Author Topic: Polska klwaiatura na C700 pod cacko 1,20 i 1,21?  (Read 3087 times)

Theo_Z

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
    • http://
Polska klwaiatura na C700 pod cacko 1,20 i 1,21?
« on: April 23, 2004, 06:34:03 am »
Uzywalem duzo wolniekszej wersji 1,18 Daniele i program zkb do przelaczania polskiej klawiatury japonskim klawiszem (drugi od spacji po lewej) Klawisze jap. w wersji 1,20 i 1,21 zostaly zablokowane. Co z tym zrobic? Moj C700 o polowe szybciej pracjuje z 1,21 i trudno z niego zrezygnowac. Jak rozwiazujecie problem polskich zanków?

Theo

enk

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
Polska klwaiatura na C700 pod cacko 1,20 i 1,21?
« Reply #1 on: April 23, 2004, 11:00:30 am »
Ja poprostu skopiowalem angielski uklad w:
/home/zaurus/Applications/cyrillica/
dodajac obsluge pliterek z Fn

[keyboard-fn]
0x201b  0x20ac  0x20ac  #euro
0x2014   0x118   0x119 #q]ę
0x2017   0x104   0x105 #a]ą
0x200c   0x106   0x107 #8]ć
0x2018   0x15a   0x15b #s]ś
0x2019   0x143   0x144 #n]ń
0x201a   0x141   0x142 #m]ł
0x2007   0x179   0x17a #9]ź
0x2008   0x17b   0x17c #0]ż
0x2015   0xd3   0xf3    #o]ó
0   0   0


nie jest to moze zbyt intuicyjne ale mozna sie przyzwyczaic i dziala

Theo_Z

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
    • http://
Polska klwaiatura na C700 pod cacko 1,20 i 1,21?
« Reply #2 on: April 29, 2004, 02:28:59 pm »
Niestety, dalej moj Z700 z cacko 1,21 wyswietla tylko ą,ę,ń i ó . Jak go spolszczyć? Pomozcie...

Theo

piotr

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 69
    • View Profile
    • http://
Polska klwaiatura na C700 pod cacko 1,20 i 1,21?
« Reply #3 on: May 10, 2004, 07:07:29 am »
Enk - czy moglbys bardziej lopatologicznie powiedziec jak zrobiles polska klawiatore?
dzieki,
Piotr

enk

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
Polska klwaiatura na C700 pod cacko 1,20 i 1,21?
« Reply #4 on: May 11, 2004, 03:10:29 pm »
Ok, więc:
(dotyczy cacko qt-romow)

w katalogu /home/zaurus/Applications/cyrillica/  są pliki z ustawnieniami klawiatury.
w tym katalogu skopiowalem plik:
cp english polish

pozniej zmienilem zawartosc pliku polish:
[label]
EN
zmienilem na:
[label]
PL

a pozniej pod [keyboard-fn] dopisalem to co w pierwszym poście.

To wszystko, pozniej tylko dodałem polską klawiature w Settings/Keyboard i już.
Działa z tego co zauważyłem jak są dwie keymapy (ja mam english i polish), pojawia się obok zegarka EN a jak kliknisz to jest PL.

Polskie literki uzyskujesz za pomocą
FN+q daje ę
FN+a daje ą
i tak dalej wg tego co w pierwszym poście.

W razie jakiś problemów pisz na robl(na)go2(kropka)pl, sam jestem początkujący ale postaram się pomóc.

piotr

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 69
    • View Profile
    • http://
Polska klwaiatura na C700 pod cacko 1,20 i 1,21?
« Reply #5 on: May 13, 2004, 08:48:52 am »
Dzieki! to faktycznie działa.
fantastycznie gdyby tak jeszcze dało sie uzyskac polskie ogonki na stronach www i w dokumentach worda...
dzieki,
Piort

maslovsky

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1426
    • View Profile
    • http://my-zaurus.narod.ru
Polska klwaiatura na C700 pod cacko 1,20 i 1,21?
« Reply #6 on: May 13, 2004, 10:57:59 am »
Guys, can you send me (via PM) a complete Polish keymap file? I will include it into the ROM update, so that everyone can benifit from your work.

Thanks!

enk

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
Polska klwaiatura na C700 pod cacko 1,20 i 1,21?
« Reply #7 on: May 13, 2004, 11:37:14 am »
Polskie ogonki w Operze to nie problem. Potrzebujesz podmienic plik /home/QtPalmtop/opera/chartables.bin.
W tym celu sciagnij jakas wersje opery z www.opera.com (jakas najmniejsza), rozpakuj i tam bedziesz mial pliczek chartables.bin (okolo 500KB).
Skopiuj go w miejsce /home/QtPalmtop/opera/chartables.bin i juz. Standardowo w tym miejscu jest link do tego pliku w ROMie wiec pewnie  
bedziesz musial go najpierw skasowac.

Co do *.doc to u mnie maja pliterki, moze to zalezy od wersji worda (obslugi UTF)??

Pozdrawiam
Robert

piotr

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 69
    • View Profile
    • http://
Polska klwaiatura na C700 pod cacko 1,20 i 1,21?
« Reply #8 on: May 14, 2004, 05:33:05 am »
enk, proboje podmienic ten plik w operze ale nie udaje mi sie tego zrobic poniewaz \"permission denied\"
probowalem podmienic w  /home/QtPalmtop/opera/ i w  /usr/QtPalmtop.rom/opera/ i za kazdym razem to samo.
nie daje sie \"chmod 755 chartables.bin\" bo wtedy pisze \"read only system.
To chyba problem z tym symlinkiem ale ja niestety slabo znam sie na linuxie. czy moglbys jeszcze raz lopatologicznie powiedziec jak to zrobic?
dzieki,
Piotr

piotr

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 69
    • View Profile
    • http://
Polska klwaiatura na C700 pod cacko 1,20 i 1,21?
« Reply #9 on: May 14, 2004, 11:11:05 am »
oki, poradzilem sobie z operą i symlinkami.
Dla tych którzy tak jak mają problemy z edycją plików na zaurusie -
trzeba zalogowac sie jako root.
czyli piszemy w konsoli:
su

jesli chcemy  edytowac pliki pod gui to bardzo dobry edytor to:Zeditor
trzeba go tylko przestawic w tryb root czyli przytrzymujemy rysik na ikonie i zaznaczamy \"root privilidges\"
piotr

enk

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
Polska klwaiatura na C700 pod cacko 1,20 i 1,21?
« Reply #10 on: May 14, 2004, 12:02:27 pm »
Prawda, zapomnialem o su.