Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Installing ipks
OESF Forums > Distros, Development, and Model Specific Forums > Distro Support and Discussion > Angstrom & OpenZaurus
b2bpro
I've installed a bunch of stuff using the Settings->Packages app and stuff seems to install somewhat. I get an error though during install

"file_move: ERROR: failed to rename /usr/lib/ipkg/status.tmp to /usr/lib/ipkg/status. No such file or directory"

I look in the directory and there is no status.tmp but there is a status file. Afterwards there is an icon for the app installed, but when I try to run it, it just puts a picture in the bottom status bar and then that disappears. So it looks like the app tries to launch but then fails. This has happened with about a dozen apps i've tried to install (mostly games from the OZ site)
Foxdie
Is this just one ipk problem or for all ipk installs you're trying to do?

I think the best way to install ipk's is to do it via the terminal as you can see any errors that occur.
b2bpro
it happens for all ipk's - at least about a dozon that I did

How do you install them using the terminal?
Foxdie
Save the ipk into the home folder of the main user (I'm not sure if OZ uses the "zaurus" or "root" username.

Then type in ipkg install filename.ipk
Anonymous
I have the same problem,
SL-C760/OZ 3.3.5
I installed via the command line, trying first I tried to install it of the CF card, then internal, then over the network install feature of ipk. All methods yeald verry simmilear errors.

Thank you for your time,
Arrummzen
b2bpro
I've now tried it from the command line as well. Maybe a bug in OZ 3.3.5

I was thinking it might have been due to using an 860, but since you've got the same problem on your 760 it must be generic.

I've tried chmod'ing the status file in question and also su'ing first but the problem persists. Mind you, the error points to a problem recording status which shouldn't have affected the install. I wonder if doing a manual install would work. Unfortunately, I'm too new to this world to know how to take the ipk apart and manually do it.
Arrummzen
Im guessing its a problem with the ipkg system. Does anyone with a non-JP model have the same problem?

./configure ; make ; make install

works for programs that install that way.

By the way, you said you have an SL-C860, yes? Does your "home" button work?

Thank you for your time,
Arrummzen
b2bpro
Yes the home button works. Still having problems. Over on the externe.net there was apparently a solution. Some people have had success, but I still have the problem

Anyway, the solution is to edit /etc/ipkg.conf and delete the line "dest / /"
Arrummzen
So, if you are say in Konqueror, and you push the home button you go back to the desktop?

If the SL-C760 and SL-C860 are so simmiler, why doesn't my home button but his does?

Thank you for your time,
Arrummzen
zenyatta
@b2bpro: manual install is a breeze as long as you install to the root and not to a SD/CF card. Just open the terminal, make sure you are running as root and do

cd /
tar zxf /path/to/whatever.ipk
tar ztf data.tar.gz > install.log
tar zxvf data.tar.gz
rm -f debian-binary
rm -f control.tar.gz

Of course, the major drawback is that the package won't be listed in Settings > Packages hence you have to uninstall by hand as well (which is where the install.log comes in very handy).

z.
b2bpro
Thanks z, I'll try it tonight (I wish I didn't have to work)
b2bpro
What are the chances of getting this install problem fixed? Without this, I'll have to go back to the Sharp ROM. Unless there is a previous version of OZ available for the 760?
Arrummzen
Maybe .... you could manualy install ... a working version of ipkg?

Thank you for your time,
Arrummzen
Arrummzen
Yep, I was right, the solution is as follows

1: go to
http://ipkgfind.handhelds.org/details.phtm...ficial=&format=
As you can tell there is a new version. Great, but how are we going to install it without ipkg working. Step two solves that...
2: Download the BINARYS You will see something like this on the page -
Files:
./usr/bin/ipkg
./usr/bin/update-alternatives

Download ipkg, and update-alternatives and copy them to /usr/bin.
3: It works now, enjoy.

NOTE: I don't know if this will fix the GUI install (I didn't check) but now you can install via the command line... thats good enough for me....

Thank you for your time,
Arrummzen
Richjn
Arrummzen

Tried that still no difference for me. I have deleted the line dest// from /etc/ipkg.conf posted elsewhere which allows the packages to install without errors from both the terminal and the gui but I still get the same error when I try to run the app "Opie-Ftp was terminated due to signal code SIGSEGV" (Obviously I was trying to install opie ftp with ftb-lib both from the 3.3.5 feed) any ideas. BTW I have installed the latest kernel posted today, perhaps theres a new image about to appear as well.

Richard
b2bpro
OK. I've tried all the manual linstall tips and other things mentioned in this thread. When I install an IPK everything looks fine, except that when I select the icon for the installed program, it tries to start and a small icon shows up in the task bar, but then the icon disappears right away and nothing else happens.

There are two odd things.

1. in the /opt/QtPalmtop/bin the correct program appears to be there. (I am doing all this testing with Tetrix as a simple example). However, if I "ls -al" all the other programs appear as links to "quicklauncher" whereas tetrix is just a regular file.

2. if I try to run tetrix from the commend line, I get "tetrix: relocation error: tetrix: undefined symbol: _7QString.shared_null". Does this indicate a missing library or something?

I'm getting to the point where I might go back to the Sharp ROM just to be able to do something. The problem is that OZ is much better in almost all respects.
b2bpro
QUOTE
Arrummzen

BTW I have installed the latest kernel posted today, perhaps theres a new image about to appear as well.

Richard


What new Kernel? There doesn't seem to be anything new on openzaurus.org in the download section. Is there a link to a download area that is different from going through the "download" link from the main page?
Richjn
b2bpro

It's here http://openzaurus.org/official/unstable/3.3.5/C760/ I have a feeling that a new image will be up soon as the 5600 has one posted today.

BTW I live in Australia so today may be tommorow for you depending where you live.

Richard
b2bpro
ahhhh

Theres a whole bunch of stuff there. I think I had a mismatched set of ipk's and rom images. I can now install the ipk's although I still have to do the modification to the ipkg.conf file.

I'm still having a problem with the hancom apps, but other stuff seems to be installing.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.