Author Topic: Debian + 5500, No Internet From Zaurus!  (Read 5403 times)

kr5kernel

  • Newbie
  • *
  • Posts: 17
    • View Profile
    • http://
Debian + 5500, No Internet From Zaurus!
« on: November 18, 2005, 11:33:15 pm »
Ok so I have been following these how-to's to the t, perhaps i am forgetting something.

dmesg look slike this when I plug in the zaurus:
usb 1-2.2: new full speed USB device using address 13
usb0: register usbnet at usb-0000:00:02.0-2.2, Sharp Zaurus SL-5x00

ok, so its picking it up, then i run ifconfig:

ifconfig usb0 192.168.129.1 netmask 255.255.255.0 up
usb0      Link encap:Ethernet  HWaddr 36:A3:3B:A7:C8:E4
          inet addr:192.168.129.1  Bcast:192.168.129.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::34a3:3bff:fea7:c8e4/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1098 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1392 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:144629 (141.2 KiB)  TX bytes:132297 (129.1 KiB)

great, so i can ssh into the zaurus no problem, and i can ping my desktop (192.168.2.101) no  problem from the zaurus

So I am guessing it must have somethign to do with the masquearading / gateway.

here are the routing tables for the zaurus:

root@collie:~# route
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
192.168.129.1   *               255.255.255.255 UH    0      0        0 usbd0
192.168.129.0   *               255.255.255.0   U     0      0        0 usbd0
default         192.168.129.1   0.0.0.0         UG    0      0        0 usbd0

the default gateway takes like 10 seconds before it shows up, /etc/resolv.conf is set for the router, same as my desktop (192.168.2.1 the router)

I cant ping ip's or hostnames though from the zaurus, it just times out, nor can i ping the ip of the router.

anyone have any suggesstions / things I can try?
« Last Edit: November 18, 2005, 11:34:05 pm by kr5kernel »

jocasmi

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 99
    • View Profile
    • http://
Debian + 5500, No Internet From Zaurus!
« Reply #1 on: October 17, 2007, 08:53:02 pm »
Quote from: kr5kernel
Ok so I have been following these how-to's to the t, perhaps i am forgetting something.

dmesg look slike this when I plug in the zaurus:
usb 1-2.2: new full speed USB device using address 13
usb0: register usbnet at usb-0000:00:02.0-2.2, Sharp Zaurus SL-5x00

ok, so its picking it up, then i run ifconfig:

ifconfig usb0 192.168.129.1 netmask 255.255.255.0 up
usb0      Link encap:Ethernet  HWaddr 36:A3:3B:A7:C8:E4
          inet addr:192.168.129.1  Bcast:192.168.129.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::34a3:3bff:fea7:c8e4/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1098 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1392 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:144629 (141.2 KiB)  TX bytes:132297 (129.1 KiB)

great, so i can ssh into the zaurus no problem, and i can ping my desktop (192.168.2.101) no  problem from the zaurus

So I am guessing it must have somethign to do with the masquearading / gateway.

here are the routing tables for the zaurus:

root@collie:~# route
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
192.168.129.1   *               255.255.255.255 UH    0      0        0 usbd0
192.168.129.0   *               255.255.255.0   U     0      0        0 usbd0
default         192.168.129.1   0.0.0.0         UG    0      0        0 usbd0

the default gateway takes like 10 seconds before it shows up, /etc/resolv.conf is set for the router, same as my desktop (192.168.2.1 the router)

I cant ping ip's or hostnames though from the zaurus, it just times out, nor can i ping the ip of the router.

anyone have any suggesstions / things I can try?


It's correct, that usb0  inet address?  It seems to be the same address in the gateway.
Sorry if this is a silly question.
SL-C3200 Sharp Rom, Meanie's X/QT and Pocket Workstation
Wifi Linksys WCF12, SD 1GB Kingston (Ellite Pro)

SL-5500S Cacko Crow 30/30 home on SD
SD 1GB Kingston (the good one)
CF 1GB Kingston


Juanjo Santiso
Barcelona
EU

freizugheit

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 409
    • View Profile
    • http://
Debian + 5500, No Internet From Zaurus!
« Reply #2 on: October 17, 2007, 11:41:13 pm »
Type the following commands using su:

route addd default gw 192.168.129.1
route add -host 192.168.129.1 usbod

I hope the above will help.