Author Topic: Dosbox Package Issues  (Read 20777 times)

Jon_J

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1853
    • View Profile
    • http://
Dosbox Package Issues
« Reply #105 on: March 21, 2007, 01:58:13 pm »
Quote
I don't recall it having that dependency. Strange.
[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=156925\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]
I only have akita-5.3.3 base installed to NAND. I don't have any sound or media playing stuff installed except what came with default pdaxii13-akita5.3.3
Anyway, I edited my last post when I found libspeex.
« Last Edit: March 21, 2007, 01:58:52 pm by Jon_J »
C3100 Multiboot-->Angstrom 2007.12-r18 | Cacko 1.23 | ArchLinuxARM
C3200 pdaxii13v2-5.5-alpha4 Akita on NAND

Ambicom WL1100C-CF Wifi - Ambicom CF modem - Ambicom CF GPS - Belkin-F5D5050 USB LAN
Socket CF Bluetooth rev K - Iogear 4 port USB micro hub - pocket CF card reader
Targus mini USB optical mouse - 2 Targus SD card readers

Jon_J

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1853
    • View Profile
    • http://
Dosbox Package Issues
« Reply #106 on: March 21, 2007, 04:15:32 pm »
I got meanie's dosbox installed
I'm always getting this character when making settings in a game that requires you to input (1) for VGA.
This is the first screen in the game.
When I type 1, I get the char in the screenshot.
I couldn't find this char anywhere and dosbox doesn't seem to be taking screenshots at the moment, so I drew the char by hand.
It looks like a (Lucida Console font - lowercase a) with an accent along the top of it.
is there an equivalent keyboard char that I can use to make this "input" the number 1 ?
« Last Edit: March 21, 2007, 08:34:57 pm by Jon_J »
C3100 Multiboot-->Angstrom 2007.12-r18 | Cacko 1.23 | ArchLinuxARM
C3200 pdaxii13v2-5.5-alpha4 Akita on NAND

Ambicom WL1100C-CF Wifi - Ambicom CF modem - Ambicom CF GPS - Belkin-F5D5050 USB LAN
Socket CF Bluetooth rev K - Iogear 4 port USB micro hub - pocket CF card reader
Targus mini USB optical mouse - 2 Targus SD card readers

Antikx

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1147
    • View Profile
    • http://tyrannozaurus.com
Dosbox Package Issues
« Reply #107 on: March 21, 2007, 05:30:05 pm »
interesting.
does it do that in all games?
when you are at the DOS prompt does it show that character when you type it?
Kanpai,
-Antikx (Twitter, Mugshot and PodNova)
C1000 - pdaXrom R198 (Celestial Environment)
tyrannozaurus.com
[img]http://www.tyrannozaurus.com/files/category_pictures/general_1.png\" border=\"0\" class=\"linked-sig-image\" /]
Zaurus news/blogs feed from Zaurus users
Free Windows, Linux, or Web RSS readers.
Featured pages at tyrannozaurus:
Sharp Petition, ScummVM, Cacko, pdaXii13, and Celestial Environment

Jon_J

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1853
    • View Profile
    • http://
Dosbox Package Issues
« Reply #108 on: March 21, 2007, 05:56:59 pm »
I only get that character in dungeon master's setup screen.
wellswang's version doesn't do this all the time, so I went back to wellswang's version.
Also, meanie's version seems slower. The curser blinks a lot slower and typing into DOS has a delay.
In wellswang's version, typing in DOS is instantaneous and the curser blinks faster.
C3100 Multiboot-->Angstrom 2007.12-r18 | Cacko 1.23 | ArchLinuxARM
C3200 pdaxii13v2-5.5-alpha4 Akita on NAND

Ambicom WL1100C-CF Wifi - Ambicom CF modem - Ambicom CF GPS - Belkin-F5D5050 USB LAN
Socket CF Bluetooth rev K - Iogear 4 port USB micro hub - pocket CF card reader
Targus mini USB optical mouse - 2 Targus SD card readers

Jon_J

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1853
    • View Profile
    • http://
Dosbox Package Issues
« Reply #109 on: March 21, 2007, 08:30:13 pm »
There is something going on with the keyboard in pdaxii13, when using dosbox.
Either meanie's version or wellswang's version.
Sometimes that strange character comes out when I type the number "1" in the game setup screen.
It seems to have something to do with the left shift key.
In wellswang's version, hitting this key produces a stream of ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
I must hit the cancel button, or right shift to stop it.
If I don't touch anything, and type in the path to my dos mount, I get this:
mount c ,/data,/dos
I'm actually typing this:
mount c /data/dos
In meanie's version, hitting the left shift key produces this:
/

OK, back to the odd character in the game setup screen.
Sometimes, the number "1" on the keyboard just works.
When it doesn't work and produces that odd char, I can (randomly) hit key combinations, and the "1" will "magically" work.
I think I am doing this to get the "1" char onscreen by hitting these key combos:
[fn+1], [fn+shift+1], [ctrl+1],  [ctrl+shift+1], [fn+ctrl+shift+1 ], I now start getting a colon ":"
so I start hitting the colon/semicolon key combos.
Sooner or later, I can hit the "1" key again and IT WORKS!
« Last Edit: March 21, 2007, 08:36:52 pm by Jon_J »
C3100 Multiboot-->Angstrom 2007.12-r18 | Cacko 1.23 | ArchLinuxARM
C3200 pdaxii13v2-5.5-alpha4 Akita on NAND

Ambicom WL1100C-CF Wifi - Ambicom CF modem - Ambicom CF GPS - Belkin-F5D5050 USB LAN
Socket CF Bluetooth rev K - Iogear 4 port USB micro hub - pocket CF card reader
Targus mini USB optical mouse - 2 Targus SD card readers

wellswang

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 78
    • View Profile
    • http://wells.osall.com
Dosbox Package Issues
« Reply #110 on: March 21, 2007, 08:40:39 pm »
Quote
I haven't tried meanie's version yet.
wellswang's dosbox_0.70-iwmmxt version definitely uses swap.
My hard drive light comes on constantly, until dosbox is completely launched.
Code: [Select]
free
          total     used      free
Swap:   250480    16024    234456

EDIT:
The memory bar is also maxed when launching dosbox with no other apps running.
[div align=\"right\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]

Ugh~
You can modify /usr/share/dosbox/dosbox.conf
Code: [Select]
[dosbox]
memsize=16

for memory settings.(default value is 4)

for more configuration details :
[a href=\"http://dosbox.sourceforge.net/wiki/index.php?page=dosbox.conf]http://dosbox.sourceforge.net/wiki/index.p...age=dosbox.conf[/url]


Quote
I only get that character in dungeon master's setup screen.
wellswang's version doesn't do this all the time, so I went back to wellswang's version.
Also, meanie's version seems slower. The curser blinks a lot slower and typing into DOS has a delay.
In wellswang's version, typing in DOS is instantaneous and the curser blinks faster.
[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=156942\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]

I think that you may copy dosbox.conf in my version to ~/dosbox.conf
then install meanie's version and use meanie's version to load this config file for testing.
because I modified this config file for optimization on zaurus.
(the default settings of dosbox is for PC and not suitable to zaurus)
Code: [Select]
dosbox -conf ~/dosbox.conf
« Last Edit: March 21, 2007, 08:44:05 pm by wellswang »

Jon_J

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1853
    • View Profile
    • http://
Dosbox Package Issues
« Reply #111 on: March 21, 2007, 09:07:17 pm »
I already have memsize=16 in dosbox.conf

I'm going to continue to use the wellswang version, since meanie's is slower and I cannot get the number 1 to input into the game setup in meanie's version.
I still don't understand why the keyboard is whacky, I posted about this, 2 posts above.

EDIT:
I edited this post because some new questions were asked by someone else and I didn't want to continue with my small problem.

I found the solution to the accented "a" character problem in the game setup screen.
The left shift key is whaky in both meanie's and wellswang's versions.
The left shift is causing the problems
I'm not going into many details here because I think it just confuses people, and I haven't got any response to this problem.

In the game setup screen, when the number "1" produces that weird accented "a" char, another event is occurring.
Press (fn + left shift only), and that accented "a" will appear once.
It will not appear with this key combo again.
This seems to switch that odd behavior off.
Now when I press the number "1", I actually get a number "1"        
« Last Edit: March 22, 2007, 11:35:53 am by Jon_J »
C3100 Multiboot-->Angstrom 2007.12-r18 | Cacko 1.23 | ArchLinuxARM
C3200 pdaxii13v2-5.5-alpha4 Akita on NAND

Ambicom WL1100C-CF Wifi - Ambicom CF modem - Ambicom CF GPS - Belkin-F5D5050 USB LAN
Socket CF Bluetooth rev K - Iogear 4 port USB micro hub - pocket CF card reader
Targus mini USB optical mouse - 2 Targus SD card readers

merli

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 227
    • View Profile
    • http://
Dosbox Package Issues
« Reply #112 on: March 22, 2007, 05:54:35 am »
Hello

I have some strange proglem when I run dosbox then after suspend, when I resume all input is not working, well not all mouse pointer is visible and react but no taps are recognized and no keyboard events. Need to reboot. I am using /mnt/card/swapfile 256 Mbytes and pdaxii13 5.3.3. Where can problem be? I was using melanie and wellswang dosbox ... same problem. I used swapoff -a before suspend and same result

Can anyone help?
merli
------
SL-C1000 - pdaxii13 5.3.3 but considering go back to beta1
Wifi D-link DCF-650W CF card - not using
bluetooth Billionton BT CF card and Samsung SGH-i310 GPRS
Pretec Cheetah 133x 4GB SD, Pretec Cheetah 80x 1GB CF

Antikx

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1147
    • View Profile
    • http://tyrannozaurus.com
Dosbox Package Issues
« Reply #113 on: March 22, 2007, 08:44:45 am »
I found that sometimes too.
Press Ctrl+Alt+backspace and wait 10-30 seconds and it will dump you out of X.
Fn+Ctrl+backspace (to exit you out of dosbox) might work too. Ithink it just takes a long time.
Kanpai,
-Antikx (Twitter, Mugshot and PodNova)
C1000 - pdaXrom R198 (Celestial Environment)
tyrannozaurus.com
[img]http://www.tyrannozaurus.com/files/category_pictures/general_1.png\" border=\"0\" class=\"linked-sig-image\" /]
Zaurus news/blogs feed from Zaurus users
Free Windows, Linux, or Web RSS readers.
Featured pages at tyrannozaurus:
Sharp Petition, ScummVM, Cacko, pdaXii13, and Celestial Environment

merli

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 227
    • View Profile
    • http://
Dosbox Package Issues
« Reply #114 on: March 22, 2007, 08:55:13 am »
Quote
I found that sometimes too.
Press Ctrl+Alt+backspace and wait 10-30 seconds and it will dump you out of X.
Fn+Ctrl+backspace (to exit you out of dosbox) might work too. Ithink it just takes a long time.
[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=156984\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]

I tried to run - i does not mean that I played it :-)

Knights Of Xentar - seems to be playable! great! very good console like RPG.
Warcraft I - too slow but working.
UFO - enemy unknown ... working seem to me slow.

All without overclocking...

But overal I'm impresed.
Any possibility to speed it up a little bit?
merli
------
SL-C1000 - pdaxii13 5.3.3 but considering go back to beta1
Wifi D-link DCF-650W CF card - not using
bluetooth Billionton BT CF card and Samsung SGH-i310 GPRS
Pretec Cheetah 133x 4GB SD, Pretec Cheetah 80x 1GB CF

Antikx

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1147
    • View Profile
    • http://tyrannozaurus.com
Dosbox Package Issues
« Reply #115 on: March 22, 2007, 10:42:45 am »
Quote
I tried to run - i does not mean that I played it :-)

Knights Of Xentar - seems to be playable! great! very good console like RPG.
Warcraft I - too slow but working.
UFO - enemy unknown ... working seem to me slow.
should I start a compatibility/speed  list?
Quote
Any possibility to speed it up a little bit?
I have a feeling that our talented compilers have wrung out all the possible speed. We may have to wait till Dosbox 0.8
Kanpai,
-Antikx (Twitter, Mugshot and PodNova)
C1000 - pdaXrom R198 (Celestial Environment)
tyrannozaurus.com
[img]http://www.tyrannozaurus.com/files/category_pictures/general_1.png\" border=\"0\" class=\"linked-sig-image\" /]
Zaurus news/blogs feed from Zaurus users
Free Windows, Linux, or Web RSS readers.
Featured pages at tyrannozaurus:
Sharp Petition, ScummVM, Cacko, pdaXii13, and Celestial Environment

Chero

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1140
    • View Profile
    • http://users.telenet.be/zaurususer/Chero
Dosbox Package Issues
« Reply #116 on: March 22, 2007, 10:55:45 am »
Quote
Quote
Any possibility to speed it up a little bit?
I have a feeling that our talented compilers have wrung out all the possible speed. We may have to wait till Dosbox 0.8
[div align=\"right\"][a href=\"index.php?act=findpost&pid=156988\"][{POST_SNAPBACK}][/a][/div]

You could try to fiddle with dosbox.conf :
cycles = 2000 will give another result as cycles = 10000 and it all depends on the app you try to run.
Then you could also try frameskip = 1 (20fps) or frameskip = 2(10fps). default frameskip = 0 (32fps). When only half of the frames have to be displayed/rendered, you can gain a lot of speed.

A compatibility list should contain the best settings next to each app/game.

Chero.
HP-95LX -> HP Jornada 680 -> SL-C860 -> SL-C3100 -> Fuji u810 -> SL-C1000 -> HTC uni -> SL-C860 -> SL-C760.
March 12 2009 : Back because the Zaurus is one of a kind.
SL-C760 : pdaXrom
Pandora pre-ordered -> received and tested : great device but not my cup of tea -> sold.

Jon_J

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1853
    • View Profile
    • http://
Dosbox Package Issues
« Reply #117 on: March 22, 2007, 10:58:49 am »
I found the solution to the odd keyboard character problem
see post #112 (I edited it)
https://www.oesf.org/forums/index.php?showt...ndpost&p=156955

EDIT:
I now have dungeon Master working, but I am not using sound.  
http://en.wikipedia.org/wiki/Dungeon_Master_(computer_game)
This is the DOS version of the FTL game. (you can find it at several abandonware sites)
The game plays at a very reasonable speed.
Do not "pause" the game for very long, because it will eventually freeze up.
I use the save game feature to pause, then if it freezes, I have a saved game.
I'm almost 99% certain I have found a solution to the VGA setup screen problem, where you need to type the number "1" to select VGA.
(see post #112)
« Last Edit: March 22, 2007, 11:32:40 am by Jon_J »
C3100 Multiboot-->Angstrom 2007.12-r18 | Cacko 1.23 | ArchLinuxARM
C3200 pdaxii13v2-5.5-alpha4 Akita on NAND

Ambicom WL1100C-CF Wifi - Ambicom CF modem - Ambicom CF GPS - Belkin-F5D5050 USB LAN
Socket CF Bluetooth rev K - Iogear 4 port USB micro hub - pocket CF card reader
Targus mini USB optical mouse - 2 Targus SD card readers

Antikx

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1147
    • View Profile
    • http://tyrannozaurus.com
Dosbox Package Issues
« Reply #118 on: March 22, 2007, 11:29:31 am »
good info. thanks guys
Kanpai,
-Antikx (Twitter, Mugshot and PodNova)
C1000 - pdaXrom R198 (Celestial Environment)
tyrannozaurus.com
[img]http://www.tyrannozaurus.com/files/category_pictures/general_1.png\" border=\"0\" class=\"linked-sig-image\" /]
Zaurus news/blogs feed from Zaurus users
Free Windows, Linux, or Web RSS readers.
Featured pages at tyrannozaurus:
Sharp Petition, ScummVM, Cacko, pdaXii13, and Celestial Environment

Antikx

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1147
    • View Profile
    • http://tyrannozaurus.com
Dosbox Package Issues
« Reply #119 on: March 22, 2007, 11:34:40 am »
Quote
Do not "pause" the game for very long, because it will eventually freeze up.
hmmmm.. that could be what's leading to the freeze.
I guess it's good to keep in mind that if you are planning on putting your Zaurus down for a few minutes, then do a save first.

Wellswang... can you do a recompile with SDL sound support. You seem to have some sort of magic trick for getting Dosbox to run really fast, and it would be great to have sound support too (if id doesn't cause major slowdown)
Kanpai,
-Antikx (Twitter, Mugshot and PodNova)
C1000 - pdaXrom R198 (Celestial Environment)
tyrannozaurus.com
[img]http://www.tyrannozaurus.com/files/category_pictures/general_1.png\" border=\"0\" class=\"linked-sig-image\" /]
Zaurus news/blogs feed from Zaurus users
Free Windows, Linux, or Web RSS readers.
Featured pages at tyrannozaurus:
Sharp Petition, ScummVM, Cacko, pdaXii13, and Celestial Environment