Author Topic: Video playback on the 6000  (Read 50832 times)

gab74

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 344
    • View Profile
Video playback on the 6000
« Reply #45 on: November 10, 2004, 05:43:14 am »
Hi saakmotu,
in my post i say i used only Kino2 0.22 package. Nothing else.
(of course, you can use another mplayer but 0.22 works well...)

You can follow my post and copy my mplayer.conf...and all is welll

TRY !
Gabriele
NOW : C3100 (code name Laudicus)- SOCKETCOMM CF MODEM 56K - CF GPS GLOBASAT BC-307 - BLUETOOTH CF BELKIN - ETHERNET CF TRENDNET TE-CF100
BEFORE: SL6000L (code name Anselmus) - 512MB SD - 256MB CF - SOCKETCOMM CF MODEM 56K - CF GPS GLOBASAT BC-307

gab74

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 344
    • View Profile
Video playback on the 6000
« Reply #46 on: November 10, 2004, 05:47:28 am »
This is my fb.modes files : you have to copy it in /etc/

Hope this will help ....
Gabriele
NOW : C3100 (code name Laudicus)- SOCKETCOMM CF MODEM 56K - CF GPS GLOBASAT BC-307 - BLUETOOTH CF BELKIN - ETHERNET CF TRENDNET TE-CF100
BEFORE: SL6000L (code name Anselmus) - 512MB SD - 256MB CF - SOCKETCOMM CF MODEM 56K - CF GPS GLOBASAT BC-307

Razzle

  • Newbie
  • *
  • Posts: 43
    • View Profile
    • http://
Video playback on the 6000
« Reply #47 on: November 10, 2004, 09:27:05 am »
Quote
I can't find an easy to use (linux based) converter.
transcode or if you want a gui: avidemux
SL-6000W (Sharp 1.12)
SL-5500G (OZ 3.5.1)

saakmotu

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 73
    • View Profile
    • http://www.bpang.com
Video playback on the 6000
« Reply #48 on: November 11, 2004, 04:42:42 pm »
I tried just installing kino2 0.22 and using the fb.modes and mplayer.conf files posted in this thread, but then nothing would play at all.

I should clarify that I'm trying to play .avi files.

What type of file have you been using?

I am going to retry just a plain install of .22 without modifying anything... at least as a starting point.
bricked(?) sl5000d
sl5500 tkcROM
sl5600
sl6000-L
Many sd/cf memory cards
Linksys wcf12 CF WiFi - Dlink CF Wifi - Xircom CompactCard Ethernet 10
Sharp CF Camera
SerialI/O usb cable - iRiver PMP USB Host Adapter Cable

caffeinated

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
Video playback on the 6000
« Reply #49 on: November 11, 2004, 05:30:55 pm »
What is the resolution of the video that you are trying to play?  With the config files posted above in this thread, it would seem that the video would need to be 320x240 or less.  Otherwise, mplayer will complain that the video is larger than the display and quit.
[span style=\'font-size:8pt;line-height:100%\']-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
Zaurus SL-6000L
 4GB Hitachi CF Microdrive
 Targus Wireless Keyboard
[/span]

saakmotu

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 73
    • View Profile
    • http://www.bpang.com
Video playback on the 6000
« Reply #50 on: November 11, 2004, 06:04:06 pm »
ok, this one plays without too much trouble, except scaled and full screen... (that probably makes sense)
352x240    fps 29.97    DX50    19679232k


This plays, really choppy. landscaped, scaled and not full screen does seem to help a little (smaller video) the picture quality is excellent, this is a downloaded torrent, but it goes out of sync
512x384   fps 29.97   XVID    182319104k


It's hard for me to tell how well this one is playing because it's an animation (can't tell if it's losing sync)
640x480    fps 30.072    XVID    8323072k



I have checked the "drop frames" option except for the first one, or they all fall way behind, and am using just a straight install of kino2 .22

It makes sense that the AVIs should be optimized for the Z, but noone else seemed to mention anything like that, so I thought, why not at least try to see how hi-quality it can handle.
I'll try one of these suggested apps to recreate them and provide results.
bricked(?) sl5000d
sl5500 tkcROM
sl5600
sl6000-L
Many sd/cf memory cards
Linksys wcf12 CF WiFi - Dlink CF Wifi - Xircom CompactCard Ethernet 10
Sharp CF Camera
SerialI/O usb cable - iRiver PMP USB Host Adapter Cable

guylhem

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 577
    • View Profile
Video playback on the 6000
« Reply #51 on: November 12, 2004, 08:04:14 am »
Maybe 640x480 playback is possible (with overclock and the correct mplayer options?)

That would be great. Maybe if someone has some time to try that we'll see.

GoLinux

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 82
    • View Profile
    • http://
Video playback on the 6000
« Reply #52 on: November 12, 2004, 11:10:55 am »
saakmotu,

I encode my movies using Divx compression, 320x240, 250kbps, 15fps for the video and 56kbps or 96kbps MP3 for audio. At 15fps dropping frames shouldn't be necessary to maintain sync between video and audio.

If your PC runs Windows a very good encoding program is VirtualDub (freeware). Once installed I recommend you also download and install the latest Divx codec (the basic version is free as well):

http://www.virtualdub.org/

http://www.divx.com/divx/?src=toptab_divx_from_/index.php

I can also play succesfully MPEG1 and MPEG2 files. although I never use this format as the file size is much bigger.

And by the way, all of them will have the .AVI extension.

Have fun.
____________________________
SL-6000L, Sharp ROM 1.12, Linux Kernel 2.4.18 with "pelrun patched" >1Gb SD driver
2Gb PNY SD
1Gb Sandisk SD
256Mb Sandisk CF
Psion 5mx
Psion 3c
D-Link DI-614+ 802.11b Access Point
Dell 4550 2.4GHz
Windows XP Home Edition (Sic.....)
MEPIS Linux 6.5.02 (YESSSSSS!!!)

saakmotu

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 73
    • View Profile
    • http://www.bpang.com
Video playback on the 6000
« Reply #53 on: November 12, 2004, 03:22:35 pm »
THANKS!

These are great tools.

I went to install the Linux apps (avidemux and transcode) but ran into an imcompatibility issue with libvorbis0 vs. libvorbis0a.

I converted this one
640x480 fps 30.072 XVID 8323072k

down to
320x240    fps 15    DX50   mp3 56k   1972224k

Here it is if anyone needs a test... I'll leave it up for a while, but not forever
Sample Movie  (1.97mb)

It plays well in portrait and landscape, but starts to chug when scaled. I tried just converting it down to a lower fps, etc but at 640x480, but it was still choppy. I even took it down to 6fps, at which point the chop was similar to on a desktop machine.

Converting the torrent file now with same settings.

I don't know much about all these videodub options, so any advice to improve performance would be appreciated.

In the meantime, I'll keep trying different options and report back with success stories/settings.
(I'll probably keep using torrent downloads as they start out with real nice quality).
bricked(?) sl5000d
sl5500 tkcROM
sl5600
sl6000-L
Many sd/cf memory cards
Linksys wcf12 CF WiFi - Dlink CF Wifi - Xircom CompactCard Ethernet 10
Sharp CF Camera
SerialI/O usb cable - iRiver PMP USB Host Adapter Cable

GoLinux

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 82
    • View Profile
    • http://
Video playback on the 6000
« Reply #54 on: November 13, 2004, 02:57:02 pm »
saakmotu,

I'm not sure about you, but I use mplayer from the command line and using the settings I suggested it plays decently without chopping, although 15fps is barely enough for a semi-smooth playing.

The one thing you don't want to use is scaling, it takes too much processing power. If you want to play 320x240 movies fullscreen in landscape mode, you have to follow Gab74 instructions early in this thread and create a file called fb.modes in the directory /etc:

The file has to have these instructions:

mode "qvga"
geometry 240 320 240 320 16
timings 1 2 3 4 5 6 7
endmode

Then from command line you can launch maplayer with the following commands :

mplayer -really-quiet -framedrop -cache 512 -vo fbdev -fbmode qvga -vm -vop rotate=1 <film_name>

-framedrop could not be necessary at 15fps. You can create the file using vi or any other text editor you may have installed.

By the way, I also tried a short clip at 20fps and it seems to work okay fullscreen even with -framedrop disabled, video and audio don't lose sync.

24fps is already too much for the Z without enabling -framedrop, I will keep experimenting to find the "sweet spot". 15fps is definitely okay, but it is a little to jerky for my tastes, expecially with fast action sequences.
____________________________
SL-6000L, Sharp ROM 1.12, Linux Kernel 2.4.18 with "pelrun patched" >1Gb SD driver
2Gb PNY SD
1Gb Sandisk SD
256Mb Sandisk CF
Psion 5mx
Psion 3c
D-Link DI-614+ 802.11b Access Point
Dell 4550 2.4GHz
Windows XP Home Edition (Sic.....)
MEPIS Linux 6.5.02 (YESSSSSS!!!)

saakmotu

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 73
    • View Profile
    • http://www.bpang.com
Video playback on the 6000
« Reply #55 on: November 15, 2004, 03:02:57 pm »
oh, what a difference it makes to run from the command line....

I had been being lazy and running from Kino... but the result is far from the same.

let this be a lesson to others reading this thread..
bricked(?) sl5000d
sl5500 tkcROM
sl5600
sl6000-L
Many sd/cf memory cards
Linksys wcf12 CF WiFi - Dlink CF Wifi - Xircom CompactCard Ethernet 10
Sharp CF Camera
SerialI/O usb cable - iRiver PMP USB Host Adapter Cable

kdn1480

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
Video playback on the 6000
« Reply #56 on: November 29, 2004, 08:19:09 pm »
I'm trying to get VLC to work, someone in the vlc group says that I have an old version of the ipkg command.  Well, its the version I got from Sharp.  Does anyone know (a) where I can get an updated version and ( how do I install it since it looks like its in the rom.

enlightened_j

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Video playback on the 6000
« Reply #57 on: December 12, 2004, 03:09:06 am »
I bouth tkcVideo...
and couldn't get it to work with 6000.  

ipkg complains about no architecture and manually copy the file produces:


opt/QtPalmtop/bin/tkcVideo: symbol lookup error: opt/QtPalmtop/bin/tkcVideo: undefined symbol: _7QString.shared_null

soundwave106

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 108
    • View Profile
Video playback on the 6000
« Reply #58 on: December 12, 2004, 09:45:34 pm »
tkcVideo I think is the only TheKompany product I've found without a 6000 version of the compile yet.

worri

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
Video playback on the 6000
« Reply #59 on: December 22, 2004, 03:36:07 am »
Quote
THANKS!

These are great tools.

I went to install the Linux apps (avidemux and transcode) but ran into an imcompatibility issue with libvorbis0 vs. libvorbis0a.

I converted this one
640x480 fps 30.072 XVID 8323072k

down to
320x240    fps 15    DX50   mp3 56k   1972224k

Here it is if anyone needs a test... I'll leave it up for a while, but not forever
Sample Movie  (1.97mb)

It plays well in portrait and landscape, but starts to chug when scaled. I tried just converting it down to a lower fps, etc but at 640x480, but it was still choppy. I even took it down to 6fps, at which point the chop was similar to on a desktop machine.

Converting the torrent file now with same settings.

I don't know much about all these videodub options, so any advice to improve performance would be appreciated.

In the meantime, I'll keep trying different options and report back with success stories/settings.
(I'll probably keep using torrent downloads as they start out with real nice quality).
It seems the sample movie is 480X320 but not 320X240??

# file katamari_sample_for_Z_320x240.avi
katamari_sample_for_Z_320x240.avi: RIFF (little-endian) data, AVI, 480 x 360, 15.00 fps, video: DivX 5, audio: MPEG-1 Layer 3 (stereo, 22050 Hz)
« Last Edit: December 22, 2004, 03:38:44 am by worri »