series net/irda/parameters.c's function irda_extract_integer to current kernel and compile one version?
I have problem in sending files via winxp machines to Zaurus. Too frequent disconnection due to incompatible parameter:
" invalid parameter length! Expected 1 bytes, but value had 2 bytes!\n"
I looked into v2.6's kernel source, it seems that it has fixed the problem: it will just print the error message and continue the processing.
Thanks.
chyang
maybe I'm wrong, it seems that you have applied the patch for IRDA. Don't know what the solutions is for the problem. sad.gif
It seems that remove the irda patch would solve the problem.
ageiron
QUOTE
QUOTE
With this kernel I should get the whole 64 MB as RAM/Main Memory, right? Well, I'm sure It was at first time I've startet system information. But now, after some installations, system information shows around 47 MB as whole RAM. Any ideas why this could be?


Unfortunately, this is an issue with this kernel (slightly wrong build configuration). It was only found a couple of weeks ago or so after the kernel was out for a while. I hope to get it fixed with the next version, but I can't tell exactly when...

Hi Maslovski,

I am using the rom everyday and an very grateful for the work you are doing for all the SL-5500/5000D users out there that cannot afford a newer model.

I have a quick question: do you have an ETA for the new version of the rom so that it can use the full 64MB ram? It wiill be of great help for me

Thanks !
chaokuo
Running on the 64-0 kernel, and it seems that whenever the pda resumes from suspension, the bottom taskbar doesn't show anything but black. So I have to click on different parts to make it redraw itself.

But my real problem is it seems that after resuming from suspension, I can't start anymore new programs. The hourglass will show up for a while and then disappear, but nothing else shows up. Anyone experiencing similar problems?
chaokuo
I left a file manager on before I press the cancel(on/off) buton to suspend zaurus, and after I resumed, it seems that the sd card is not properly mounted. There seem to be fewer folders and they are mostly empty. Anyway to fix that?
dougeeebear
I am running SL-5500 with Sharp Rom 3.13.

I installed the new Cacko Kernel for SL-5500 32-30.

My main interest was to have the battery applet show the correct percentages (which it does).

I have absolutely no problem with booting up, and all my applications work perfectly.

The only problem I have is what was reported in a previous post by Xaser, that when I plug in my charger (I don't use the cradle), the charge light flashes.
I tried doing a suspend, then plugging in the charger as suggested.
This works sometimes, but most of the time it doesn't work.
I have to keep playing with it to get the light to stay on steady.

Has this problem been addressed recently, and is there something else I should know about.

I have read through this whole thread twice and do not see any other posts regarding it, or any others complaining about it, only the one above mentioned previous post.

Other than this problem, the kernel seems to work perfectly.

Any help would be greatly appreciated.

Doug
Kurnl
I have had the same problem with the charge light in the past. You may try reseating the battery and maybe even try cleaning the connections. There may also be a bad charger connection involved. I am not really sure how the problem went away when I had it. I do know that my battery was not being charged when the light was blinking.
maslovsky
This is a known problem with this kernel version. Try to reinsert the connector a few times, or try plugging it with zaurus suspended, etc. I know it may be annoying, but I wasn't able to figure out the problem...
dougeeebear
QUOTE(maslovsky @ Oct 25 2004, 04:47 AM)
This is a known problem with this kernel version. Try to reinsert the connector a few times, or try plugging it with zaurus suspended, etc. I know it may be annoying, but I wasn't able to figure out the problem...

Thank you for your response, I appreciate it.
Now I have to decide if I want to deal with it or not.
My greatest concern is that I have seen posts where people have bricked their z's over battery charging issues, and I wouldn't want this to happen to mine.
Please advise whether you think this is an issue or not.
Does the kernel control the charging of the battery (seems like it has some affect on it), or does it just report the percentage of charge left in the battery?

Thanks again, Doug
dougeeebear
Well, here's the situation with the battery charge indicator...

With the Cacko Kernel installed, I had a very difficult time getting the Z to charge (battery light keeps flashing).
Also when it did work, there was a delay in the battery icon changing colors from blue to "charging", and when I unplugged the charger, there was also a delay from "charging" to the blue icon.

I flashed with the Sharp Rom 3.13 and when I plug in the charger, the icon change is instant, and when I unplug it is also instant.

I don't know if this has anything to do with it or not, just thought I would mention it.

As much as I like the battery level feature, I have reverted back to just the Sharp Rom.

Thank you for all your hard work, your efforts are greatly appreciated. But like you said, it is very annoying.

I would absolutely use the kernel if you figured out the problem, since I can't afford another higher-up Z, and I need all the software I can get to work on the SL-5500.

Thanks again, Doug
rgzu
I have also done the same and reflashed back to the standard ROM 3.13 which was scary in itself since it wasn't that long ago that Sharp relieved me (translate: ripped off) of $108 to reflash a corrupt ROM!

I patched it with the cacko kernel so I could finally use my Sony Ericsson phone but the flashing battery light problem got to me too since I am concerned that the constant inserting and reinserting of the device to strike lucky each time in getting it to a non blinking state has me concerned that I may end up damaging the connector in the cradle. I did think about just leaving it flashing but in my bedroom overnight in the dark the blinking would get on my nerves and it sounds like the battery may not be charging properly in that state anyway which isn't good.

I tend to use the Sony Ericsson with my bluetooth Pocket PC most of the time anyway so I guess I can live without the connectivity on my Sharp for a while longer.

I heard it said that the communication problem exists because Sony Ericsson use a non standard method. If this is the case, why is it that both my Pocket PC and Palm can communicate with it, without a hitch?

Sadly, it seems that as soon as one problem is solved in a Sharp ROM, another just as serious an issue crops up sad.gif

Oh well back to the drawing board. As dougeeebear just said, if that problem can be fixed (without causing another serious problem to replace it!) then I'll happily reinstall. though smile.gif
chyang
One solution to the annoying blink problem is to reboot your Z, it will start with the LED steady. smile.gif It's not so complex. Maybe you guys can have a try. If I have time, I may look at the battery part driver for solution.
dougeeebear
QUOTE(chyang @ Oct 31 2004, 09:11 PM)
One solution to the annoying blink problem is to reboot your Z, it will start with the LED steady. smile.gif It's not so complex. Maybe you guys can have a try. If I have time, I may look at the battery part driver for solution.

You're right. Rebooting does start the Z with the led on steady.
Nice work!!!!
It would be great if you could check out the battery driver.
Your help is certainly appreciated.

Doug
technojunkie
QUOTE(chaokuo @ Oct 22 2004, 08:13 PM)
I left a file manager on before I press the cancel(on/off) buton to suspend zaurus, and after I resumed, it seems that the sd card is not properly mounted.  There seem to be fewer folders and they are mostly empty.  Anyway to fix that?

I have the same problem... It's kind of annoying that I have to reboot my z every time I suspend it. I remember reading somewhere that on another /home on sd approach, they had to tweak something in the suspend/resume scripts to make the SD mount properly. I'm looking for it now, as I have reflashed to cacko.

** edit **
I didn't find the answer, I must have seen it on devnet. But I did go buy a new SD card and that solved the problem. my lexar must have been off on the timing and couldn't resume properly.
dougeeebear
QUOTE(chyang @ Oct 31 2004, 08:11 PM)
One solution to the annoying blink problem is to reboot your Z, it will start with the LED steady. smile.gif It's not so complex. Maybe you guys can have a try. If I have time, I may look at the battery part driver for solution.

Just wondered if you have had time yet.

Thanks, Doug
earthcoder
i get to a screen at start that says -

Give root password for maintance

so i press OK

then type passwd
then type a 8 letter password and confirm and it says - passwd[34]: an error occurred updating the password file

anyone got any clue what i should do.. except from throw the pda out the window cause of all the trouble i have with it..
caunt
Hi again earthcoder,
I tried to answer you under your "Help" post, but thought I'd mention that if you still want to "throw the pda", I wouldn't mind if you threw it my way instead of out the window smile.gif I'll even pay shipping! smile.gif

(But I'm sure you'll get it running)
tsuribaka
Is it normal for System Info to show "Total Memory: 46280" on a 5500?

"free" also says Mem: 46280.

Shouldn't it be 64M?

(I am using the 64M version of the rom)
derekwei77
Hey Maslovsky,

First thanks for the updated kernel image for SL-5500.
This is great work.

I'm trying to write a kernel module for my Zaurus 5500 to
support wireless ad hoc networking between Zs. The kernel
module needs support of netfilter. So I have three questions
about Cacko kernel zImage-sl5500-32-30:1. Has zImage-sl5500-32-30
already supported netfilter? 2. Can I get the kernel source
or header files? 3. Can you recommend cross-compile toolchains compatible
with the kernel source? Thanks a lot,

Derek
dougeeebear
QUOTE(derekwei77 @ Jan 3 2005, 10:46 PM)
I'm trying to write a kernel module for my Zaurus 5500 to
support wireless ad hoc networking between Zs. The kernel
module needs support of netfilter. So I have three questions
about Cacko kernel zImage-sl5500-32-30:1. Has zImage-sl5500-32-30

Since you are working on this kernel, do you suppose you could figure out the problem with the flashing battery light?
I only have this problem with the kernel installed.

I have SL-5500 with standard sharp rom 3.13.

Any help is appreciated (no pressure).

Thanks, Doug
maslovsky
QUOTE(derekwei77 @ Jan 4 2005, 07:46 AM)
Hey Maslovsky,

First thanks for the updated kernel image for SL-5500.
This is great work.

I'm trying to write a kernel module for my Zaurus 5500 to
support wireless ad hoc networking between Zs. The kernel
module needs support of netfilter. So I have three questions
about Cacko kernel zImage-sl5500-32-30:1. Has zImage-sl5500-32-30
already supported netfilter? 2. Can I get the kernel source
or header files? 3. Can you recommend cross-compile toolchains compatible
with the kernel source? Thanks a lot,

Derek

No, this kernel doesn't have netfilter enabled.
Kernel source is available at ZUG downloads section as well as dveelopment tools and development HOWTOS
revdjenk
Hey everyone, anyone

I have been using the new Caclko 64-0 kernel with my 5500 and enjoying it, esp. the battery app.
I installed the 1.9.1.6 KDE-PIM and whoops!
I first noticed that I no longer had any ipks listed in the uninstall area. and any later installed programs never had their icons change (or show up as installed or uninstallable.)

KDE-PIM would not start either. So I re-booted.

Still had the no-show in the install-uninstall lists....so I decided to flash Cacko again.

And now, after reset, I am getting same message as earthcoder reported. along with saying that I can do normal start with Control-D.
Well, all the key combinations in the world just bring me back to the prompt; as do any further resets.

I have reflashed several more times, but the same result upon restart.

Any suggestions?
revdjenk
Well...

I just re-formatted my SD and reflashed.

Everything back to normal! Luckily I had recently backed up!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.