Author Topic: Zubuntu 1.0 Rc1  (Read 76824 times)

Jon_J

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1853
    • View Profile
    • http://
Zubuntu 1.0 Rc1
« Reply #75 on: January 01, 2009, 07:32:08 pm »
found them here:
/etc/apt/sources.list
Code: [Select]
deb http://repository.handhelds.org/hasty-armv5el-vfp/ hasty main universe multiverse
deb-src http://repository.handhelds.org/hasty-armv5el-vfp/ hasty main universe multiverse
deb-src http://repository.handhelds.org/hasty-source/ hasty main universe multiverse
deb-src http://repository.handhelds.org/ubuntu/ hardy main universe multiverse
wifi-radar is here:
Code: [Select]
http://repository.handhelds.org/hasty-armv5el/pool/universe/w/
Edit:
How can I fix the mouse navigation? it is reversed. I can use my USB mouse to access right-clicks. The stylus and touchscreen don't have right-click.
« Last Edit: January 01, 2009, 07:38:21 pm by Jon_J »
C3100 Multiboot-->Angstrom 2007.12-r18 | Cacko 1.23 | ArchLinuxARM
C3200 pdaxii13v2-5.5-alpha4 Akita on NAND

Ambicom WL1100C-CF Wifi - Ambicom CF modem - Ambicom CF GPS - Belkin-F5D5050 USB LAN
Socket CF Bluetooth rev K - Iogear 4 port USB micro hub - pocket CF card reader
Targus mini USB optical mouse - 2 Targus SD card readers

Wildherb

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 92
    • View Profile
Zubuntu 1.0 Rc1
« Reply #76 on: January 01, 2009, 07:51:12 pm »
Quote from: Jon_J
found them here:
/etc/apt/sources.list
Code: [Select]
deb http://repository.handhelds.org/hasty-armv5el-vfp/ hasty main universe multiverse
deb-src http://repository.handhelds.org/hasty-armv5el-vfp/ hasty main universe multiverse
deb-src http://repository.handhelds.org/hasty-source/ hasty main universe multiverse
deb-src http://repository.handhelds.org/ubuntu/ hardy main universe multiverse
wifi-radar is here:
Code: [Select]
http://repository.handhelds.org/hasty-armv5el/pool/universe/w/
Edit:
How can I fix the mouse navigation? it is reversed. I can use my USB mouse to access right-clicks. The stylus and touchscreen don't have right-click.

Ah, of course! no need for google - the answer was right in front of me if only I had engaged my brain to look for it!

I'll try this tomorrow.

Kind regards.
C3000 running OpenBSD 4.4
C3100 running OpenZaurus

dinorex

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 88
    • View Profile
    • http://dinorex.mocasting.com
Zubuntu 1.0 Rc1
« Reply #77 on: January 01, 2009, 08:25:58 pm »
so far i've tried to make it run in the MD. However, if this can be installed in NAND instead of using the MD as the based system (say like pdaX), the performance should be much better since the loading speed is quite slow - for heavy disk activities are involved on loading from MD).

Please advise whether there is a guideline for that turns to reality. Thx.
« Last Edit: January 01, 2009, 08:27:07 pm by dinorex »
Dinorex corner: -
Chinese: http://dinorex.mocasting.com/
English: http://dinorex-redoxin.blogspot.com/
Website: http://dinorex.no-ip.biz/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Zauri SL-C3100 (1 black & 1 grey)
black - Qtopia / Cacko (for notes taking in meetings) :)
grey - ROM wild tester....

pasteur

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Zubuntu 1.0 Rc1
« Reply #78 on: January 01, 2009, 09:14:08 pm »
Hi. Thanks for working on this great distro for zaurus. :-)
I have properly installed zubuntu kernel and rootfs on my c1000.
Unfortunately, It seems to can't recognize CF devices like wireless lan card and CF memory.
After inserting CF memory card, I typed 'cd /dev' and 'ls'. I looked for device hdx but I couldn't find one.

I want to get my CF device working on c1000.
Thanks for reading this. Happy new year!
c1000 with debian eabi

Capn_Fish

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2342
    • View Profile
    • http://
Zubuntu 1.0 Rc1
« Reply #79 on: January 01, 2009, 10:16:24 pm »
Quote from: dinorex
so far i've tried to make it run in the MD. However, if this can be installed in NAND instead of using the MD as the based system (say like pdaX), the performance should be much better since the loading speed is quite slow - for heavy disk activities are involved on loading from MD).

Please advise whether there is a guideline for that turns to reality. Thx.
That's not necessarily the issue. Angstrom runs off of the MD, but it doesn't take forever to load. I'm guessing it has more to do with Ubuntu being a distro not optimized for disk usage or something instead.
SL-C750- pdaXrom beta 1 (mostly unused)
Current distro: Gentoo

scheck.r

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 320
    • View Profile
    • http://
Zubuntu 1.0 Rc1
« Reply #80 on: January 02, 2009, 09:02:47 am »
Quote
Edit:
How can I fix the mouse navigation? it is reversed. I can use my USB mouse to access right-clicks. The stylus and touchscreen don't have right-click.
On my C1000, I get right -click with the stylus using CTRL+Tap

Cheers
SL-C1000 from PriceJapan(cheap and very fast shipping) with EA-70 power adapter, iRiver USB Host cable, PDAIR case, pentopia stylus, ultra clear screen-protector from shop.brando.com.hk only $3 for shipping worldwide
4GB Hitachi Microdrive, 1GB Kingston Elite Pro CF, 4GB Transcend 150x SD, Symbol Spectrum 4137 CF WiFi(low power)
PdaXrom pdaxii13 5.4.9 updated with Kkazakov13's feed. I owned a SL-6000L before

cortez

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 375
    • View Profile
    • http://www.omegamoon.com
Zubuntu 1.0 Rc1
« Reply #81 on: January 02, 2009, 10:37:26 am »
Quote from: pasteur
Unfortunately, It seems to can't recognize CF devices like wireless lan card and CF memory.
After inserting CF memory card, I typed 'cd /dev' and 'ls'. I looked for device hdx but I couldn't find one.
Have you tried running modprobe pxa2xx_cs?
Loading this kernel module should get your CF cards working. Add pxa2xx_cs to the file /etc/modules to automatically load this module on next reboot.
[div align=\"center\"]== == == == == == == == == == == == == ==
www.omegamoon.com
Zaurus SL-C750 - Died in a dreadful coffee experiment, has a second life somewhere in the Czech Republic
Zaurus SL-C1000 - Multiboot Zubuntu, Debian, Fedora, Poky, Android and others
Zaurus SL-C3100 - Development device, currently Zubuntu 2.0
Zaurus SL-6000L - The fridge is running Zubuntu 1.0
Zaurus SL-C860 - Cacko, untouched since kindly donated, waiting for Zubuntu
== == == == == == == == == == == == == ==[/div]

Jon_J

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1853
    • View Profile
    • http://
Zubuntu 1.0 Rc1
« Reply #82 on: January 02, 2009, 11:10:29 am »
Quote from: scheck.r
Quote
Edit:
How can I fix the mouse navigation? it is reversed. I can use my USB mouse to access right-clicks. The stylus and touchscreen don't have right-click.
On my C1000, I get right -click with the stylus using CTRL+Tap

Cheers
It is setup in xbindkeys-config, but for some reason its not working. I haven't tried editing it, this is the setting:
Right Miouse Click Control + b:1   (mouse)  xte 'mouseclick 3'
C3100 Multiboot-->Angstrom 2007.12-r18 | Cacko 1.23 | ArchLinuxARM
C3200 pdaxii13v2-5.5-alpha4 Akita on NAND

Ambicom WL1100C-CF Wifi - Ambicom CF modem - Ambicom CF GPS - Belkin-F5D5050 USB LAN
Socket CF Bluetooth rev K - Iogear 4 port USB micro hub - pocket CF card reader
Targus mini USB optical mouse - 2 Targus SD card readers

Wildherb

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 92
    • View Profile
Zubuntu 1.0 Rc1
« Reply #83 on: January 02, 2009, 12:43:41 pm »
Cortez, I dont have a module pxa2xx_cs. Modprobe cant recognise it, nor can I locate it with find.
I'm using a C3000.

Any thoughts?
C3000 running OpenBSD 4.4
C3100 running OpenZaurus

cortez

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 375
    • View Profile
    • http://www.omegamoon.com
Zubuntu 1.0 Rc1
« Reply #84 on: January 02, 2009, 01:09:06 pm »
Quote from: Jon_J
Quote from: scheck.r
Quote
Edit:
How can I fix the mouse navigation? it is reversed. I can use my USB mouse to access right-clicks. The stylus and touchscreen don't have right-click.
On my C1000, I get right -click with the stylus using CTRL+Tap

Cheers
It is setup in xbindkeys-config, but for some reason its not working. I haven't tried editing it, this is the setting:
Right Miouse Click Control + b:1   (mouse)  xte 'mouseclick 3'
Please start xbindkeys-config from a terminal, select the "Right Mouse Click" item, click the "Run action" button and see if there's an error displayed in the terminal window
[div align=\"center\"]== == == == == == == == == == == == == ==
www.omegamoon.com
Zaurus SL-C750 - Died in a dreadful coffee experiment, has a second life somewhere in the Czech Republic
Zaurus SL-C1000 - Multiboot Zubuntu, Debian, Fedora, Poky, Android and others
Zaurus SL-C3100 - Development device, currently Zubuntu 2.0
Zaurus SL-6000L - The fridge is running Zubuntu 1.0
Zaurus SL-C860 - Cacko, untouched since kindly donated, waiting for Zubuntu
== == == == == == == == == == == == == ==[/div]

cortez

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 375
    • View Profile
    • http://www.omegamoon.com
Zubuntu 1.0 Rc1
« Reply #85 on: January 02, 2009, 01:13:01 pm »
Quote from: Wildherb
Cortez, I dont have a module pxa2xx_cs. Modprobe cant recognise it, nor can I locate it with find.
I'm using a C3000.

Any thoughts?
For the C3000 using the latest Spitz kernel pxa2xx_cs is compiled into the kernel already, so you won't have to load it manually. Please insert a CF card and check dmesg | tail to see what's going on
[div align=\"center\"]== == == == == == == == == == == == == ==
www.omegamoon.com
Zaurus SL-C750 - Died in a dreadful coffee experiment, has a second life somewhere in the Czech Republic
Zaurus SL-C1000 - Multiboot Zubuntu, Debian, Fedora, Poky, Android and others
Zaurus SL-C3100 - Development device, currently Zubuntu 2.0
Zaurus SL-6000L - The fridge is running Zubuntu 1.0
Zaurus SL-C860 - Cacko, untouched since kindly donated, waiting for Zubuntu
== == == == == == == == == == == == == ==[/div]

scheck.r

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 320
    • View Profile
    • http://
Zubuntu 1.0 Rc1
« Reply #86 on: January 02, 2009, 01:29:34 pm »
Quote from: cortez
Quote from: Jon_J
Quote from: scheck.r
Quote
Edit:
How can I fix the mouse navigation? it is reversed. I can use my USB mouse to access right-clicks. The stylus and touchscreen don't have right-click.
On my C1000, I get right -click with the stylus using CTRL+Tap

Cheers
It is setup in xbindkeys-config, but for some reason its not working. I haven't tried editing it, this is the setting:
Right Miouse Click Control + b:1   (mouse)  xte 'mouseclick 3'
Please start xbindkeys-config from a terminal, select the "Right Mouse Click" item, click the "Run action" button and see if there's an error displayed in the terminal window
Using xbindkeys-config I could change Right-click settings to read:
Name:   Right Mouse Click
Key:      Mod4 + b:1   (mouse)
Action:  xte 'mouseclick 3'

which is Fn + Tap though Control + Tap worked also before changing the settings.

Thanks
SL-C1000 from PriceJapan(cheap and very fast shipping) with EA-70 power adapter, iRiver USB Host cable, PDAIR case, pentopia stylus, ultra clear screen-protector from shop.brando.com.hk only $3 for shipping worldwide
4GB Hitachi Microdrive, 1GB Kingston Elite Pro CF, 4GB Transcend 150x SD, Symbol Spectrum 4137 CF WiFi(low power)
PdaXrom pdaxii13 5.4.9 updated with Kkazakov13's feed. I owned a SL-6000L before

Jon_J

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1853
    • View Profile
    • http://
Zubuntu 1.0 Rc1
« Reply #87 on: January 02, 2009, 01:43:07 pm »
I get nothing in the console when I use "Run action" with "Right Mouse Click" in xbindkeys-config.
I also tried scheck.r's modification:
Name: Right Mouse Click
Key: Mod4 + b:1 (mouse)
Action: xte 'mouseclick 3'

Then I selected it and hit "Run action"
No output in the console
I didn't save this, I want to leave it as is until I can figure out what is wrong.

I get these two errors when starting from a fresh reboot:

1. before I input "root", I get:
Zubuntu login: Can't open display :0
Then I input "root"

2. Then once I "startx", I get this error in a popup dialog on the desktop: (It takes awhile for this error to appear)
Unable to establish connection with FAM. Do you have "FAM" or "Gamin" installed and running?

Edit:
Unrelated to the above, I noticed since I used the latest spitz upgrade, I have two module directories.

/lib/modules/2.6.26-omegamoon
and
/lib/modules/2.6.26-omegamoon-spitz
« Last Edit: January 02, 2009, 01:49:19 pm by Jon_J »
C3100 Multiboot-->Angstrom 2007.12-r18 | Cacko 1.23 | ArchLinuxARM
C3200 pdaxii13v2-5.5-alpha4 Akita on NAND

Ambicom WL1100C-CF Wifi - Ambicom CF modem - Ambicom CF GPS - Belkin-F5D5050 USB LAN
Socket CF Bluetooth rev K - Iogear 4 port USB micro hub - pocket CF card reader
Targus mini USB optical mouse - 2 Targus SD card readers

cortez

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 375
    • View Profile
    • http://www.omegamoon.com
Zubuntu 1.0 Rc1
« Reply #88 on: January 02, 2009, 03:24:08 pm »
Quote from: Jon_J
1. before I input "root", I get:
Zubuntu login: Can't open display :0
Replace /etc/zaurusd/scripts/zaurus-hinge with the file attached to resolve this (rename the file to zaurus-hinge, so remove the .txt extension)

Quote from: Jon_J
2. Then once I "startx", I get this error in a popup dialog on the desktop: (It takes awhile for this error to appear)
Unable to establish connection with FAM. Do you have "FAM" or "Gamin" installed and running?
I see this occasionally, but exit and restart of X11 resolves this.

Quote from: Jon_J
Unrelated to the above, I noticed since I used the latest spitz upgrade, I have two module directories.
/lib/modules/2.6.26-omegamoon
and
/lib/modules/2.6.26-omegamoon-spitz
Please remove the /lib/modules/2.6.26-omegamoon directory. These are the modules from the previous kernel.
 [ You are not allowed to view attachments ]
[div align=\"center\"]== == == == == == == == == == == == == ==
www.omegamoon.com
Zaurus SL-C750 - Died in a dreadful coffee experiment, has a second life somewhere in the Czech Republic
Zaurus SL-C1000 - Multiboot Zubuntu, Debian, Fedora, Poky, Android and others
Zaurus SL-C3100 - Development device, currently Zubuntu 2.0
Zaurus SL-6000L - The fridge is running Zubuntu 1.0
Zaurus SL-C860 - Cacko, untouched since kindly donated, waiting for Zubuntu
== == == == == == == == == == == == == ==[/div]

Wildherb

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 92
    • View Profile
Zubuntu 1.0 Rc1
« Reply #89 on: January 02, 2009, 03:29:03 pm »
Quote from: cortez
Quote from: Wildherb
Cortez, I dont have a module pxa2xx_cs. Modprobe cant recognise it, nor can I locate it with find.
I'm using a C3000.

Any thoughts?
For the C3000 using the latest Spitz kernel pxa2xx_cs is compiled into the kernel already, so you won't have to load it manually. Please insert a CF card and check dmesg | tail to see what's going on

here it is - not what I was expecting to see!

Code: [Select]
#dmesg |tail
sharpsl-pm sharpsl.pm Fatal Batt Error! Suspending
PM: Syncing filesystems ... done
Freezing user space processes ... (elapsed 0.00 seconds) done
Freezing remaining freezable tasks ... (elapsed 0.00 seconds) done
Suspending console(s)
wakeup: PEDR: 800000000, PKSRL 0, HP_IN: 100000. AK_INTL 2000
wakeup: PEDR: 800000000, PKSRL 0, HP_IN: 100000. AK_INTL 2000
wakeup: PEDR: 800000000, PKSRL 0, HP_IN: 100000. AK_INTL 2000
wakeup: PEDR: 1, PKSRL 0, HP_IN: 100000. AK_INTL 2000
restarting tasks ... done

so I rebooted and ran it again. by the way, all error messages are typed by hand so apolgies if any tying errors have crept in.

Code: [Select]
#dmesg |tail
snd: version magic '2.6.26-omegamoon preempt mod_unload ARMv5 ' should be '2.6.26-omegamoon-akita preempt mod_unload ARMv5'
snd_timer: version magic '2.6.26-omegamoon preempt mod_unload ARMv5 ' should be '2.6.26-omegamoon-akita preempt mod_unload ARMv5'
snd_pcm: version magic '2.6.26-omegamoon preempt mod_unload ARMv5 ' should be '2.6.26-omegamoon-akita preempt mod_unload ARMv5'
snd_soc_core: version magic '2.6.26-omegamoon preempt mod_unload ARMv5 ' should be '2.6.26-omegamoon-akita preempt mod_unload ARMv5'
snd_soc_pxa2xx: version magic '2.6.26-omegamoon preempt mod_unload ARMv5 ' should be '2.6.26-omegamoon-akita preempt mod_unload ARMv5'
snd_soc_wm8750: version magic '2.6.26-omegamoon preempt mod_unload ARMv5 ' should be '2.6.26-omegamoon-akita preempt mod_unload ARMv5'
snd_soc_pxa2xx_i2s: version magic '2.6.26-omegamoon preempt mod_unload ARMv5 ' should be '2.6.26-omegamoon-akita preempt mod_unload ARMv5'
EXT3 FS on mmcblk0p1, internal journal uinput:version magic '  should be '2.2.26-omegamoon-akita preempt mod_unload ARMv5'

I certainly was not aware that my card is EXT3, although I'm happy to reformat and install again if that might be causing the problem.
C3000 running OpenBSD 4.4
C3100 running OpenZaurus