Author Topic: Problem Z Batteria  (Read 6402 times)

neutrinus

• Newbie
  • *
    • View Profile
Problem Z Batteria
« on: January 27, 2005, 11:19:29 am »
Witam wszystkich.....
niedawno zostalem posiadaczem zaurusa 5500G... z padnieta batteria

Znacie jakis dobry patent na baterie? bo oryginalna jest dosc.... droga
Lepiej regenerowac stara? czy szukac zammiennika(np z 7210)? Skad macie swoje baterie?

wred

• Newbie
  • *
    • View Profile
Problem Z Batteria
« Reply #1 on: January 27, 2005, 03:37:10 pm »
Witam wszystkich.....
niedawno zostalem posiadaczem zaurusa 5500G... z padnieta batteria

Znacie jakis dobry patent na baterie? bo oryginalna jest dosc.... droga
Lepiej regenerowac stara? czy szukac zammiennika(np z 7210)? Skad macie swoje baterie?
[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=64209\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]

hej

mi moj Z trzyma w zaleznosci od podswietlenia od 40 min do 5-6h
jezeli chodzi o baterie to mozesz sprobowac owinac je szczelnie folia i wlozyc do
zamrazalnika na 3 dni, potem wyjmij i w temp. pokojowej daj jej dojsc do siebie
przez 1-2 dni, potem sprobuj naladowac ja przez 12h - jakbys ja formowal -
udalo mi sie tak reanimowac baterie do jednego telefonu, w kazdym razie nic nie tracisz...

Pozdrawiam wred
SL5500 :)

neutrinus

• Newbie
  • *
    • View Profile
Problem Z Batteria
« Reply #2 on: January 31, 2005, 10:09:18 am »
hej

mi moj Z trzyma w zaleznosci od podswietlenia od 40 min do 5-6h
jezeli chodzi o baterie to mozesz sprobowac owinac je szczelnie folia i wlozyc do
zamrazalnika na 3 dni, potem wyjmij i w temp. pokojowej daj jej dojsc do siebie
przez 1-2 dni, potem sprobuj naladowac ja przez 12h - jakbys ja formowal -
udalo mi sie tak reanimowac baterie do jednego telefonu, w kazdym razie nic nie tracisz...

Pozdrawiam wred
[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=64242\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]
Dzieki za przepis... proboje tak zreanimowac jakas baterie nokiowa - troche ja zwarlem podczas ostatnich zabaw.... i sie wyladowywala.... nie mam zabardzo nadzieji.... ale kto mi zabroni potestowac?
Wracajac do Z - narazie wolalem nie experymentowac - oddalem batterie do profesjonalnego serwisu batteri - kamilnotebook. Jutro lub pojotrze bede wiedzial ile za to chca... i co moga dla mnie zrobic. Ogolnie... dosc prawdopodobne jest tam wlozenie ogniwa o podwyzszonej pojemnosci.....

A co do alternatywnych pomyslow.... to dowiedzialem sie, ze nokiowa bateria 7210 chyba ma podobna charakterystyke..... wiec zamowilem sobie takowa - okolo 20zl.... jak uda mi sie ja zaadoptowac to dam znac  - na sieci sa potwierdzone przypadki dzialania takowej instalacji

Pozatym.. szykuje sie do zmontowania zasilacza samochodowego..  i wogle - mozecie sie spodziewac niedlugo raportow z budowania roznych dziwnych bajerow do Z SL5500....
« Last Edit: January 31, 2005, 10:11:46 am by neutrinus »

neutrinus

• Newbie
  • *
    • View Profile
Problem Z Batteria
« Reply #3 on: February 16, 2005, 04:18:56 pm »
Ehhhhhh.......
1.spece od regeneracji bateri walcza wciaz....

2. HA! Mam batterie do noki.. zamieszalem jak bylo w tutorialu... podlaczylem ja...  i RADOSC! - dziala  ... openzaurus (opie) jest sliczny....  ale do rzeczy.... nie laduje mi sie batteria... - wskaznik swieci, ze laduje, a nic sie nie zmienia  Zmiezylem napiecie jakie daje zaurus na baterie.. (- i +) i daje..... ~2.5V....... jak dla mnie troche malo - spodziewalem sie 3.7V.... moglby ktos sprawdzic ile daje SL-5500? Mozliwe, ze mam uszkodzonego Z

Hrw

• Hero Member
    • View Profile
Problem Z Batteria
« Reply #4 on: February 16, 2005, 04:43:55 pm »
którym tutorialu? Bo zastanawiam się nad baterią 1600-1800mAh od nokii 3310. Do ładowania pewnie jakąś walniętą nokię bym mógł nabyć.
OpenZaurus 3.5.4x Release Manager
OpenEmbedded, Ångström, Poky developer
My website

Misc embedded hardware.

adrian

• Newbie
  • *
    • View Profile
    • http://citymedia.pl
Problem Z Batteria
« Reply #5 on: February 17, 2005, 05:54:24 am »
opis czegos podonego widzialem kiedys gdzies tu: http://tuxmobil.org/disassembly_pda.html
ELSI Developer
http://www.elsix.org

neutrinus

• Newbie
  • *
    • View Profile
Problem Z Batteria
« Reply #6 on: February 17, 2005, 10:49:46 am »
http://zaurus.help4free.de/html/modules/ne...5f6648d4dc17773

EDIT:
Dobra.... laduje baterie od noki 7210 w "ladowarce biorkowej" - kosztuje to 8zl na allegro i potrafi ladowac sama baterie bez telefonu. Dziala, potwierdzilem. Ale podrodze skopalem sobie port cf z Z  wiec musze kupic nowego Z......
« Last Edit: April 29, 2005, 03:32:24 pm by neutrinus »