OESF Portal | OESF Forum | OESF Wiki | LinuxPDA | #planetgemini chat on matrix.org | #gemini-pda chat on Freenode | #zaurus and #alarmz chat on Freenode | ELSI (coming soon) | Ibiblio

IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Profile
Personal Photo
Options
Options
Personal Statement
ceratophyllum doesn't have a personal statement currently.
Personal Info
ceratophyllum
Age Unknown
Gender Not Set
Location Unknown
Birthday Unknown
Interests
No Information
Statistics
Joined: 1-January 20
Profile Views: 229*
Last Seen: 25th January 2020 - 11:48 AM
Local Time: Feb 25 2020, 09:08 PM
8 posts (0 per day)
Contact Information
AIM No Information
Yahoo No Information
ICQ No Information
MSN No Information
Contact Private
* Profile views updated each hour

ceratophyllum

Members


Topics
Posts
Comments
Friends
My Content
16 Jan 2020
Is there something strange about the original SL-5500 battery?
I bought two replacement batteries that are supposed to be for the SL-5500 and it acts like it has no battery in it when I insert them: the battery LED just flashes forever and the battery does not charge.
I checked them with a mutimeter and they both have about 4.0V across + and - so they're not dead.I notice the voltage across the middle terminal and + is a little less? What's the middle terminal do anyway? I assume it is connected to some temperature sensor...

I booted the Zaurus into the service menu to check battery voltage and it looks like there is no battery inserted. If I force it to try to charge the battery in the "Charge" menu, the yellow LED comes on but the battery does not charge: after leaving it in there for a few hours, I checked the battery with the meter and it still reads about 4V and it is not even slightly warm.

If I put the original Sharp-branded battery in, it is detected and charges normally. Before I send back both of these for a refund, am I doing something wrong? Is there some kind of voodoo battery detection going on involving that middle terminal? i.e. Sharp trying to prevent third party batteries from working, so they could rip people off with outrageously overpriced batteries? (I've heard of such shenanigans from Lenovo with their expensive thinkpad batteries....)
7 Jan 2020
So I set up SuSE 8.2 in VirtualBox and installed the RPMs located here:
http://www.ossh.com/zaurus/mirrors/docs.za...tup_howto.shtml

No funny errors or warnings; they just installed.

I can build the example for arm and I was able to compile Frotz 2.50 (dumb version; ncurses is a mess).
I tested and the arm dfrotz binary works fine on my Zaurus.

However, I when I try to build the x86 example binary for testing in qvfb, I get a bunch of undefined symbols when gcc tries to link it.

Am I missing some RPMs?

qvfb works with the prebuilt binaries in /opt/Qtopia/bin and it would sure speed things up to be able to build things and test them without having to transfer them to the Zaurus.

Here is some of the output:

CODE
ld: warning: cannot find entry symbol _start; defaulting to 0000000008048270
main.o(.text+0x1e): In function `main':
: undefined reference to `QPEApplication::QPEApplication(int&, char**, QApplication::Type)'
main.o(.text+0x3f): In function `main':
: undefined reference to `QPEApplication::showMainWidget(QWidget*, bool)'
main.o(.text+0x47): In function `main':
: undefined reference to `QPEApplication::exec()'
main.o(.text+0x5a): In function `main':
: undefined reference to `QPEApplication::~QPEApplication()'
main.o(.gnu.linkonce.t._ZN7QGArrayaSERKS_+0x5): In function `QGArray::operator=(QGArray const&)':
: undefined reference to `QGArray::assign(QGArray const&)'
main.o(.gnu.linkonce.t._ZN7QGArray6detachEv+0xc): In function `QGArray::detach()':
: undefined reference to `QGArray::duplicate(QGArray const&)'
main.o(.gnu.linkonce.t._ZN11QStringDataD2Ev+0x35): In function `QStringData::~QStringData()':
: undefined reference to `operator delete[](void*)'
main.o(.gnu.linkonce.t._ZN11QStringDataD2Ev+0x28): In function `QStringData::~QStringData()':
: undefined reference to `operator delete[](void*)'
main.o(.gnu.linkonce.t._ZN11QStringDataD1Ev+0x35): In function `QStringData::~QStringData()':
: undefined reference to `operator delete[](void*)'
main.o(.gnu.linkonce.t._ZN11QStringDataD1Ev+0x28): In function `QStringData::~QStringData()':
: undefined reference to `operator delete[](void*)'
main.o(.gnu.linkonce.t._ZNK7QString8containsEcb+0x1f): In function `QString::contains(char, bool) const':
: undefined reference to `QString::contains(QChar, bool) const'
main.o(.gnu.linkonce.t._ZN7QString6insertEjc+0x1d): In function `QString::insert(unsigned, char)':
: undefined reference to `QString::insert(unsigned, QChar)'
main.o(.gnu.linkonce.t._ZNK7QString2atEj+0x13): In function `QString::at(unsigned) const':
: undefined reference to `QChar::null'
main.o(.gnu.linkonce.t._ZN7QString3refEj+0x18): In function `QString::ref(unsigned)':
: undefined reference to `QString::subat(unsigned)'
main.o(.gnu.linkonce.t._ZNK7QStringcvPKcEv+0x5): In function `QString::operator char const*() const':
: undefined reference to `QString::latin1() const'
main.o(.gnu.linkonce.t._ZN7QString7compareERKS_S1_+0x5): In function `QString::compare(QString const&, QString const&)':

Attached thumbnail(s)
Attached Image
 
2 Jan 2020
I had a SL-5000D around 2002 and upgraded to SL-C-850 in 2003. Got busy with school and life and sold them in 2005. I kind of regret that. Anyway, I bought meself a SL-5500 for xmas on eBay and it came with (completely unusable) OZ 3.5.4.

I found some feeds at https://feed-zaurus.dahwa.fr and decided that cacko crow was probably best all around, given Collie's limitations. It seems like the libSDL_1.2.5-slzaurus20041025-j in the cacko feed is pretty good:

znester, zgnuboy (directly from the cacko feed)
snes9x (had to mine the wayback machine and find suhami's binary, all others fail with "illegal instruction")
zstella (buried in some FTP site)
zmamefull works a little slow, but tolerably, keys all perfect in portrait orientation

all seem to work with decent speed and the key mappings are tolerable (directions correct, cancel exits) if not perfect.

dgen117, however, is very slow and it seems like suhami only released v1.23 for pdaxrom? Can't find it for Sharp-based ROM. Is there some trick to speed it up? Turning off sound and autoframe skip (settings in ~/.dgen/dgenrc) don't help.

zcpe and sms_sdl (in cacko feed ) do not run at all. The binary gives the "Illegal instruction" error. Perhaps they only work on clamshell C-XXXX devices?

visualboy advance 1.6a is very slow and nothing seems to help.

v1.7 (from suhami) gives a strange error about a bad elf header?
Maybe it is for a different distro? pdaxrom?

Is gpsp only for clamshell bvdd devices?

No version of SCUMMVM newer than 0.4.1 will work for me; after hunting down all the missing libs, I got some strange Qtopia error about not being able to create a Qpaint_something without first creating a Qsomething_else. (I don't have the Zaurus handy at the moment.)

I'm using zemufe and its associated scripts to launch the emulators. I guess zemefe assumes a clamshell device because the most emulators have horrid button mappings: A,B, X,Y, Start, Select are all mapped to strange keyboard keys. Since all the (usable) emulators run sideways with D-pad on left, wouldn't it make the most sense to map A,B,X,Y, Start, Sel, to the (big and obvious) PIM buttons on the SL-5500?

What are the key numbers for those 5 buttons above the D-pad and the centre button?

Is there a mirror of Zaurus Software Index (killefiz.de) ? Wayback has it, but it is just a collection of broken links. I'm surprised it seems to be completely gone, as there wasn't that much software; it would probably all fit in one person's Mega or dropbox. At least all the sharp/cacko stuff that works well on SL-5x00 would.....

The most frustrating thing I remember about the zaurus back in 2003-2005 was that you often couldn't tell which ZAURUS people are talking about when they document how something works. Is there any archive/feed of apps/games JUST FOR SL-5x00, no clamshells, no bvdd?

What about cross compiling for Sharp/Cacko? Is there a particular antique linux distribution I should use in VirtualBox to host the tools?
Last Visitors


20 Jan 2020 - 6:22

Comments
Other users have left no comments for ceratophyllum.

Friends
There are no friends to display.
RSS Lo-Fi Version Time is now: 25th February 2020 - 06:08 PM