Author Topic: C3100 Would Not Turn On!  (Read 1151 times)

silencer51

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 172
    • View Profile
    • http://tchalikias.blogspot.com
C3100 Would Not Turn On!
« on: February 18, 2006, 07:19:51 pm »
Something happened today that really scared me!

I was out working on my 3100, I finished my work and suspended it. The battery was almost dead.

A few hours later I tried to turn it on to no avail. "Dead battery", I thought.

However, even after plugging in the AC cord it wouldnt turn on. The battery charging light would light up but the unit was as good as dead.

I tried everything, soft resets, taking out the battery, eventually the unit after a lot of failed attempts turned on and proceeded to boot ok.

I am now writing this from the Z, it seems to be working ok. However, this incident scared me. Is this behaviour normal? Did my dead battery cause this? Does the 3100 need some juice in the battery in order to turn on?
Zaurus SL-5500 with:
128MB CF Card                                    
128MB SD Card
Symbol WiFi CF Card (working, sorta... overheats and shuts down!)
OZ 3.5.4 & GPE

Zaurus SL-C3100 with:
pdaXrom 1.1.0beta3 & XFCE4, /dev/hda1 256MB swap, /dev/hda2 512MB ext3, /dev/hda3 3328MB FAT32 for stuff
D-Link DCF-660 WiFi CF Card
1GB SD Card
128MB SD Card
128MB CF Card (for flashing)
USB Host Cable

& a Sony VAIO PCG-C1XD Picturebook with accessories...

[img]http://img58.imageshack.us/img58/7319/usbar21mw.gif\" border=\"0\" class=\"linked-sig-image\" /]

sidmoraes

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 116
    • View Profile
    • http://
C3100 Would Not Turn On!
« Reply #1 on: February 18, 2006, 07:30:13 pm »
Quote
Something happened today that really scared me!

I was out working on my 3100, I finished my work and suspended it. The battery was almost dead.

A few hours later I tried to turn it on to no avail. "Dead battery", I thought.

However, even after plugging in the AC cord it wouldnt turn on. The battery charging light would light up but the unit was as good as dead.

I tried everything, soft resets, taking out the battery, eventually the unit after a lot of failed attempts turned on and proceeded to boot ok.

I am now writing this from the Z, it seems to be working ok. However, this incident scared me. Is this behaviour normal? Did my dead battery cause this? Does the 3100 need some juice in the battery in order to turn on?
[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=115277\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]

Yes, this is normal. You need at least some charge in the battery, or your Z doesn't work.
SL-C1000 ( Cacko-Rom 1.23 ) + SL-C3100 ( Cacko-Rom 1.23 )
2Gb SD, usb host cable made by myself, CF modem Xircom,
CF wifi Zonet, Hawking CF 10/100 ethernet,
 USB net, USB CD-Writer Sony CRX10U, CF to PCMCIA adapter,
PCMCIA 2G disk Toshiba, USB charger self-made,
USB BLuetooth,
RH2 ( Wired control for Z ) made by myself,
Serial cable, also made ...

xamindar

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 803
    • View Profile
    • http://www.radnimax.com
C3100 Would Not Turn On!
« Reply #2 on: February 18, 2006, 07:31:50 pm »
I hope you let it charge a little before trying to turn it on again.  It will not turn on right away if the battery is dead and you plug in the charger, you need to let it charge for a little bit.
SL-C3100 happily Dualbooting Japanese Rom 1.02 and Debian Eabi
Replaced internal CF with 8gb seagate cf hard drive
Ambicom CF GPS
CyberPower battery powered USB hub
D-link DCF-650W (MAN THIS THING IS HUGE!!)

silencer51

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 172
    • View Profile
    • http://tchalikias.blogspot.com
C3100 Would Not Turn On!
« Reply #3 on: February 19, 2006, 12:32:40 pm »
Thanks for the replies guys.

I do remember my Z working with the battery removed and the power cable plugged in... Cant it turn on without a battery inserted? That also didnt work for me yesterday...
Zaurus SL-5500 with:
128MB CF Card                                    
128MB SD Card
Symbol WiFi CF Card (working, sorta... overheats and shuts down!)
OZ 3.5.4 & GPE

Zaurus SL-C3100 with:
pdaXrom 1.1.0beta3 & XFCE4, /dev/hda1 256MB swap, /dev/hda2 512MB ext3, /dev/hda3 3328MB FAT32 for stuff
D-Link DCF-660 WiFi CF Card
1GB SD Card
128MB SD Card
128MB CF Card (for flashing)
USB Host Cable

& a Sony VAIO PCG-C1XD Picturebook with accessories...

[img]http://img58.imageshack.us/img58/7319/usbar21mw.gif\" border=\"0\" class=\"linked-sig-image\" /]

bam

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1213
    • View Profile
    • http://thegrinder.ws
C3100 Would Not Turn On!
« Reply #4 on: February 19, 2006, 02:17:45 pm »
the z has the oddest behaviour I have ever seen from any device, I have learned not to panick too much.
SL-C3100 current: Stock/Tetsu 18h
Socket BT CF Card
Linksys WCF-12 802.11b/Cheapie USB Ethernet

The Grinder

Srono

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 83
    • View Profile
    • http://
C3100 Would Not Turn On!
« Reply #5 on: February 20, 2006, 10:47:57 am »
Quote
the z has the oddest behaviour I have ever seen from any device, I have learned not to panick too much.
[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=115353\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]


At the time i could not turn on my 3100, i was not panic also.
But... after getting home and trying every method people suggested... i have learned a different thing  
[span style=\'font-size:7pt;line-height:100%\']C3100 /w Meanie's pdaxii13 5.2alpha
SL5500 collecting dust.

[/span]