zmien na OZ albo Cacko nie bedzie duzych problemow z PLliterkami ...z pdaXii13 nie pomoge, bo meczylem sie z przeinstalowaniem go na cacko tak bardzo ze nigdy do pdaXrom nie wroce
Widać, że "Kolega" nie jest Linuksiarzem, jak ja. Radzenie komuś, żeby zmienił distro, gdyż ma kłopoty, to tak, jakby radzić wlaścicielowi zmianę samochodu, bo nie umie zmienić koła.
Ja na całe szczęście nie należę do osób, które tak podchodzą do problemów. Dlatego sam doszedłem do tego, jak rozwiązać mój kłopot. Aby pomódz innym, którzy nie mają tyle szczęścia, cierpliwości, co ja, opowiem co i jak zrobić, aby uzyskać polskie literki w dystrybucjach Linuksa na Zaurusie opartych o serwer X, czyli: pdaXrom, pdaXii13, Angstrom oraz OpenZaurus z GPE.
1. Należy zlokalizować plik xmodmap. Najprawdopodobniej wiele takich plików znajduje się w /etc/X11/kb. Należy wybrać jeden z nich, najlepiej domyślny. Dla pdaXrom jest to np. akita.xmodmap (dla Akita).
2. Otwieramy w edytorze plik xmodmap, np. vi, vim, mcedit - co kto woli.
3. Plik ten składa się z wielu podobnych wpisów (wierszy o następującej budowie):
keycode 34 = a A a A
Powyższy zapis oznacza, że po naciśnięciu klawisza o kodzie 34 pojawi sie litera "a", po naciśnięciu klawisza + spacja - "A", po naciśnięciu klawisza z FN - trzeci w kolejności znak. Naciśnięcie zaś klawisza z Fn i Shift da czwarty znak.
4. W ten to sposób modyfikujemy wpisy przypisane do liter które będziemy chcieli zmienić.
5. Aby uzyskać polskie litery należy wpisać:
keycode 12 = a A aogonek Aogonek
keycode 34 = c C cacute Cacute
keycode 56 = e E eogonek Eogonek
keycode 67 = l L lstroke Lstroke
keycode 98 = n N nacute Nacute
keycode 45 = o O oacute Oacute
keycode 99 = s S sacute Sacute
keycode 13 = z Z zabovedot Zabovedot
keycode 33 = x X zacute Zacute
Powyższy zapis oznacza, że po wciśnięciu klawisza z Fn uzyskamy małą polską literę, a po wciśnięciu klawisza z Fn i Shift - dużą polska literę. Nie muszę chyba tłumaczyc, który zapis co oznacza...
6. Plik zapisujemy. Aby dokonać natychmiastowej zmiany wykonujemy polecenie:
xmodmap nasz_plik_xmodmap
Mapowanie będzie działać tylko w X-ach.
7. Aby mapowanie odbywało się automatycznie przy starcie X-ów w xinitrc powinien znaleźć się wpis podobny do tego poniżej:
test -f /etc/X11/kb/akita.xmodmap && xmodmap /etc/X11/kb/akita.xmodmap
Oczywiście podajemy ścieżkę dostępu do pliku z naszym xmodmap. Proszę zwrócić uwagę, że prawdopodobnie zapis taki lub podobny już tam jest. Wtedy należy podlinkować plik wskazany w xinitrc do naszego pliku.
Gotowe. Przy następnej zmianie X-ów polskie literki, jeśli mamy odpowiednioą czcionkę, będą działać.
Mam świadomość, że podająć tekst powyżej Ameryki nie odkryłem. Czasami jednak rzeczy najprostsze sprawiają najwięcej kłopotu, zwłaszcza dla newbie.
Zaznzczam, że kody klwiszy w przykładzie powyżej są wymyslone. Nalezy użyć własnych kodów. Jeśli nie mamy ich zdefiniowanych w pliku xmodmap, który poprawiamy - należy użyć programu xev w konsoli. Dzięki niemu odczytamy kod klawisza.