Author Topic: Cannot Ssh To Hentges Rom/ Nameserver Failior  (Read 2367 times)

dansawyer

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 293
    • View Profile
    • http://
Cannot Ssh To Hentges Rom/ Nameserver Failior
« on: December 03, 2006, 07:58:28 pm »
All,

A flash of the latest Hentges ROM and cardfs seems to have gone well. Most things came up, including an auto restore of contacts. (this was a surprise)

The issue is networking is not coming all the way back. The Z is connected via cable to a PC. That connection is up. Ping works.

Pings of ip addresses from the Z work; however the Z cannot resolve names, ie www.google.com, etc. /etc/resolv.conf is set up? Any clues?

Finally ssh from the host to the Z does not work. The Z asks for the root pw. I used the password askded for during initialization. Is the pw canned? If so what is it? Can it be reset?

Much thanks in advance - Dan

CoreDump

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 713
    • View Profile
    • http://www.hentges.net
Cannot Ssh To Hentges Rom/ Nameserver Failior
« Reply #1 on: December 04, 2006, 12:05:27 am »
Quote
All,

A flash of the latest Hentges ROM and cardfs seems to have gone well. Most things came up, including an auto restore of contacts. (this was a surprise)

The issue is networking is not coming all the way back. The Z is connected via cable to a PC. That connection is up. Ping works.

Pings of ip addresses from the Z work; however the Z cannot resolve names, ie www.google.com, etc. /etc/resolv.conf is set up? Any clues?

If it is indeed set up, then it is set up wrong, maybe a typo in the DNS IP?

Quote
Finally ssh from the host to the Z does not work. The Z asks for the root pw. I used the password askded for during initialization. Is the pw canned? If so what is it? Can it be reset?

Much thanks in advance - Dan
[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=147955\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]

The default root password is blank ie "". The password you set on first-boot was most likely the altboot password (the same screen explains in bold red letters that the altboot password is not your root password)

It is possible that openssh denies password-less root logins (which I wouldn't know since I use key-auth). In this case you'll have to set a passwd in the VT manually (passwd root).
Webmaster of hentges.net & Embedded Linux Developer.

dansawyer

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 293
    • View Profile
    • http://
Cannot Ssh To Hentges Rom/ Nameserver Failior
« Reply #2 on: December 05, 2006, 05:37:24 pm »
Thank you for the pointer on ssh and passwd. Yes that was it. Now ssh works.

The network comes up and ssh works. Pings from the Z the linux box work. However the Linux box is not forwarding the packets. Pings through do not appear to work. The Linux box has VMWARE running and guest OS from that box are successful at accessing the web - this lead me to believe that routing and iptables should not be too far off.

What is the best way to proceed to debug the network config?

Thanks - Dan

STrRedWolf

  • Newbie
  • *
  • Posts: 36
    • View Profile
    • http://stalag99.net
Cannot Ssh To Hentges Rom/ Nameserver Failior
« Reply #3 on: December 08, 2006, 08:39:53 am »
Quote
Thank you for the pointer on ssh and passwd. Yes that was it. Now ssh works.

The network comes up and ssh works. Pings from the Z the linux box work. However the Linux box is not forwarding the packets. Pings through do not appear to work. The Linux box has VMWARE running and guest OS from that box are successful at accessing the web - this lead me to believe that routing and iptables should not be too far off.

What is the best way to proceed to debug the network config?

Thanks - Dan
[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=148186\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]

While your Z's hooked up and turned on, check /proc/sys/net/ipv4/ip_forwarding.  Just do a 'cat' of it.  If it's '0', then echo a '1' into it, and your Z should communicate out now.

ofels

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 139
    • View Profile
    • http://
Cannot Ssh To Hentges Rom/ Nameserver Failior
« Reply #4 on: December 08, 2006, 10:54:24 am »
Quote
Finally ssh from the host to the Z does not work. The Z asks for the root pw. I used the password askded for during initialization. Is the pw canned? If so what is it?

On a similar topic- I have noticed that installing the enlightenment wm and entrance seem to completely disable my abillities to connect via ssh by replying with a connection refused message.
As I have removed E17 I can not go deeper into it however.

Regards,

Oliver