Author Topic: SL-C3200 not booting  (Read 2090 times)

Marzanna

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
SL-C3200 not booting
« on: May 26, 2018, 03:52:26 am »
Hello.
I found my old Zaurus and tried to switch it on but it was not powering on. Power and charging led were inactive. OK+Power key combo doesn't work.
Then I tried D+M combination it switched on but screen displayed only white.
I have debug cable and tried to use serial console. It printed:
Code: [Select]
NAND LOADER ... in NOR
built on Feb 02 2006 at 20:51:00
func= 00000003
(3) BOOT: Service Diag
CF card check...
ParamCheckDiagImage() - Error? no diag version entry
Then I inserted CF card:
Code: [Select]
NAND LOADER ... in NOR
built on Feb 02 2006 at 20:51:00
func= 00000003
(3) BOOT: Service Diag
CF card check...
CF card is inserted!
 initDevice is ok !!.
CF card check is OK.
 into GetFile();
Error! find_entry()
ParamCheckDiagImage() - Error? no diag version entry
When I press D+B keys it looks like a bootloop:
Code: [Select]
NAND LOADER ... in NOR
built on Feb 02 2006 at 20:51:00
func= 00000008
(8) Jump to NAND!
**** LoadAndJump ****
store_adr = 00000000
load_adr  = 00210000
size      = 00040000
func      = ffffffff
**** JUMP ! ****


NAND LOADER ... in NOR
built on Feb 02 2006 at 20:51:00
func= 00000008
(8) Jump to NAND!
**** LoadAndJump ****
store_adr = 00000000
load_adr  = 00210000
size      = 00040000
func      = ffffffff
**** JUMP ! ****
It stops printing it when I release keys.
Anything I tried also didn't work.
Is it bricked? I hope there is a way to revive it.

greguu

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 393
    • View Profile
    • http://github.com/greguu
SL-C3200 not booting
« Reply #1 on: May 28, 2018, 05:02:02 am »
Hi,

a Zaurus is hard to brick, but a faulty or corrupt NAND can be an issue though.

Maybe have a look here http://www.trisoft.de/en_c3200howto.htm for some backup files.

Also try to enter the recovery menu via "Fn + D + M" instead.

If that works, try a full backup restore and / or try the NAND restore from the Trisoft site.

This should get the Zaurus back to a factory state.

If that all fails there is maybe still an option via the serial port and "angel boot" but not sure if we have this process documented and I never done this myself.

Probably not related to the issue you have, but I would remove the internal CF card just in case to see if it has any effect.

Hope that helps,

Greguu

Quote from: Marzanna
Hello.
I found my old Zaurus and tried to switch it on but it was not powering on. Power and charging led were inactive. OK+Power key combo doesn't work.
Then I tried D+M combination it switched on but screen displayed only white.
I have debug cable and tried to use serial console. It printed:
Code: [Select]
NAND LOADER ... in NOR
built on Feb 02 2006 at 20:51:00
func= 00000003
(3) BOOT: Service Diag
CF card check...
ParamCheckDiagImage() - Error? no diag version entry
Then I inserted CF card:
Code: [Select]
NAND LOADER ... in NOR
built on Feb 02 2006 at 20:51:00
func= 00000003
(3) BOOT: Service Diag
CF card check...
CF card is inserted!
 initDevice is ok !!.
CF card check is OK.
 into GetFile();
Error! find_entry()
ParamCheckDiagImage() - Error? no diag version entry
When I press D+B keys it looks like a bootloop:
Code: [Select]
NAND LOADER ... in NOR
built on Feb 02 2006 at 20:51:00
func= 00000008
(8) Jump to NAND!
**** LoadAndJump ****
store_adr = 00000000
load_adr  = 00210000
size      = 00040000
func      = ffffffff
**** JUMP ! ****


NAND LOADER ... in NOR
built on Feb 02 2006 at 20:51:00
func= 00000008
(8) Jump to NAND!
**** LoadAndJump ****
store_adr = 00000000
load_adr  = 00210000
size      = 00040000
func      = ffffffff
**** JUMP ! ****
It stops printing it when I release keys.
Anything I tried also didn't work.
Is it bricked? I hope there is a way to revive it.
Gemini-PDA (Stock Android) / LG Nexus 5 (Sailfish OS) / Nokia N9 (MeeGo/Harmattan)
Sharp Zaurus C3100 (Borzoi) - Void Linux (voidz) Kernel 5.0.0 - Hardware (Buffalo CF LAN, DLink 660 CF WiFi, ASIX AX88772 USB Ethernet)

Varti

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1085
    • View Profile
SL-C3200 not booting
« Reply #2 on: May 28, 2018, 05:09:13 am »
Hi and welcome!

I have tried searching on the forum and on the net about that "no diag version entry" error, but to no avail. It might be that the battery is broken and the Zaurus fails to boot because it fails to check its status. You can verify this by removing the battery and, with the battery lock open, to power on the Zaurus with the D+M or D+B keys. At least on my SL-C1000, it is possible to enter the Maintenance menu even with the battery not inserted.

EDIT: ant on #kexecboot has suggested that the NAND has been most probably overwritten/deleted, so the only way to recover it is via "Fn + D + M" (which is stored in a PROM) and flash the recovery NAND from Trisoft's page, as suggested by greguu. While in the maintenance menu, I'd run a bad blocks check on the NAND too to check if it has any bad block.

Varti
« Last Edit: May 29, 2018, 05:53:13 am by Varti »
Planet Gemini PDA WiFi/LTE with Mediatek x27
SL-C1000 running Arch Linux ARM May2017, K30225 Wi-Fi CF Card, 64GB SDXC card
and many other Zauruses!

Marzanna

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
SL-C3200 not booting
« Reply #3 on: May 29, 2018, 04:28:52 pm »
Thank you!
Fn+D+M combination worked but it prints "Error!!!" when I choose "NAND Update".
What media should I use? I have 2GB MicroSD card with MBR table. One partition formatted to FAT32. I tried SD card adapter and SD to CF adapter.

Varti

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1085
    • View Profile
SL-C3200 not booting
« Reply #4 on: May 29, 2018, 05:03:13 pm »
Quote from: Marzanna
Thank you!
Fn+D+M combination worked but it prints "Error!!!" when I choose "NAND Update".
What media should I use? I have 2GB MicroSD card with MBR table. One partition formatted to FAT32. I tried SD card adapter and SD to CF adapter.
From my tests, for the NAND restore you should use an SD card of max. 2GB of size, MBR table, with a single FAT16 (not 32) partition. SDcCards of a bigger size won't be recognized, even if they contain a single <= 2GB partition. Bigger CF or SD cards in a CF adapter might work, though they still need to be formatted as FAT16 (and hence containing a max 2GB partition, I believe bigger partitions aren't supported by the filesystem), though I have never done any test with these type of cards.

Varti
Planet Gemini PDA WiFi/LTE with Mediatek x27
SL-C1000 running Arch Linux ARM May2017, K30225 Wi-Fi CF Card, 64GB SDXC card
and many other Zauruses!

Marzanna

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
SL-C3200 not booting
« Reply #5 on: May 29, 2018, 05:22:36 pm »
OK, I created relatively small FAT16 partition. Also I found 3rd page of Diagnostic Menu with restore options and restored NAND. I checked NAND then and it showed 1 bad block.
But OK+Power combinations still doesn't work. At least charging LED works now.
« Last Edit: May 29, 2018, 05:24:31 pm by Marzanna »

Varti

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1085
    • View Profile
SL-C3200 not booting
« Reply #6 on: May 29, 2018, 05:29:56 pm »
For the Flashing menu the SD card limit is even more restricting, only <= 1GB cards are recognized. Try following these steps:

- Extract the required files - e.g. initrd.bin, tools.tar and updater.sh - to the root of your CF or SD/MMC card
- Make sure that Zaurus isn't plugged into AC power.
- Remove battery for at least 5 seconds.
- Replace battery (replace battery cover, lock cover), plug in AC power and insert the SD/CF card.
- Press and hold the "OK" button on the keyboard.
- Turn the power on, you should see the Japanese service menu.

P.s. I'm now (like every day) on IRC - #zaurus on Freenode, I can also help you from there.

Varti
Planet Gemini PDA WiFi/LTE with Mediatek x27
SL-C1000 running Arch Linux ARM May2017, K30225 Wi-Fi CF Card, 64GB SDXC card
and many other Zauruses!

Varti

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1085
    • View Profile
SL-C3200 not booting
« Reply #7 on: May 29, 2018, 05:32:06 pm »
Also, for an explanation on what could be the side effects of bad blocks on NAND: https://www.oesf.org/forum/index.php?showtopic=34551

Varti
Planet Gemini PDA WiFi/LTE with Mediatek x27
SL-C1000 running Arch Linux ARM May2017, K30225 Wi-Fi CF Card, 64GB SDXC card
and many other Zauruses!

Marzanna

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
SL-C3200 not booting
« Reply #8 on: May 30, 2018, 04:50:48 am »
Thank you very much!
I managed to flash kexecboot kernel from here: https://github.com/greguu/linux-3.10.y-c3x0...xec-r0/releases It detects my ext4 formatted SDHC card but can't mount: Invalid argument.
There is also kernel https://github.com/greguu/linux-4.2.3-c3x00/releases but there is no updater.sh script. And it's not even a script but some binary data. How come?

greguu

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 393
    • View Profile
    • http://github.com/greguu
SL-C3200 not booting
« Reply #9 on: May 30, 2018, 05:59:40 am »
To workaround the ext4 issue follow the post below or use f2fs, ext3 instead.

https://www.oesf.org/forum/index.php?showto...st&p=286104

A new kexecboot kernel is being tested as we speak that fixes the ext4 issue. Metadata Checksums are probably slowing things down on the Zaurus, so disabling it is a good idea. If you like you can try the attached experimental kexecboot. Its void linux themed but can boot arch too.

The 4.2.3 kernel is not a kexecboot kernel. Its an obsolete main linux kernel for Arch.

Quote from: Marzanna
Thank you very much!
I managed to flash kexecboot kernel from here: https://github.com/greguu/linux-3.10.y-c3x0...xec-r0/releases It detects my ext4 formatted SDHC card but can't mount: Invalid argument.
There is also kernel https://github.com/greguu/linux-4.2.3-c3x00/releases but there is no updater.sh script. And it's not even a script but some binary data. How come?
« Last Edit: May 30, 2018, 06:41:29 am by greguu »
Gemini-PDA (Stock Android) / LG Nexus 5 (Sailfish OS) / Nokia N9 (MeeGo/Harmattan)
Sharp Zaurus C3100 (Borzoi) - Void Linux (voidz) Kernel 5.0.0 - Hardware (Buffalo CF LAN, DLink 660 CF WiFi, ASIX AX88772 USB Ethernet)

Marzanna

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
SL-C3200 not booting
« Reply #10 on: May 30, 2018, 01:40:38 pm »
Thank you greguu.
I booted to Arch Linux (I reformatted SD card without checksums) but there is no /dev/hda  kexecboot also doesn't detect it.
I can't find any HDD test in Diagnostic Menu but there is "HDD 00 Clear" that cleared HDD (I assume) without errors.

UPDATE: It appeared that HDD is /dev/sda not /dev/hda! Now I can tell everyone that I'm using Arch :-P
« Last Edit: May 30, 2018, 02:28:01 pm by Marzanna »

Varti

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1085
    • View Profile
SL-C3200 not booting
« Reply #11 on: May 31, 2018, 04:06:32 am »
Quote from: Marzanna
Thank you greguu.
I booted to Arch Linux (I reformatted SD card without checksums) but there is no /dev/hda  kexecboot also doesn't detect it.
I can't find any HDD test in Diagnostic Menu but there is "HDD 00 Clear" that cleared HDD (I assume) without errors.

UPDATE: It appeared that HDD is /dev/sda not /dev/hda! Now I can tell everyone that I'm using Arch :-P
Congrats! Never had a C3x00 until recently, and I have my Arch installation on the C1000. BTW, what are you planning to run under Arch?

Varti
Planet Gemini PDA WiFi/LTE with Mediatek x27
SL-C1000 running Arch Linux ARM May2017, K30225 Wi-Fi CF Card, 64GB SDXC card
and many other Zauruses!

Marzanna

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
SL-C3200 not booting
« Reply #12 on: June 02, 2018, 02:30:54 am »
Quote from: Varti
BTW, what are you planning to run under Arch?
I want to install X and use it as a PDA