Author Topic: Opiemail - Error Initializing Folder  (Read 3505 times)

al_brain

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
    • http://
Opiemail - Error Initializing Folder
« on: May 26, 2005, 07:33:04 am »
Hi!

On setting up opiemail, I can add a pop and smtp host. When I go back to the main screen, open the host, then select INBOX I get "Error initializing folder".

Can anybody help me out? I've tried searching but to no avail.

Thanks.

Al.

tombraider

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 409
    • View Profile
    • http://atoah.com/zaurus/
Opiemail - Error Initializing Folder
« Reply #1 on: May 30, 2005, 09:38:15 am »
Quote
Hi!

On setting up opiemail, I can add a pop and smtp host. When I go back to the main screen, open the host, then select INBOX I get "Error initializing folder".

Can anybody help me out? I've tried searching but to no avail.

Thanks.

Al.
[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=81603\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]

This is no help whatsoever,  but I just got the same error when I installed OpieMail and tried to set it up. I'm going to try a reinstall from the feed.
Learning Chinese?  Have a Mac?  Try Hanzi Master: Download for free

Tombraider's Zaurus C1000 Tips Web Site

SL-3200 from Conics.net: Sharp ROM| SL-C1000: Pdaxrom Beta 3

tombraider

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 409
    • View Profile
    • http://atoah.com/zaurus/
Opiemail - Error Initializing Folder
« Reply #2 on: June 02, 2005, 11:39:59 am »
Quote
Quote
Hi!

On setting up opiemail, I can add a pop and smtp host. When I go back to the main screen, open the host, then select INBOX I get "Error initializing folder".

Can anybody help me out? I've tried searching but to no avail.

Thanks.

Al.
[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=81603\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]

This is no help whatsoever,  but I just got the same error when I installed OpieMail and tried to set it up. I'm going to try a reinstall from the feed.
[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=82136\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]

Anybody know how to fix this?  I installed the Hentges ROM and am still getting this error message for the OpieMail Inbox when it tried to receive mail.
Learning Chinese?  Have a Mac?  Try Hanzi Master: Download for free

Tombraider's Zaurus C1000 Tips Web Site

SL-3200 from Conics.net: Sharp ROM| SL-C1000: Pdaxrom Beta 3

natarttchmus

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
    • http://
Opiemail - Error Initializing Folder
« Reply #3 on: August 13, 2005, 08:41:35 pm »
I'm seeing the same thing.  I can send mail through a smtp server.  But I get "Error Initializing Folder"  when I try to receive mail through the pop3 server.  This happens when I click on "INBOX" and enter my password.
« Last Edit: August 13, 2005, 08:42:20 pm by natarttchmus »
Sharp Zaurus SL-5600
OpenZaurus 3.5.3,  Opie 1.2

Marty

  • Newbie
  • *
  • Posts: 44
    • View Profile
Opiemail - Error Initializing Folder
« Reply #4 on: September 08, 2005, 04:37:33 pm »
Same problem for me.

I found the error message was even interfering with my usb connection so I have uninstalled opie mail for now until I get my usb connection sorted.
Let me know if a re-install of opie mail from the feed cures the problem.

radioz

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 102
    • View Profile
Opiemail - Error Initializing Folder
« Reply #5 on: November 13, 2005, 01:21:45 pm »
Has anyone found a solution for this?

I have Henteges 3.5.3 on a Poodle. When I turn it on, the gui is suspended for about 30 sec followed by 'Error initializing folder'. Others have thought that it might be Opiemail. I can send and recieve email ok with Opiemail.

What ever it is, is seems to be on a timer. While using the Z for a while, it will lock up after a while and report the same error. Once the error is displayed, the Z is back to normal until the next time. I don't remember the time period (maybe 30 min?).

Anybody know how to debug this?

radioz
5600 PXA-255
Hentges OZ 3.5.4.2
PQI 1G SD
PQI 256M SD
Socket LP 10/100 Ethernet
Ambicom WL1100C Wifi

lardman

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4512
    • View Profile
    • http://people.bath.ac.uk/enpsgp/Zaurus/
Opiemail - Error Initializing Folder
« Reply #6 on: November 14, 2005, 05:30:18 am »
Try looking in the source and see if you can spot where the error might come from.

Si
C750 OZ3.5.4 (GPE, 2.6.x kernel)
SL5500 OZ3.5.4 (Opie)
Nokia 770
Serial GPS, WCF-12, Socket Ethernet & BT, Ratoc USB
WinXP, Mandriva

EdbO

  • Newbie
  • *
  • Posts: 31
    • View Profile
    • http://
Opiemail - Error Initializing Folder
« Reply #7 on: November 15, 2005, 06:27:22 am »
Hello, same problem here. But IMHO this is normal. When I start opiemail, it will directly check for mail. When is cannot check mail I got the error. Other it says 'mailbox contains XX mails' or something.
/**********************************/
Slackware current with Dropline Gnome on the desktop
Zaurus SL-5500  {
   OZ/Opie
   1 GB  and 64MB SD-card
   16 MB and 256 MB CF-card
   Sitecom (Billionton) bluetoothcard
}

paddington

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
    • View Profile
Opiemail - Error Initializing Folder
« Reply #8 on: September 16, 2006, 06:32:35 am »
OK, I'm getting the same error, and have tried to find out more, but I'm no C++ programmer!

Situation: attempting to connect to a pop3 server via Opiemail, after a long pause response is 'unable to initialize folder'

Diagnostic action:  an opiemail from a Konsole.  Attepmeted the connection, an reverted to the Konsole to watch for messages.  After a long pause (again!), opiemail printed 'FEHLERNUMMER 5' to the console.   I know enough German to recognise 'Error Number'!

Went looking in the source.  This is where my lack of C++ knowledge may show!   The FEHLERNUMMER message appears to arise from the function  pop3_mailstorage_init() in
noncore/net/mail/libmailwrapper/pop3wrapper.cpp.   The number 5 comes from the response to a call to mailstorage_connect().   I may well be missing something, but grepping through the Opie source for the definition of that function hasn't turned anythig up.

However, it would seem that Error 5 is being thrown by a POP3 connection routine - so what could error 5 be in POP3 terms?  According to the Microsoft knowledgebase (yeah, yeah, but it was the first one to come up on Google!), POP3 errors all start "0x800CCC9" - the one with a 5 on the end is 'No messages on server'.

Fine, so this long pause followed by 'unable to initialse folder' probably actually means ' no messages available.'.  Two things remain:

1.  Why such a long pause, during whcih opiemail actaully appears to have locked up?   Surely it doesn't take that long for a POP server to respond - my desktop machines show a 'no messaages' response within seond or two.

2.  Improved & more informative handling of a POP3 return code which isn't really an error would be a Good Thing.

I'm filing a bug report....
--
Paddington, England

SL5500UK, Hengtes ROM with Opie
Symbol Spectrum 24 WiFi
SanDisk 64Mb CF / PNY 128Mb SD

samot

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 82
    • View Profile
    • http://
Opiemail - Error Initializing Folder
« Reply #9 on: September 16, 2006, 07:59:33 pm »
Same problem on Hentges rom on sl5500.
sl-5500 | WCF12 | SD kingstone 1gb | CF Memorex (Samsung) 64mb | OZ/OPIE (for the moment)

lardman

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4512
    • View Profile
    • http://people.bath.ac.uk/enpsgp/Zaurus/
Opiemail - Error Initializing Folder
« Reply #10 on: September 18, 2006, 05:04:27 am »
Right, you have a decent amount of info, you've done some work to track down the error - create a bug report! This is exactly the kind of info the author will want to see.


Si
C750 OZ3.5.4 (GPE, 2.6.x kernel)
SL5500 OZ3.5.4 (Opie)
Nokia 770
Serial GPS, WCF-12, Socket Ethernet & BT, Ratoc USB
WinXP, Mandriva

samot

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 82
    • View Profile
    • http://
Opiemail - Error Initializing Folder
« Reply #11 on: September 26, 2006, 08:53:20 pm »
Any news on this? i would like to carry my mais with me, imap makes them unaviable when there's no internet connection.
sl-5500 | WCF12 | SD kingstone 1gb | CF Memorex (Samsung) 64mb | OZ/OPIE (for the moment)