OESF | ELSI | pdaXrom | OpenZaurus | Zaurus Themes | Community Links | Ibiblio

IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
> Sound Quality, Quality of the Loudspeaker
roland
post Sep 3 2005, 01:41 PM
Post #1





Group: Members
Posts: 2
Joined: 3-September 05
Member No.: 8,028



Hi,

I recently purchased a new zaurus 3100. Nice device, indeed, but the loudspeaker (and headphones) crackles and splutters sometimes when I play mp3 files. What, in general, is the sound quality of the zaurii?

Best wishes from Austria,
Roland
Go to the top of the page
 
+Quote Post
icruise
post Sep 3 2005, 02:58 PM
Post #2





Group: Members
Posts: 292
Joined: 24-June 05
Member No.: 7,447



I haven't noticed that problem myself. Does it only happen with some files?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bluedevils
post Sep 3 2005, 07:06 PM
Post #3





Group: Members
Posts: 1,284
Joined: 31-January 04
From: Vancouver, BC -> NYC, NY
Member No.: 1,633



or does it happen with the orientation of the screen? In other words flip the screen to see if it sounds better/worse.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
roland
post Sep 4 2005, 12:25 AM
Post #4





Group: Members
Posts: 2
Joined: 3-September 05
Member No.: 8,028



Hi folks,

Thank you very much for your answers. I got a tip which was helpful: to set the buffer size in the /Preferences/Etc of the Music Player to 1 MB.

I wish you all a nice Sunday,
Roland


QUOTE(roland @ Sep 3 2005, 10:41 PM)
Hi,

I recently purchased a new zaurus 3100. Nice device, indeed, but the loudspeaker (and headphones) crackles and splutters sometimes when I play mp3 files. What, in general, is the sound quality of the zaurii?

Best wishes from Austria,
Roland
*
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cagilaba
post Sep 6 2005, 05:24 AM
Post #5





Group: Members
Posts: 55
Joined: 16-August 05
From: Paris, France
Member No.: 7,872



Problem: I just copied a bunch of MP3s to my C1000's SD card. They're encoded at 128 kbps. They sound find played in iTunes on a desktop PC (through the same headphones I'm using with the Zaurus).

But played in the standard Music Player app on my Zaurus, they sound like and old stretched out audio tape!!! All wobbly and weird. The sound quality is crap. sad.gif

I checked the buffer size mentioned above, and it was set to 2 MB. Just to test, I changed it to 1 MB as mentioned above, though I couldn't imagine that would improve anything. It didn't.

It looks like there's plenty of free memory, and I quit all other apps anyway, just in case.

Has anyone encountered a similar problem?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cresho
post Sep 6 2005, 05:26 AM
Post #6





Group: Moderators
Posts: 1,619
Joined: 29-October 03
From: Los Angeles
Member No.: 809



you may need to reincode your mp3 files. Various players even on other systems do the same. Is your 128 VBR or CBR?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cagilaba
post Sep 6 2005, 06:20 AM
Post #7





Group: Members
Posts: 55
Joined: 16-August 05
From: Paris, France
Member No.: 7,872



Actually, I wasn't aware of the distinction between VBR and CBR... I ripped the MP3s using iTunes on the PC. But I just read that iTunes supposedly has an inferior MP3 encoder...

In any case, there doesn't seem to be any way to choose between VBR and CBR in iTunes. Does one or the other method work better on the Z?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eccerr0r
post Sep 6 2005, 07:28 AM
Post #8





Group: Members
Posts: 13
Joined: 3-September 05
From: Colorado, USA
Member No.: 8,029



I posted about a similar issue on another area, take a look, perhaps it's the same issue I'm seeing as well?

http://www.oesf.org/forums/index.php?showt...t=0&#entry94659

I haven't tried it yet, still using mediaplayer1 until I get my networking issue straightened out (seems it won't connect out of my network until it 'warms up'...) weird... (oh yeah! I can tcpdump now! .. wanders off to try smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
icruise
post Sep 6 2005, 10:34 AM
Post #9





Group: Members
Posts: 292
Joined: 24-June 05
Member No.: 7,447



QUOTE(Cagilaba @ Sep 6 2005, 09:20 AM)
Actually, I wasn't aware of the distinction between VBR and CBR... I ripped the MP3s using iTunes on the PC. But I just read that iTunes supposedly has an inferior MP3 encoder...


Inferior to what? But in any case I don't think that could be the cause of your problem.

QUOTE
In any case, there doesn't seem to be any way to choose between VBR and CBR in iTunes. Does one or the other method work better on the Z?


You can choose between them by going to Preferences/Importing/ and then selecting "Custom" from the "Setting" dropdown menu. But iTunes shouldn't be using VBR unless you specifically told it to.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cagilaba
post Sep 6 2005, 11:44 AM
Post #10





Group: Members
Posts: 55
Joined: 16-August 05
From: Paris, France
Member No.: 7,872



QUOTE(icruise @ Sep 6 2005, 08:34 PM)
Inferior to what? But in any case I don't think that could be the cause of your problem.


Well, inferior to something called LAME, apparently. So I guess some people think iTunes is worse than lame?? biggrin.gif

Anyway, when I got home I tested the music player again, and it looks like it was a case of flaky headphones... the sound quality was great with the Z plugged into my sound system. In any case, thanks for taking time to reply!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
someonehoi
post Sep 18 2005, 05:51 AM
Post #11





Group: Members
Posts: 40
Joined: 19-December 04
Member No.: 5,977



QUOTE(roland @ Sep 3 2005, 09:41 PM)
Hi,

I recently purchased a new zaurus 3100. Nice device, indeed, but the loudspeaker (and headphones) crackles and splutters sometimes when I play mp3 files. What, in general, is the sound quality of the zaurii?

Best wishes from Austria,
Roland
*

I am using C3000 with headphone and using build in Musicplayer.

I meet your case before.
A mp3 file looks same as the other mp3 file.
But it plays in crackles and splutters .
After i remaked mp3->wav->mp3,that mp3 can works on Z.


And I found that if the volume level is [RED],then i obivously hear some background noise .
So i think the best volume level should be within the Yellow region.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 21st December 2014 - 11:27 AM