Author Topic: Wireless Anybody?  (Read 3705 times)

nontrivial

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 62
    • View Profile
    • http://james.nontrivial.org
Wireless Anybody?
« on: January 01, 2009, 11:13:23 pm »
I am having some trouble getting the network connected. I have a Socket CF wifi card, a sandisk connect plus CF card, and a D-Link DCF-660W CF wifi card and I can't get any of them to work. So my question is, how are people getting connected with zubuntu? At this point I am open to pretty much anything including usb and blutooth (but not a modem).

James

speculatrix

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3698
    • View Profile
Wireless Anybody?
« Reply #1 on: January 03, 2009, 06:28:02 pm »
Quote from: nontrivial
I am having some trouble getting the network connected. I have a Socket CF wifi card, a sandisk connect plus CF card, and a D-Link DCF-660W CF wifi card and I can't get any of them to work. So my question is, how are people getting connected with zubuntu? At this point I am open to pretty much anything including usb and blutooth (but not a modem).

James

firstly, you need to identify the card with "pccardctl ident", info and status. it's a prism, card, IIRC. then you blacklist the orinoco drivers as mentioned, reboot,

after that it's regular ubuntu stuff... create the appropriate entries in /etc/network/interfaces. just go google for "ubuntu interfaces wpa" or something.
Gemini 4G/Wi-Fi owner, formerly zaurus C3100 and 860 owner; also owner of an HTC Doubleshot, a Zaurus-like phone.

Capn_Fish

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2342
    • View Profile
    • http://
Wireless Anybody?
« Reply #2 on: January 03, 2009, 09:25:59 pm »
Also note that dhclient doesn't work with the 2.6.26-omegamoon kernel. That'll likely cause a headache.

It's fairly easy to fix by using the Angstrom kernel, though (you need to do a "depmod -a" after untarring the modules for it to really work, though).
SL-C750- pdaXrom beta 1 (mostly unused)
Current distro: Gentoo

Fatty

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 94
    • View Profile
    • http://
Wireless Anybody?
« Reply #3 on: January 04, 2009, 10:56:37 am »
My Pretec Wifi works after:

1. blacklist orinoco & orinoco_cs
2. manually setup wlan0 with static ip
3. manually bring up the interface with ifup wlan0. The interface doesn't come up automatically after card insert.
C1000 - Empty, waiting for Sharp ROM.
C3100 - dualbooting Andromeda Debian from 2or0 and Zubuntu 2.0 from Cortez
iPhone 3G.
Kohjinsha - Win 7

Capn_Fish

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2342
    • View Profile
    • http://
Wireless Anybody?
« Reply #4 on: January 04, 2009, 03:09:11 pm »
Quote from: Fatty
The interface doesn't come up automatically after card insert.

Did you add

Code: [Select]
auto wlan0
allow-hotplug wlan0

to /etc/network/interfaces? That works for me.
SL-C750- pdaXrom beta 1 (mostly unused)
Current distro: Gentoo

nontrivial

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 62
    • View Profile
    • http://james.nontrivial.org
Wireless Anybody?
« Reply #5 on: January 04, 2009, 06:27:13 pm »
Well, I'm spent a few hours now on getting one of my wifi cards working without any luck. The annoying thing is I boot into Angstrom and they work just fine. I have a D-Link DCF-660W and a SanDisk ConnectPlus. The orinoco module never gets loaded for me, so blacklisting them has no effect. I decided to try and get hostap working so installed hostap-utils_0.4.0-1_arm.deb, switched to the Angstrom kernel, copied over the firmware from the Angstrom distribution, and tried to figure out the scripts that seem to make Angstom work (/lib/udev/prism-fw.sh and /etc/udev/rules.d/hostap.rules).

So I guess back to my original post, can people please post the make and model of the cards that work so I can add to my growing collection?

James

Jon_J

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1853
    • View Profile
    • http://
Wireless Anybody?
« Reply #6 on: January 04, 2009, 06:37:04 pm »
I  resorted to using wifi-radar. It needs a static ip,  netmask, dns, gateway, and domain configured in it's GUI.
I'll attach it here. All dependencies are already installed in zubuntu

I almost forgot, I use Ambicom WL1100C-CF Wifi card and have blacklisted orinoco
« Last Edit: January 04, 2009, 06:40:10 pm by Jon_J »
C3100 Multiboot-->Angstrom 2007.12-r18 | Cacko 1.23 | ArchLinuxARM
C3200 pdaxii13v2-5.5-alpha4 Akita on NAND

Ambicom WL1100C-CF Wifi - Ambicom CF modem - Ambicom CF GPS - Belkin-F5D5050 USB LAN
Socket CF Bluetooth rev K - Iogear 4 port USB micro hub - pocket CF card reader
Targus mini USB optical mouse - 2 Targus SD card readers

speculatrix

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3698
    • View Profile
Wireless Anybody?
« Reply #7 on: January 04, 2009, 07:27:10 pm »
Quote from: nontrivial
I have a D-Link DCF-660W and a SanDisk ConnectPlus

post the manfid etc from "pccardctl info", status, etc. my guess is that the cards are slightly different and you'll have to put them into the correct pcmcia data files. just search the forum for manfid and the codes and hopefully something will turn up.
Gemini 4G/Wi-Fi owner, formerly zaurus C3100 and 860 owner; also owner of an HTC Doubleshot, a Zaurus-like phone.

Fatty

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 94
    • View Profile
    • http://
Wireless Anybody?
« Reply #8 on: January 04, 2009, 07:46:25 pm »
Quote from: Capn_Fish
Code: [Select]
auto wlan0to /etc/network/interfaces? That works for me.

Added and the interface will come up automatically when insert.

Thank you.
C1000 - Empty, waiting for Sharp ROM.
C3100 - dualbooting Andromeda Debian from 2or0 and Zubuntu 2.0 from Cortez
iPhone 3G.
Kohjinsha - Win 7

Capn_Fish

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2342
    • View Profile
    • http://
Wireless Anybody?
« Reply #9 on: January 04, 2009, 08:46:32 pm »
Quote from: Fatty
Quote from: Capn_Fish
Code: [Select]
auto wlan0to /etc/network/interfaces? That works for me.

Added and the interface will come up automatically when insert.

Thank you.
Not a problem. Glad to have helped.
SL-C750- pdaXrom beta 1 (mostly unused)
Current distro: Gentoo