Author Topic: Howto Load Usb Driver(s) To Get Usbd0?  (Read 35255 times)

lardman

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4512
    • View Profile
    • http://people.bath.ac.uk/enpsgp/Zaurus/
Howto Load Usb Driver(s) To Get Usbd0?
« Reply #15 on: May 25, 2006, 07:00:46 am »
grog: I've seen issues with some ssh clients, not sure why, but dropbear just appears to not like some of them. You might try a different one.


Si
C750 OZ3.5.4 (GPE, 2.6.x kernel)
SL5500 OZ3.5.4 (Opie)
Nokia 770
Serial GPS, WCF-12, Socket Ethernet & BT, Ratoc USB
WinXP, Mandriva

grog

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 692
    • View Profile
    • http://
Howto Load Usb Driver(s) To Get Usbd0?
« Reply #16 on: May 25, 2006, 08:56:17 am »
quote=ant,May 25 2006, 01:28 AM]Interestingly I did ipkg update / ipkg upgrade and this upgraded only one file: i think it was "libusb".[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=128367\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div][/quote]
I didn't try an upgrade before, but I did & noticed the same thing, libusb. Even after a reboot didn't change anything, however.

Quote
grog: I've seen issues with some ssh clients, not sure why, but dropbear just appears to not like some of them. You might try a different one.[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=128379\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]
I uninstalled dropbear & installed openssh. No diff.

This worked with the sharp drivers with 2.4 kernel roms. So since two things have changed in my setup, it's hard to tell which is the culprit. Is there noone that has usb connectivity working with a 2.6 image?
GROG!

lardman

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4512
    • View Profile
    • http://people.bath.ac.uk/enpsgp/Zaurus/
Howto Load Usb Driver(s) To Get Usbd0?
« Reply #17 on: May 25, 2006, 11:35:16 am »
Give me another day or so and my gpe-image should be built and I'll tell you.

It always used to work for me.


Si
C750 OZ3.5.4 (GPE, 2.6.x kernel)
SL5500 OZ3.5.4 (Opie)
Nokia 770
Serial GPS, WCF-12, Socket Ethernet & BT, Ratoc USB
WinXP, Mandriva

grog

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 692
    • View Profile
    • http://
Howto Load Usb Driver(s) To Get Usbd0?
« Reply #18 on: May 25, 2006, 01:31:21 pm »
Quote
Give me another day or so and my gpe-image should be built and I'll tell you.
It always used to work for me.[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=128403\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]
Waiting anxiously ...
Thanks lardman
GROG!

obergix

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 128
    • View Profile
    • http://www.olivierberger.com/weblog/
Howto Load Usb Driver(s) To Get Usbd0?
« Reply #19 on: May 26, 2006, 11:45:35 am »
Quote
Is there noone that has usb connectivity working with a 2.6 image?
[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=128389\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]

Me.

SSH works through usb0 interface on my akita with 3.5.4.1-RC4 (gpe image), so in 2.6, but coming from my GNU/Linux box... didn't try with a SSH client on windows, and am not willing to

Did you try with the openssh client from Cygwin on your windows box ?

Are you using SSH v1 or v2 ?

Anyway, problem seems to be with SSH rather than networking stack ?
Zaurus SL-C1000 - OpenZaurus 3.5.4.1-alpha1 w/ GPE image (some packages "custom made", compiled at home from bitbake+openembedded)

grog

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 692
    • View Profile
    • http://
Howto Load Usb Driver(s) To Get Usbd0?
« Reply #20 on: May 26, 2006, 02:09:46 pm »
Quote
Quote
Is there noone that has usb connectivity working with a 2.6 image?[div align=\"right\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]

Me.

SSH works through usb0 interface on my akita with 3.5.4.1-RC4 (gpe image), so in 2.6, but coming from my GNU/Linux box... didn't try with a SSH client on windows, and am not willing to

Did you try with the openssh client from Cygwin on your windows box ?

Are you using SSH v1 or v2 ?

Anyway, problem seems to be with SSH rather than networking stack ?
[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=128501\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]
As I've said previously, I *can* ssh into my Z if it's connected directly to the network (via my wifi or nic card), so I would I think that it's not just ssh itself. I'm using putty on the 'doze box, I've tried setting both ssh1 & ssh2 without a difference.

I just tried [a href=\"ftp://sunsite.unc.edu/pub/packages/security/ssh/SSHSecureShellClient-3.2.9.exe]ssh com's client[/url] which reported that the address is unreachable. So maybe it *is* a setup problem. But then in my experience, if putty is pointed to an unreachable/invalid address, the terminal window doesn't appear. In this case it does, but then fails with a 'conection refused'. Confusing  
GROG!

lardman

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4512
    • View Profile
    • http://people.bath.ac.uk/enpsgp/Zaurus/
Howto Load Usb Driver(s) To Get Usbd0?
« Reply #21 on: May 29, 2006, 11:57:26 am »
Works for me using the ssh you linked above (with e-image from 3.5.4-rc2).

Note that I had to use ifconfig to change the IP address of the usb0 device (it was defaulting to 192.168.0.202 iirc.)

Si
C750 OZ3.5.4 (GPE, 2.6.x kernel)
SL5500 OZ3.5.4 (Opie)
Nokia 770
Serial GPS, WCF-12, Socket Ethernet & BT, Ratoc USB
WinXP, Mandriva

grog

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 692
    • View Profile
    • http://
Howto Load Usb Driver(s) To Get Usbd0?
« Reply #22 on: May 29, 2006, 01:33:53 pm »
Quote
Works for me using the ssh you linked above (with e-image from 3.5.4-rc2).

Note that I had to use ifconfig to change the IP address of the usb0 device (it was defaulting to 192.168.0.202 iirc.)[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=128779\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]
It still doesn't work for me. I wonder if it's a problem with rc4 then, 'cause that's all I have access to. I assume you changed the interface ip to this:

Code: [Select]
ifconfig usb0 192.168.129.201 upI did the same & ifconfig reports the correct specified address & I made sure that the network connection in windows had that same specification. You did the same? Anything different?

thks
GROG!

lardman

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4512
    • View Profile
    • http://people.bath.ac.uk/enpsgp/Zaurus/
Howto Load Usb Driver(s) To Get Usbd0?
« Reply #23 on: May 30, 2006, 06:11:54 am »
Oops, mis-type on my part, I hafve the latest version which is rc4.

I did:

'ifup usb0'

Found it had the wrong IP address,

'ifdown usb0'

'ifconfig usb0 192.168.129.201'

'ifup usb0'

and it worked.


Si
C750 OZ3.5.4 (GPE, 2.6.x kernel)
SL5500 OZ3.5.4 (Opie)
Nokia 770
Serial GPS, WCF-12, Socket Ethernet & BT, Ratoc USB
WinXP, Mandriva

grog

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 692
    • View Profile
    • http://
Howto Load Usb Driver(s) To Get Usbd0?
« Reply #24 on: May 30, 2006, 11:03:20 am »
Quote
Oops, mis-type on my part, I hafve the latest version which is rc4.

I did:

'ifup usb0'

Found it had the wrong IP address,

'ifdown usb0'

'ifconfig usb0 192.168.129.201'

'ifup usb0'

and it worked.[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=128925\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]
Still not working. On mine, I tried the exact steps as you (except you didn't specify a 'modprobe g_ether' to start off, which I assume you had to) except:

Code: [Select]
# modprobe g_ether
# ifup usb0
# ifconfig usb0
(reports 192.168.0.202)
# ifdown usb0
# ifconfig usb0 192.168.129.201
# ifup usb0
# ifconfig usb0
(still reports 192.168.0.202)
# ifdown usb0
# ifconfig usb0 192.168.129.201 up
# ifconfig usb0
(now reports 192.168.129.201)
But after all that I still get a 'connection refused' from putty & a 'host unreachable' from the ssh client.

I've attached a screen shot of my 'doze ip config. See anything wrong? thks
GROG!

lardman

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4512
    • View Profile
    • http://people.bath.ac.uk/enpsgp/Zaurus/
Howto Load Usb Driver(s) To Get Usbd0?
« Reply #25 on: May 30, 2006, 11:43:26 am »
Yeah, forgot about the g_ether modprobe, sorry.

You need to set the WinXP connection to something other than 192.168.129.201 (as this is the Zaurus-end-of-the-connection IP address).

Try 192.168.129.200


Si
C750 OZ3.5.4 (GPE, 2.6.x kernel)
SL5500 OZ3.5.4 (Opie)
Nokia 770
Serial GPS, WCF-12, Socket Ethernet & BT, Ratoc USB
WinXP, Mandriva

grog

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 692
    • View Profile
    • http://
Howto Load Usb Driver(s) To Get Usbd0?
« Reply #26 on: May 30, 2006, 12:02:02 pm »
Quote
Yeah, forgot about the g_ether modprobe, sorry.

You need to set the WinXP connection to something other than 192.168.129.201 (as this is the Zaurus-end-of-the-connection IP address).

Try 192.168.129.200[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=128974\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]
I double-checked, but that is what I have already. One thing you mention though is that you're running XP. I'm doing this on my 2000 box right now which I had to install the drivers I mentioned earlier, which I assume you did not. That would be the only other point of contention between our settings.

I'll double check the settings on my XP box when I get home later. thks
GROG!

lardman

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4512
    • View Profile
    • http://people.bath.ac.uk/enpsgp/Zaurus/
Howto Load Usb Driver(s) To Get Usbd0?
« Reply #27 on: May 30, 2006, 01:02:13 pm »
I only said that as the screenshot you've provided says you've set the XP end of the adaptor to the same IP address as the Zaurus end.

Si
C750 OZ3.5.4 (GPE, 2.6.x kernel)
SL5500 OZ3.5.4 (Opie)
Nokia 770
Serial GPS, WCF-12, Socket Ethernet & BT, Ratoc USB
WinXP, Mandriva

grog

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 692
    • View Profile
    • http://
Howto Load Usb Driver(s) To Get Usbd0?
« Reply #28 on: May 30, 2006, 01:21:39 pm »
Quote
I only said that as the screenshot you've provided says you've set the XP end of the adaptor to the same IP address as the Zaurus end.[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=128990\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]
Actually it doesn't (take another peek), but no matter. Then to confirm, what version of windows are you using on your end to test this? And did you have to install any additional drivers (beyond pointing the install at the linux.inf)? Do you still have (or have you ever had) the Sharp drivers (for 2.4 devices) installed?
« Last Edit: May 30, 2006, 01:22:01 pm by grog »
GROG!

lardman

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4512
    • View Profile
    • http://people.bath.ac.uk/enpsgp/Zaurus/
Howto Load Usb Driver(s) To Get Usbd0?
« Reply #29 on: May 31, 2006, 07:13:38 am »
Quote
Actually it doesn't (take another peek), but no matter.

Yes it does.

You say you set the Zaurus IP address to 192.168.129.201, which is standard.

the screenshot shows the top line of the WinXP dialog also indicating an IP address of 192.168.129.201, this therefore, won't work.

I have had the old drivers installed, but they make no difference as the ID numbers have changed with the gadget ethernet driver (and in any case it appears that your gadget driver is working as the device is recognised).


Si
« Last Edit: May 31, 2006, 07:14:45 am by lardman »
C750 OZ3.5.4 (GPE, 2.6.x kernel)
SL5500 OZ3.5.4 (Opie)
Nokia 770
Serial GPS, WCF-12, Socket Ethernet & BT, Ratoc USB
WinXP, Mandriva