Author Topic: suspend/chvt problem with X server  (Read 1338 times)

Anonymous

  • Guest
suspend/chvt problem with X server
« on: March 01, 2004, 03:35:04 am »
Hi All/cacko team,

I spent a few hours yesterday digging around trying to find out what is going wrong with the X server with apm --suspend.  I found however that it doesn\'t seem related to apm (it might still be but..).  A simple test of starting X then using a term and running :

chvt 1

Then in the first login term use

chvt 2    (next available vt, normally vt 7 on linux, but vt 2 on pdaxrom).

Will get you back to the X server, but it won\'t refresh properly or accept either mouse or keyboard entry.

When using the menu suspend, entry is possible but takes a very long time.  It is possible to run ps -ef | grep X and kill the process (on mine almost always 169).  Then a restarted X will behave properly.

In addition, doing apm --suspend on any VT will work properly.  Currently I\'m having to terminate X in order to suspend properly.

I\'ve installed a few ipk\'s, (ipkg status

glib  (1.2.10)
xmonobut
mb-applet-battery
sd-module
nedit
lesstif
mb-theme-crystall
xmahjongg
xpdf
glib (1.2.10)

bizarrely glib appears twice the first entry and the last.

Is there anymore information that I can provide ?

I\'m quite happy to do testing etc, I\'m eager to get a fix working.

Thanks for all the great work

Chris

Anonymous

  • Guest
suspend/chvt problem with X server
« Reply #1 on: March 01, 2004, 12:09:07 pm »
when X11 running
you must use for suspend:
xset dpms force off
that will stop 2D ATI engine and than suspend.
if you will use apm --su directly, ATI engine wil freeze and will need kill X server and restart

Anonymous

  • Guest
suspend/chvt problem with X server
« Reply #2 on: March 01, 2004, 12:28:08 pm »
Thankyou, that\'s brilliant, now I just need to find where the suspend script is in the menu, and change that to this.

Thanks again, you\'ve made me a happy man :-)

Chris

tcoulon

  • Newbie
  • *
  • Posts: 40
    • View Profile
    • http://www.decoulon.ch
suspend/chvt problem with X server
« Reply #3 on: March 01, 2004, 05:55:16 pm »
If you find this, please tell us!

THierry

Anonymous

  • Guest
suspend/chvt problem with X server
« Reply #4 on: March 02, 2004, 03:06:11 am »
Yes it\'s in a file in : /usr/share/applications/mb-suspend.desktop

it has an entry Exec which should say : xset dpms force off

In mine it did from the flash of the rom.

I\'m guessing it doesn\'t work properly the first time from the menu.  When I ran it from an xterm everything worked fine, ran it from the launcher afterwards and it worked.  Of course now I\'m not risking restarting the machine at all :-).

I\'ve used the suspend \"action\" several times and it consistently works now.  Resuming by the home key.

If anybody finds another pattern of usage please put it here, there are obviously others who will benefit from this knowledge.  (myself included)

Thanks all,

Chris

tcoulon

  • Newbie
  • *
  • Posts: 40
    • View Profile
    • http://www.decoulon.ch
suspend/chvt problem with X server
« Reply #5 on: March 02, 2004, 01:16:12 pm »
hmmm, seems you\'re right: it won\'t work until you have typed the command once, then it (seems to) works.

OK, I\'ve just used the suspend \"action\", I\'m off for a few hours, I\'ll take a look later.
If it really is that, this info has to be put in the first line of the FAQ

Thierry