OESF Portal | OESF Forum | OESF Wiki | LinuxPDA | #planetgemini chat on matrix.org | #gemini-pda chat on Freenode | #zaurus and #alarmz chat on Freenode | ELSI (coming soon) | Ibiblio

IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Beta Linux Testing, Testing of Linux Beta and Rooted Android
mibry
post Feb 12 2020, 11:49 AM
Post #1





Group: Members
Posts: 28
Joined: 18-May 18
Member No.: 822,788



There was an email sent out this afternoon from Planet to people that had indicated they wanted beta Linux for the Cosmo. There is a Linux beta image available for testing from Planets site. Be aware it is very early beta.

Regards

Mibry
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szopin
post Feb 12 2020, 12:04 PM
Post #2





Group: Members
Posts: 36
Joined: 24-February 19
Member No.: 842,637



Anyone managed to get their keyboard layout working? Followed instructions (removed _apt user from passwd, did apt-get update/upgrade, added cosmo to model), but layout stays us no matter what, ctrl-alt-k just displays 'us' even after removing 'us' from layouts
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mibry
post Feb 12 2020, 12:10 PM
Post #3





Group: Members
Posts: 28
Joined: 18-May 18
Member No.: 822,788



QUOTE(szopin @ Feb 12 2020, 08:04 PM) *
Anyone managed to get their keyboard layout working? Followed instructions (removed _apt user from passwd, did apt-get update/upgrade, added cosmo to model), but layout stays us no matter what, ctrl-alt-k just displays 'us' even after removing 'us' from layouts


Go into the settings -> input devices -> keyboard. In the keyboard model select Planet | Planet Computers Cosmo Communicator.

Then select apply.

This worked for me.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szopin
post Feb 12 2020, 12:12 PM
Post #4





Group: Members
Posts: 36
Joined: 24-February 19
Member No.: 842,637



QUOTE(mibry @ Feb 12 2020, 09:10 PM) *
QUOTE(szopin @ Feb 12 2020, 08:04 PM) *
Anyone managed to get their keyboard layout working? Followed instructions (removed _apt user from passwd, did apt-get update/upgrade, added cosmo to model), but layout stays us no matter what, ctrl-alt-k just displays 'us' even after removing 'us' from layouts


Go into the settings -> input devices -> keyboard. In the keyboard model select Planet | Planet Computers Cosmo Communicator.

Then select apply.

This worked for me.

Yeah, still having the default (US?) layout, no luck with adding/changing layouts, so trying to find any special kreys like -_" etc is a bummer
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mibry
post Feb 12 2020, 12:16 PM
Post #5





Group: Members
Posts: 28
Joined: 18-May 18
Member No.: 822,788



QUOTE(szopin @ Feb 12 2020, 08:12 PM) *
QUOTE(mibry @ Feb 12 2020, 09:10 PM) *
QUOTE(szopin @ Feb 12 2020, 08:04 PM) *
Anyone managed to get their keyboard layout working? Followed instructions (removed _apt user from passwd, did apt-get update/upgrade, added cosmo to model), but layout stays us no matter what, ctrl-alt-k just displays 'us' even after removing 'us' from layouts


Go into the settings -> input devices -> keyboard. In the keyboard model select Planet | Planet Computers Cosmo Communicator.

Then select apply.

This worked for me.

Yeah, still having the default (US?) layout, no luck with adding/changing layouts, so trying to find any special keys like -_" etc is a bummer


Did you do an apt-get update && apt-get dist-upgrade? The image is from about the 21st Jan. And then reboot.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szopin
post Feb 12 2020, 12:28 PM
Post #6





Group: Members
Posts: 36
Joined: 24-February 19
Member No.: 842,637



QUOTE(mibry @ Feb 12 2020, 09:16 PM) *
QUOTE(szopin @ Feb 12 2020, 08:12 PM) *
QUOTE(mibry @ Feb 12 2020, 09:10 PM) *
QUOTE(szopin @ Feb 12 2020, 08:04 PM) *
Anyone managed to get their keyboard layout working? Followed instructions (removed _apt user from passwd, did apt-get update/upgrade, added cosmo to model), but layout stays us no matter what, ctrl-alt-k just displays 'us' even after removing 'us' from layouts


Go into the settings -> input devices -> keyboard. In the keyboard model select Planet | Planet Computers Cosmo Communicator.

Then select apply.

This worked for me.

Yeah, still having the default (US?) layout, no luck with adding/changing layouts, so trying to find any special keys like -_" etc is a bummer


Did you do an apt-get update && apt-get dist-upgrade? The image is from about the 21st Jan. And then reboot.

Yes, as I said followed the instructions and did all those (removed _apt user from passwd, did apt-get update/upgrade, added cosmo to model), the layout just remains in 'us' state even after removing 'us' from layouts and rebooting. Btw we need some way to get ESC remapped to ESC, that's a pretty basic key and we don't need the android 'back' in linux
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mibry
post Feb 12 2020, 12:37 PM
Post #7





Group: Members
Posts: 28
Joined: 18-May 18
Member No.: 822,788



I would suggest jumping onto telegram and go into the planet group and ask on there.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szopin
post Feb 12 2020, 04:14 PM
Post #8





Group: Members
Posts: 36
Joined: 24-February 19
Member No.: 842,637



QUOTE(mibry @ Feb 12 2020, 09:37 PM) *
I would suggest jumping onto telegram and go into the planet group and ask on there.

Not sure which group in telegram, but the issue I have seems to be connected to polish layout, I can switch between spanish (es), en-UK (gb) and en-US (us), but pl layout is just skipped (and from terminal 'setxkbmap pl' gives 'Error loading new keyboard description', so looks like an issue with just some of the layouts)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
irukandji
post Feb 13 2020, 03:42 AM
Post #9





Group: Members
Posts: 22
Joined: 16-September 19
Member No.: 855,730



Did someone test linux image? Does it do anything regarding linux phone calls, sms, mobile network?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AGdesigns-NL
post Feb 13 2020, 03:56 AM
Post #10





Group: Members
Posts: 8
Joined: 11-September 19
From: netherlands
Member No.: 855,490



Does this also affect the default stock android, what is the best tool to backup/restore data from the current Android ? Will the planet own updates be affected by it?
How did you subscribed to be a Linux tester?
As a software developer i really cant wait to test/work with Linux on the Cosmo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szopin
post Feb 13 2020, 04:01 AM
Post #11





Group: Members
Posts: 36
Joined: 24-February 19
Member No.: 842,637



QUOTE(szopin @ Feb 13 2020, 01:14 AM) *
QUOTE(mibry @ Feb 12 2020, 09:37 PM) *
I would suggest jumping onto telegram and go into the planet group and ask on there.

Not sure which group in telegram, but the issue I have seems to be connected to polish layout, I can switch between spanish (es), en-UK (gb) and en-US (us), but pl layout is just skipped (and from terminal 'setxkbmap pl' gives 'Error loading new keyboard description', so looks like an issue with just some of the layouts)

Looks like multiple issues, one with polish layout, so edited out spanish one to have it match my cosmo hw (you can edit that in /usr/share/X11/xkb/symbols/planet_vndr/cosmo), now as long as it is the only layout in settings it works fine, if I add the 'us' then it breaks again, this time with Fn+key combos behaving weirdly even if switching (ctrl-alt-k) between layouts seems to work in UI.

edit: a proper fix submitted on github
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mibry
post Feb 13 2020, 04:34 AM
Post #12





Group: Members
Posts: 28
Joined: 18-May 18
Member No.: 822,788



QUOTE(irukandji @ Feb 13 2020, 11:42 AM) *
Did someone test linux image? Does it do anything regarding linux phone calls, sms, mobile network?

Calls, SMS, bluetooth and mobile data don't work at present.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cam1965
post Feb 13 2020, 09:20 AM
Post #13





Group: Members
Posts: 91
Joined: 28-May 19
Member No.: 848,911



QUOTE(mibry @ Feb 12 2020, 11:49 AM) *
There was an email sent out this afternoon from Planet to people that had indicated they wanted beta Linux for the Cosmo. There is a Linux beta image available for testing from Planets site. Be aware it is very early beta.

Regards

Mibry


Where is the link to download the image ? Can I install this image ( I've already partitioned my Cosmo ) without damage my rooted android installed. Thank you.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ben10
post Feb 13 2020, 09:37 AM
Post #14





Group: Members
Posts: 8
Joined: 11-December 19
Member No.: 861,100



Is there a way to power off or restart device with buttons only? I was using debian, left it powered on, and after 10-15 mins display turned off, like to some sleep state. The blue caps lock led is on but nothing else. Do I really have to wait for batt to die...?


Btw, here it is:

http://support.planetcom.co.uk/index.php/Cosmo_Linux_Beta
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cam1965
post Feb 13 2020, 09:38 AM
Post #15





Group: Members
Posts: 91
Joined: 28-May 19
Member No.: 848,911



QUOTE(cam1965 @ Feb 13 2020, 09:20 AM) *
QUOTE(mibry @ Feb 12 2020, 11:49 AM) *
There was an email sent out this afternoon from Planet to people that had indicated they wanted beta Linux for the Cosmo. There is a Linux beta image available for testing from Planets site. Be aware it is very early beta.

Regards

Mibry


Where is the link to download the image ? Can I install this image ( I've already partitioned my Cosmo ) without damage my rooted android installed? Thank you.


Already found it : http://support.planetcom.co.uk/index.php/Cosmo_Linux_Beta

Only to know : Can I install this image ( I've already partitioned my Cosmo ) without damage my rooted android installed. ?Thank you.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Pages V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 22nd February 2020 - 03:22 AM