SlÃbené počeÅ¡těnÃ:
1) pro zobrazovánà českých znaků stačà nainstalovat unicode fonty. Nainstaloval jsem balÃčky pro helvetiku (
http://www.killefiz.de/zaurus/showdetail.php?app=624) a verdanu (
http://www.killefiz.de/zaurus/showdetail.php?app=866). Bohužel se mi nezdařilo přimět HancomWord, aby unicodovou helvetiku použÃval defaultně u nových souborů. Nějaký nápad? U SL-C860 údajně byl defaultnà font, který se jmenoval helvetica. Já mám lcfont, který se mi nezdařilo odinstalovat.
2) Rozloženà klávesnice je jen prozatÃmnÃ. Zaurus nemá kompletnà sadu kláves, proto nenà možné vytvořit klasickou českou QWERTY (nebo QWETZ) klávesnici, ale je třeba ji trochu ohnout. Moje řeÅ¡enà je ale přizpůsobené až přÃliÅ¡. Vytvořil jsem následujÃcà keyhelper.xml:
TÃmto souborem jsem nahradil originálnà v keyhelper.xml ~/Settings/ a restartoval Zaurus.
PÃsmena s diakritikou, která jsou v hornà řadě kláves, jsou na svém mÃstě. Chtěl jsem přemapovat druhou japonskou klávesu vlevo od pomlčky jako čárku a háček, bohužel se mi to nezdařilo - nevÃm, jak přemapovat klávesnici tak, aby se ze dvou kláves složil jeden znak. Za jakoukoli radu v této věci budu vděčen.
Proto jsem přemapoval prvnà japonskou klávesu (vedle Ctrl) jako Alt a pro ostatnà české znaky jsem použil kombinaci s Alt nebo Alt+Shift. VÅ¡echna pÃsmena, která mohou mÃt diakritické znaménko, ho dostanou zmáčknutÃm v kombinaci s Alt. Výjimkou je u s kroužkem, které mÃsto Alt+u (u s čárkou) vznikne kombinacà Alt+p, a e s háčkem, které je pouze na mÃstě klávesy 2. Velké E s háčkem je tedy pouze Alt+Shift+2, zatÃmco S s háčkem je jak Alt+Shift+3, tak i Alt+Shift+S, a velké N s háčkem jen Alt+Shift+N
Původnà hornà řadu kláves (numerické klávesy) jsem v souladu se zvykem přemapoval tak, že jsou dostupné s klávesou Shift. Znaky, které byly na tomto mÃstě, jsou nynà dostupné pomocà klávesy Alt. Jsou to znaky, které skutečně byly v původnà klávesnici a lišà se od US QWERTY rozloženÃ.
Dále jsem doplnil složené závorky: jsou pod Fn+O a Fn+P. Z jakéhosi důvodu jsem neměl funkčnà otaznÃk, namapoval jsem ho tedy na své správné mÃsto, odpovÃdajÃcà popisku klávesnice.
V důsledku přemapovánà hornà řady kláves bohužel doÅ¡lo ke změně kládánà kláves F1 - F10. NamÃsto původnÃho Cancel, 1, je F1 nynà Cancel, Shift+1. NeumÃm to opravit, problém je shodný s problémem klávesy pro čárku a háček.
Jak jsem napsal výše, budu vděčen za jakoukoli radu, jak složit jeden znak ze dvou kláves. Pravděpodobně to pomocà keyhelper.xml možné JE, help je vÅ¡ak v japonÅ¡tině :-(
Poslednà poznámka: Dokážete-li z klávesnice vykouzlit české znaky, je už hračka naučit Zaurus rozpoznávat české znaky psané na displej. Stačà je nakreslit v doprovodné aplikaci a je to. Otázkou vÅ¡ak je praktické využitÃ, člověk si nekoupà PDA s klávesnicà jen proto, aby pak psal po displeji.